10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechDragnea a terminat noul proiect de descentralizare

Dragnea a terminat noul proiect de descentralizare

Noul proiect privind descentralizarea a fost transmis preşedintelui Klaus Iohannis, precum şi Parlamentului, autorităţilor locale şi ministerelor, a anunţat ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, relatează Mediafax

Dragnea care este și iniţiatorul actului, a precizat că speră ca procesul de descentralizare să fie realizat anul viitor.

“Este un proiect de strategie care cuprinde un calendar de acţiune, aşa cum scrie în Legea-cadru a descentralizării. Eu am trimis acest proiect şi la Administraţia Prezidenţială, la preşedinte, am trimis şi la comisiile de specialitate din Parlament, la structurile asociative, la autorităţile locale, la ministerele de linie, aşteptăm în perioada următoare opinii. Practic, este un calendar în care stabilim care sunt acţiunile care se desfăşoară în acest an. Cuprinde, printre altele, nişte proiecte-pilot şi trebuie să decidem câte proiecte-pilot vor fi, câte judeţe vor fi alese, după care se fac analize de impact în aşa încât, sperăm, la sfârşitul anului să fie gata procesul şi 2016 să fie efectiv anul decentralizării”, a spus Dragnea.

Citește și: Guvernul iniţiază din nou proiectul de descentralizare

Ministrul a mai precizat că a tot încercat să promoveze procese de descentralizare şi regionalizare.

“Tot sper ca ţara asta să se rupă de arhitectura comunistă în care încă ne învârtim în sectorul public, din păcate”, a mai afirmat Dragnea.

Miercuri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara cu atribuţii de preşedinte, Dorin Gligor (PNL), a declarat că este nevoie de descentralizare, însă Guvernul tratează acest aspect cu superficialitate, motiv pentru care nu poate accepta sub nicio formă varianta Executivului.

La rândul lor, şeful CJ Cluj, Vakar Istvan, consideră că descentralizarea este în folosul cetăţeanului, dar nu va fi reală dacă Guvernul vrea doar “să scape de sarcini”, fără să dea bani, în timp ce preşedintele CJ Timiş spune că prin descentralizarea unor atribuţii oamenii nu vor mai aştepta bani de la Bucureşti.

La momentul elaborării primului proiect, respins de judecătorii Curţii Constituţionale, preşedintele de atunci Traian Băsescu atenţiona că nu pot fi create “insule de autoritate” la consiliile judeţene.

Citește și: Puterile pe care le vor primi șefii de județe

Faptul că atribuţiile vor fi totuşi transferate către judeţe este argumentat de Guvern prin faptul că nivelul administrativ optim pentru exercitarea competenței este județul deoarece majoritatea structurilor deconcentrate ale ministerelor care gestionează domeniile incluse în procesul de descentralizare exercită în prezent atribuții la nivel județean, având o arie a beneficiarilor care excede teritoriul unei comune, respectiv al unui oraș sau municipiu.

Întregul proces va începe în perioada imediat următoare prin actualizarea inventarului bunurilor care urmează să fie transferate şi cu aprobarea de către Guvern, în trimestrul II, a proiectelor strategiilor sectoriale şi transmiterea de către ministerele de resort către autoritățile locale a listelor cu bunurile aflate în domeniul public al statului, urmând ca în trimestrele III şi IV ale anului să fie derulate faze-pilot pentru testarea competențelor care urmează să fie descentralizate şi să fie transmise Parlamentului proiectele de lege aferente transferului de competențe.

Finalizarea etapelor de descentralizare este astfel prevăzută pentru ultimul trimestru al acestui an, urmând ca în primul trimestru al anului viitor să înceapă transferul efectiv de competenţe, simultan cu cedarea patrimoiului.

Conform datelor din 2013, aproximativ 14.000 de angajaţi vor fi transferaţi din subordinea ministerelor pentru a lucra în instituţiile descentralizate din subordinea autorităţilor locale şi circa 2.000 imobile vor fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.

Cele mai citite

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...

Gabriela Ruse, în „sferturile” turneului WTA de la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen, după ce a învins-o în trei seturi pe Clara...

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...
Ultima oră
Pe aceeași temă