17.6 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăTechDragnea, despre tăierea fondurilor pentru biserici: Este o idee profund greşită, care...

Dragnea, despre tăierea fondurilor pentru biserici: Este o idee profund greşită, care nu ajută pe nimeni

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat, luni, că abordarea Guvernului de a tăia fondurile pentru infrastructura religioasă este “o idee profund greşită, care nu ajută pe nimeni”, informează Mediafax.

Mai mult, el a atras atenţia Guvernului Cioloş să “să fie mult mai atent la comunicare şi să analizeze mult mai bine atunci când se reped cu anunţul unor decizii care pot fi considerate brutale”.

În ceea ce priveşte Catedrala Mânturii Neamului, Dragnea a afirmat că această clădire va fi una “multifuncţională”, unde nu se vor oficia doar slujbe, ci vor fi amenajate şi spaţii culturale, cantine pentru săraci, dar şi spaţii de învăţământ, astfel încât aceasta este o investiţie necesară.

Dragnea a subliniat astfel că PSD se opune tăierii fondurilor pentru biserici. “Nu susţinem timpul acesta de abordare, atât de radicală”, a adăugat liderul PSD.

Citeşte şi: Cum percepe Traian Băsescu finanţarea Bisericii din bugetul de stat

În 2016, Guvernul nu intenţionează să aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016 prezentat vineri seară de Ministerul Finanţelor și lansat în dezbatere publică. Măsura vine după ce, în 2014 şi 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.

Secretariatul de Stat pentru Culte, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, are prevăzut 0 lei la bugetul pe 2016 pentru acest capitol de construire şi modernizare a bisericilor, inclusiv pentru sprijinirea activităţilor şi funcţionării bisericilor. În 2014, acest capitol bugetar beneficiase de 148 milioane de lei, iar în 2015, de 177 milioane de lei. Pentru 2017, este previzionată o alocare bugetară mult mai mică, de doar 12 milioane de lei.

Sâmbătă dimineață, întrebat ce le transmite celor care spun că biserica ar putea fi un bun Moş Nicolae pentru bugetul de stat, Patriarhul Daniel a răspuns: “Da, noi am spus de mai multe ori că suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să şi renunţăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăţi”.

Patriarhul Daniel a mai spus că Biserica Ortodoxă Română nu vrea să stea “cu mâna întinsă la stat tot timpul”, dar trebuie ca statul să dea înapoi ceea ce a fost luat de la Biserică.

Citeşte şi: Planul „0 lei pentru biserici“ poate fi dat peste cap în Parlament

Duminică, Guvernul a anunțat că premierul Dacian Cioloş a avut o discuţie cu Patriarhul Daniel, în care l-a asigurat că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare, “în funcţie de posibilităţi”, pentru lăcaşele de cult în construcţie.

De asemenea, Executivul a anunțat că bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de acest an atât în ceea ce priveşte personalul clerical, cât şi cel neclerical.

“Discuţia a scos încă o dată în evidenţă buna înţelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situaţia financiar bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent atât în ceea ce priveşte personalul clerical cât şi cel neclerical, ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acestă perspectivă”, se menționa într-un comunicat de presă al Guvernului.

La rândul său, Ministerul Finanțelor a precizat că anul viitor contribuția statului la salarizarea personalului clerical va crește la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei în 2015, iar cea pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei.

“Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a salariilor acordate personalului clerical și neclerical. În cazul personalului clerical, contribuția statului la salarizarea personalului de cult creste de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuția statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% față de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016”, arăta Ministerul Finanțelor Publice.

 

Cele mai citite

Permise de conducere „originale”, vândute pe rețelele de socializare. Trei indivizi au fost reținuți

Trei bărbaţi care promiteau doritorilor de pe reţelele de socializare permise de conducere „originale”, contra unor sume de bani cuprinse între 600 şi 1.200...

Cu cât va crește salariul minim

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei, anunță un articol publicat pe site-ul Termene.ro. Decizia privind creșterea salariului minim în România este reglementată...

În 2023, Lidl România a plătit la bugetul de stat peste 2,2 miliarde de lei, o sumă de 2 ori mai mare decât profitul...

Companiile Lidl din România (Lidl Discount SRL, Lidl România SCS, Lidl România SRL și Lidl Imobiliare România Management SCS) au încheiat anul calendaristic 2023...
Ultima oră
Pe aceeași temă