19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechDisputa Dragnea-Zgonea schimbă regulile la Camera Deputaților

Disputa Dragnea-Zgonea schimbă regulile la Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, ieri,  reluarea votului pe opt pro­iecte de lege, după controversele iscate de sistemul electronic de vot. Propunerea  a trecut cu 145 de voturi „pentru“, 2 abțineri și 26 de voturi „împotrivă“. Deputații PNL au decis să stea în sala de plen, dar nu și-au exprimat votul pe nicio lege din acest pachet, după ce inițial anunțaseră că vor părăsi sala.

Printre cele opt proiecte de lege s-a numărat și „legea defăimării“  inițiată de liderul PSD, Liviu Dragnea. Disputa a pornit după ce acesta a reclamat neconcordanțe între numărul de deputați prezenți și numărul de voturi la scrutinul privind proiectul său de miercurea trecută, când legea nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi aprobată. Scandalul de la Cameră a relevat și neînțelegeri la vârful PSD. Acuzațiile lansate de președintele social-democrat au fost dezmințite de președintele executiv al partidului, Valeriu Zgonea, care este și președintele Camerei Deputaților. Acesta a declarat ieri că raportul rezultat în urma anchetei administrative din Camera Deputaților nu îi dă dreptate lui Liviu Dragnea, cel care acuza o intervenție „criminală“ asupra sistemului electronic de vot. 

Cu toate acestea, deputaţii au aprobat, ieri, retrimiterea legii defăimării la comisie pentru trei săptămâni, după care proiectul va fi revotat de plen.  Reluarea votului în cazul unor proiecte respinse încalcă Regulamentul Camerei Deputaților, care prevede că proiectele  respinse de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională nu pot fi readuse în discuţia acesteia în cursul aceleiaşi sesiuni. Or, legea defăimării intră tocmai în această categorie, Camera Deputaților fiind for decizional, iar actul normativ ar fi trebuit rediscutat în sesiunea care începe în septembrie.

Fără vot electronic

De altfel, anterior hotărârii pri­vind reluarea voturilor, deputații au decis, ieri,  suspendarea sistemului electronic de vot. În urma votului nominal, rezultatul a fost: 176 de voturi „pentru“, 114 „împotrivă“ și 2 abțineri.

Problema sistemului electronic va fi tranșată de comisia de regulament din Camera Deputaților. Până la emiterea unui raport de către comisie, acesta va rămâne suspendat. Deputații mai au două variante de vot: nominal sau prin ridicare de mână.

Problema este însă că în cazul votului prin ridicare de mână nu se va ști oficial cum au votat deputații, așa cum se întâmpla în cazul votului electronic.

Grupul PSD a cerut anchetă administrativă în Camera Deputaţilor pentru a verifica sistemul electronic de vot. În concluziile raportului se arată că sistemul nu ar fi avut nicio problemă, dar Biroul Permanent a decis suspendarea acestuia şi reintroducerea pe ordinea de zi a proiectelor discutate în aceeași zi cu legea lui Dragnea.

Copreședintele PNL Alina Gor­ghiu a anunțat, ieri,  că li­be­ralii vor contesta la CCR reluarea votului în cazul mai multor proiecte. Aceasta a acuzat PSD că „a căl­cat în picioare“ un sistem de vot de 500.000 de euro care funcționa foarte bine și a spus că social-democrații au încălcat legea prin decizia de ieri.     

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă