12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăTechCe a declarat Dragnea despre salariul minim pe economie şi proiectul de...

Ce a declarat Dragnea despre salariul minim pe economie şi proiectul de buget

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că social-democraţii vor depune un număr limitat de amendamente la proiectul de buget, doar dacă va fi necesar şi fără a afecta sursele de finanţare. Mai mult, el a precizat că PSD nu este de acord ca salariul minim să nu crească, astfel că Guvernul trebuie decidă, până în februarie, cu cât va creşte salariul minim, informează Mediafax.

Liviu Dragnea a precizat că PSD va depune doar amendamente importante, “care nu afectează neapărat sursele financiare”. Mai mult, el a explicat că în mare parte, proiectul de buget este cel “lăsat” de Victor Ponta, astfel încât nu va fi nevoie de amendamente pe fond.

“Trebuie să ne uităm cu atenţie dacă noi depunem amendamente pe acest proiect de buget, dar nu înseamnă că nu este posibil să le depunem”, a adăugat Dragnea.

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a anunţat că organizează, miercuri, o dezbatere publică despre structura și prioritățile proiectului de buget pe 2016, la întâlnirea de la Palatul Victoria urmând să participe miniştrii, reprezentanţi ai unor ONG-uri şi cetăţeni interesaţi.

Proiectul de buget urmează să fie adoptat cel mai probabil în următoarea şedinţă de Guvern, care va avea loc în această săptămână, potrivit premierului Dacian Cioloş.

După adoptare, proiectul de buget va fi transmis Parlamentului, iar senatorii şi deputaţii vor avea un termen de câteva zile pentru a depune amendamente, urmând ca apoi acestea să fie discutate în comisiile de specialitate ale Parlamentui. Ultimul pas, înainte de adoptare, va fi dezbaterea bugetului în ansamblu în Comisiile reunite de buget-finanţe, care vor lua decizia finală cu privire la fiecare amendament depus de către aleşi.

Totodată, şeful PSD a precizat că este nevoie de un studiu de impact asupra nivelului până la care să se mărească salariul minim şi a subliniat că PSN nu e de acord ca salariul minim pe economie să nu se mărească.

“Au spus că au nevoie de un studiu de impact asupra nivelului până la care să se mărească salariul minim şi asupra calendarului de implementare. Nu suntem de acord ca salariul minim din România să nu se mărească, sub nicio formă”, a afirmat liderul PSD.

Dragnea a declarat că Executivul trebuie să ia rapid o decizie şi să decidă care este intervalul în care vrea să finalizeze studiul de impact asupra creşterii salariului minim, astfel încât cel mai târziu în primăvară să fie aplicată măsura. Mai mult, el a spus că există deja un studiu pe această temă lăsat la Ministerul Muncii, după ce FMI a solicitat, în vara acestui an, detalii cu privire la creşterea salariului minim.

“Până la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, poate să fie suficient timp până când să se dumirească până la ce nivel de salariu minim – poate vor să-l mărească peste 1.200”, a spus Dragnea, afirmând că măsura nu ar afecta bugetul de stat, având în vedere că nu mai există decât în mediul privat salarii de sub 1.200 de lei.

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creşteri asupra competitivităţii României şi al mediului privat, unde este posibilă o migrare spre economia gri sau neagră, a anunțat, vineri, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Citeşte şi: Dacă PSD ține la creșterea salariului minim, n-are decât să doboare Guvernul

“Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României”, a spus Dragu.

Liderii confederaţiilor sindicale “Cartel Alfa”, BNS, CNSLR Frăţia, Meridian şi CSDR arată, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, că au fost surprinşi de anunţul ministrului Finanţelor privind intenţia de îngheţare a salariului minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2016 și îi solicită premierului Dacian Cioloş să convoace de urgenţă Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pe tema bugetului de stat pe anul viitor.

 

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă