14.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăTechDragnea vrea ca mandatele aleşilor să fie de cinci ani

Dragnea vrea ca mandatele aleşilor să fie de cinci ani

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Antena 3, că va propune un nou proiect de comasare a alegerilor, în care mandatele tuturor aleşilor vor fi de cinci ani.

“Noi suntem în situaţia în care din doi în doi ani avem alegeri. Poate la un moment dat ne trezim, toţi, toată clasa politică, poate e de acord şi preşedintele şi poate dacă reuşim să modificăm Constituţia punem toate alegerile odată la cinci ani”, a spus Dragnea, precizând că asta ar însemna prelungirea mandatelor parlamentarilor şi ale aleşilor locali la cinci ani, pentru a avea loc concomitent cu alegerile prezidenţiale.

Întrebat dacă PSD va depune un proiect în acest sens, Dragnea a spus “bineînţeles”. “Eu în general nu vorbesc aiurea”, a adăugat liderul PSD.

“Ce se poate face în mod serios şi durabil când din doi în doi ani ai alegeri?”, a mai argumentat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Revizuirea Constituţiei a fost una dintre priorităţile anunţate la începutul actualei legislaturi, însă proiectul a fost abandonat în condiţiile ruperii USL şi pierderii unei majorităţii de două treimi care să facă posibilă adoptarea proiectului, care, oricum, trebuie supus aprobării unui referendum naţional, confor  Mediafax.

Legea fundamentală prevede, la articolul 63, că Senatul şi Camera Deputaţilor sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.

Discuţii despre comasarea alegerilor au mai fost de-a lungul timpului, însă, în 2012, PSD a susţinut ideea reducerii mandatului prezidenţial de la cinci la patru ani, în aşa fel încât alegerile prezidenţiale să aibă loc odată cu cele parlamentare.

Cele doua tipuri de scrutin au fost decalate, dupa introducerea mandatului prezidential de cinci ani, la revizuirea din 2003.

Cele mai citite

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Omul de afaceri Ion Leu, condamnat la șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală

Tribunalul Buzău a dictat marți o sentință de șapte ani de închisoare cu executare pentru antreprenorul buzoian Ion Leu, acuzat de evaziune fiscală...
Ultima oră
Pe aceeași temă