12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechDragnea promite votul prin corespondență

Dragnea promite votul prin corespondență

Social-democrații promit, pe ultima sută de metri, că România va avea o lege care să permită votul românilor din diaspora, deși au blocat, timp de zece luni, dezbaterile pe această temă.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, ieri, că social-democraţii, prin deputatul Gabriel Vlase, îşi vor asuma şefia Comisiei de Cod electoral, în urma demisiei liberalului Mihai Voicu, şi a susţinut că forma finală a legii votului prin corespondenţă va fi prezentată până luni, 12 octombrie.

Ulterior, proiectul ar urma să fie discutat în regim de urgență. Deși PSD deține majoritatea în comisie, Dragnea a dat vina pe liberali pentru amânarea proiectului. “N-am reuşit să înţelegem care este jocul PNL. Au renunţat la preşedinţia acestei comisii pe care le-am oferit-o, au şi transmis că nu vor să nominalizeze pe cineva. Asta înseamnă că probabil nu mai vor să fie adoptată legea”, a spus Dragnea.

Ce acoperire au vorbele liderului PSD?

Legea votului prin corespondenţă ar trebui să intre în vigoare până în noiembrie, pentru a putea fi aplicată la alegerile legislative din 2016, în condiţiile în care Curtea Constituțională (CCR) a stabilit că legislaţia nu poate fi amendată cu mai puţin de un an înaintea scrutinului. Este greu de crezut că evenimentele se vor desfășura suficient de rapid. În prima fază, proiectul trebuie adoptat de Comisia electorală, unde deciziile importante se iau cu două treimi din voturi și orice împotrivire sau abținere cântărește greu.

În aceste condiții, este greu de prevăzut când se va îndeplini măcar primul pas procedural. Procedura de urgență invocată de Dragnea presupune ca, odată finalizat raportul comisiei, acesta să ajungă, cu prioritate, la plen. Proiectul trebuie aprobat de fiecare Cameră a Parlamentului, în ședințe separate, cu reducerea timpului de dezbatere pentru fiecare grup parlamentar. Ulterior, însă, proiectul poate fi contestat la Curtea Constituțională, ceea ce ar lungi procedura. Dacă nu va fi contestat, proiectul va ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.   

Parlamentarii PNL, care şi-au anunţat intrarea în grevă japoneză, au venit, ieri, în plen, purtând banderole albe, pe care sunt inscripţionate cu albastru cuvintele „votul prin corespondenţă“.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă