6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechDragnea avertizează UNPR, baronii îl somează pe Ponta

Dragnea avertizează UNPR, baronii îl somează pe Ponta

Divergențele dintre PSD și UNPR pe tema șefiei SIE îi determină pe tot mai mulți lideri social-democrați să îi ceară lui Victor Ponta să se întoarcă în țară. Parlamentul va discuta luni despre calendarul numirii noului director ar SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, respins de PSD, dar acceptat de UNPR, partid aflat în coaliția de guvernare.

Tensiunile dintre PSD și UNPR sunt dovedite și de mesajul de avertisment transmis de Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD, către partidul condus de Gabriel Oprea. „Vrem cu tărie să continuăm guvernarea, dar nu în orice condiţii. Dacă UNPR va vota pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, atunci probabil că vom intra într-o altă etapă de colaborare. Noi nu putem să stăm să aflăm de la televizor cum să votăm pentru anumite proiecte”, a afirmat Dragnea. Aflat în turneu în țară, pentru a lua pulsul organizațiilor locale, Dragnea a legat ieșirea din criză de întoarcerea lui Victor Ponta. Însă, el a lăsat să se înțeleagă că momentul întoarcerii s-ar putea amâna. Dragnea a declarat că liderul PSD se gândeşte cum să se întoarcă în ţară, însă este dificil de transportat în acest moment. Potrivit unor surse parlamentare, citate de Digi24, medicii i-ar fi recomandat lui Ponta un repaus de încă o săptămână.

 

Mesajul disperării din PSD a fost transmis și mai clar de șeful CJ Vrancea Marian Oprișan. „Victor Ponta trebuie să se întoarcă de urgență în țară! Datoria lui e să se întoarcă urgent și să spună clar ce are de gând să facă. Dacă Victor Ponta nu înțelege, nu e bine”, a declarat Marian Oprișan. Senatorul PSD de Prahova, Daniel Savu, a afirmat că demisia lui Victor Ponta din funcția de prim-ministru va determina şi retragerea sprijinului din partea partidului, fapt ce i-a fost pus în vedere lui Ponta la ultima şedinţă a PSD. Preşedintele interimar al PSD Rovana Plumb a încercat să liniștească spiritele, afirmând că Ponta are dreptul să decidă asupra sănătăţii sale. Ea a recunoscut, însă, implicit că PSD se află într-un blocaj decizional:” nicio măsură majoră sau o decizie majoră nu va fi fi luată până când premierul se va întoarce în ţară”.

Cum a centralizat Ponta puterea

Anchilozarea PSD poate fi explicată prin concentrarea puterii la nivel de partid și de guvern în mâinile lui Victor Ponta. De la preluarea puterii în PSD, Victor Ponta a încercat să reducă puterea celorlalți lideri, bazându-se pe socrul său, Ilie Sârbu, și înconjurându-se de apropiați precum Dan Șova sau Nicu Bănicioiu. Deși a afișat în public o relație bună cu Liviu Dragnea, la congresul din 2013, când acesta a fost numit președinte executiv, Ponta a avut grijă să transfere o parte din atribuțiile numărului doi către secretarul general, discretul Andrei Dolineaschi. La nivel guvernamental, Ponta a avut grijă, de asemenea, să limiteze influența lui Dragnea. Chiar și atunci când acesta era vicepremier, având același pot cu Oprea, Ponta i-a delegat atribuțiile liderului UNPR. Motivul: Oprea nu este membru PSD și nu putea să reprezinte o alternativă în bătălia internă. Acum, Ponta și-a justificat propunerea lui Oprea, acceptată de către șeful statului, prin faptul că liderul UNPR este singurul vicepremier. Această regulă nu există în nicio lege, președintele putând desemna interimar pe oricare din miniștri. Însă, este interesant că tocmai Victor Ponta aeste cel care a avut grijă ca Gabriel Oprea să fie singurul vicepremier. În mai 2012, când USL a preluat puterea au existat doi vicepremieri: unul de la PSD (Liviu Dragnea) și altul de la PNL (Daniel Chițoiu). După intrarea UNPR la guvernare, în decembrie 2012, Ponta i-a convins pe liberali să accepte un post de vicepremier pentru Gabriel Oprea. După ce PNL a părăsit guvernarea, Guvernul Ponta 3 a avut tot trei vicepremieri – lui Dragnea și Oprea li s-a alăturat Daniel Constantin (PC). În decembrie 2014, la formarea Guvernului Ponta 4, Executivul a rămas cu un singur vicepremier – Gabriel Oprea.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă