7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechEdilul din Pucioasa: Klaus Iohannis nu este membru PNL

Edilul din Pucioasa: Klaus Iohannis nu este membru PNL

Primarul oraşului Pucioasa, Dănuţ Bădău (PNL), a cerut instanței să declare "nelegală şi nestatutară" schimbarea statutului și a susținut că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu este membru al partidului liberal, relatează Mediafax.

În schimb, președintele PNL Sibiu, Mircea Cazan spune că președintele PNL Klaus Iohannis este membru al organizației PNL Sibiu din 2013 și că "a participat la toate şedinţele organizaţiei şi a plătit cotizaţia la zi, fapt ce se poate confirma prin existenţa chitanţelor".

Primarul oraşului dâmboviţean Pucioasa, aflat la al doilea mandat, a declarat, luni, că a depus o cerere de intervenţie prin care solicită Tribunalului Bucureşti să declare "ca fiind nelegală și nestatutară" cererea de încuviințare a modificării statutului PNL, care face obiectul unui proces civil aflat pe rolul instanței bucureștene.

Potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX, cererea de intervenţie depusă de primarul din Pucioasa invocă 13 "motive şi argumentări" pentru care schimbarea statutului PNL ar fi nelegală.

Astfel, unul dintre argumentele invocate de Dănuț Bădău este că Adunările generale ale organizaţiilor locale ale partidului nu au fost informate şi consultate în prealabil înainte de congres. De asemenea, Congresul extraordinar al partidului a fost convocat fără a se respecta termenul de cel puțin 30 zile (termen de decădere) de la data Hotărârii Delegației Permanente Naționale de organizare.

În cererea sa de intervenţie primarul din Pucioasa mai arată că "în Congresul extraordinar nu a fost prezentat un proiect de statut în sens material așa cum prevedea ordinea de zi a Congresului extraordinar din 27 iunie 2014", dar şi că "nu a fost prezentat Congresului extraordinar un proiect de hotărâre sau hotărârea însăși a Delegației Permanente Naționale cu privire la aprobarea noului statut și nu s-a adoptat de Congresul extraordinar o hotărâre în acest sens".

Un alt argument invocat este acela că "nu a fost abrogat vechiul statut pentru a se adopta un nou statut".

Totodată, Bădău arată că "din studierea noului statut reiese că acesta față de cel inițial a suferit și completări și abrogări, nu numai modificări. Aceste evenimente statutare nu se regăsesc sub forma unui act adițional la statut sau cel puțin ca anexă la o hotărâre a congresului. Din aceste motive, nu se nominalizează expres textul modificat, cu toate elementele de identificare necesare și nu se regăsește dispoziția propriu-zisă de modificare".

În plus, Dănuţ Bădău susţine, în cererea sa de intervenţie, că adoptarea noului statut sau modificările aduse vechiului statut nu sunt motivate, în condiţiile în care motivarea hotărârilor organelor de conducere este obligatorie, dar şi că "«noul statut» sau «modificările» la vechiul statut nu sunt semnate de persoanele membre ale PNL îndrituite, nu sunt datate și numerotate".

Potrivit lui Dănuţ Bădău, Klaus Iohannis nu avea dreptul să semneze aceste documente.

"Conform art. 63alin (2) din statutul PNL-2013 «Procesele-verbale și hotărârile Congresului vor fi semnate de către președintele ales al partidului, membrii prezidiului și secretari». Atât procesele-verbale cât și hotărârile (care în fapt nu există) nu sunt semnate de președintele ales și de prezidiu. Președintele ales PNL nu putea semna din cauză că acesta în persoana lui Crin Antonescu își dăduse demisia, iar Klaus Iohannis nu avea acest drept, fiind un președinte interimar numit de Delegația Permanentă situație nereglementată în statut sau lege. Klaus Iohannis a fost numit președinte interimar nestatutar și nelegal", se mai arată în documentul citat.

De asemenea, în acelaşi document, Dănuţ Bădău critică unele prevederi ale noului statut şi susţine că prin modificarea acestuia "nelegală şi nestatutară" se produc o serie de "vătămări", între care: "cenzurarea dreptului de informare şi consultare, de a depune amendamente"; "lezarea dreptului de a fi ales în structurile de conducere ale partidului, dreptul de a face parte de drept din structurile de conducere ale partidului"; "încălcarea dreptului de a depune candidatura pentru o funcţie în structura de conducere naţională a partidului"; "afectarea democraţiei interne de partid".

Pe lângă cererea de intervenţie principală, primarul oraşului Pucioasa a depus şi un supliment prin care solicită instanţei să constate nulitatea Congresului Ordinar al PNL organizat în 28 iunie, dar şi să anuleze "toate documentele întocmite în legătură cu Congresul".

Printre altele, în acest supliment primarul din Pucioasa susţine că "Iohannis Klaus Werner nu este membru al PNL, nefăcând parte din nicio organizaţie a partidului", dar şi că "toate actele, operaţiunile, activităţile făcute de domnul Iohannis Klaus Werner şi BPN după demisia lui Antonescu sunt nule".

De asemenea, referindu-se la rezoluţiile privind fuziunea PNL cu PDL şi aderarea la grupul PPE din Parlamentul European, şeful PNL Pucioasa spune că acestea sunt "nestatutare".

Potrivit portalului instanţelor de judecată, procesul privind modificarea statutului PNL înregistrat pe rolul tribunalului Bucureşti are ca termen data de 7 august.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă