10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechEurodeputatul Laszlo Tokes susține ideea lui Kelemen Hunor: Maghiarii din România au...

Eurodeputatul Laszlo Tokes susține ideea lui Kelemen Hunor: Maghiarii din România au nevoie de un contract social cu populația majoritară

Europarlamentarul Tokes Laszlo, președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, salută ideea liderului UDMR, Kelemen Hunor, potrivit căruia maghiarii au nevoie de un “contract social” cu majoritatea românească.

“Salut proiectul domnului Kelemen Hunor în care spune că am avea nevoie de un contract social cu majoritatea românească. Aceasta a fost chiar și propunerea mea personală în anii 1990 când am propus ținerea unei mese rotunde româno-maghiare de reprezentare largă prin care să ne înțelegem, majoritatea cu minoritatea, privind viața socială și politică, situația minorităților, respectiv a minorității maghiare”, a declarat luni Tokes, citat de Agerpres.

Eurodeputatul consideră că prin acest “contract social” s-ar putea crea o nouă unitate națională, deoarece problemele maghiarilor trebuie și pot fi rezolvate “nu conform unei logici de politică de partid, ci pe baza unei logici de politică națională”.


Citește și: Tokes spune că rămâne fidel idealurilor Revoluției de la Timișoara, chiar dacă i se ia Steaua României

“Am susținut și susțin și acum, că asemenea poziției Austriei față de comunitatea de limba germană din Italia și asemenea României, care în mod just își ridică vocea pentru apărarea drepturilor comunităților românilor din Moldova, din Ucraina sau din Serbia, și Ungaria are dreptul — ba chiar obligația constituțională — să protejeze comunitățile maghiare de dincolo de granițele ei. Practica politică dusă de Austria, Croația, Suedia, Danemarca, Germania și România trebuie să fie valabilă și justă chiar și în cazul Ungariei. Acest lucru l-am susținut în repetate rânduri, și îl susțin și acum”, a menționat Tokes.


“Nu putem subordona intereselor de partid cauza națională a comunității maghiare din România. Aceasta nu funcționează.Vedem că întotdeauna vom fi o minoritate care nu are șansă să își atingă scopurile sale prin majoritate de vot. Deci problemele comunității maghiare trebuie rezolvate pe baza drepturilor omului, a drepturilor minorităților, pe bază legală, pe baza toleranței. Logica de partid a UDMR-ului — se vede clar după 27 de ani — nu duce la rezultat”, a subliniat Tokes.

El a apreciat, de asemenea, anumite declarații pozitive față de drepturile maghiarilor sau față de relația cu Ungaria, făcute de unii reprezentanți ai guvernului, dând ca exemplu pe Teodor Meleșcanu care “a fost foarte pozitiv în această privință”.


Citește și: Kelemen Hunor cere ca viitorul Minister al Culturii să aibă un compartiment special care să se ocupe de minorități

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți că schimbarea denumirii Ministerului Culturii va lăsa “un gust amar” în cazul în care nu va exista în interiorul acestei instituții și o structură care să se ocupe de minoritățile naționale.


Președintele CNMT, Laszlo Tokes, a menționat că și cauza minorităților trebuie să fie parte a schimbării de regim de care are nevoie întreaga țară, cu toate că Tokes susține că, prin alegerile din decembrie 2016, “s-a dat din nou legitimitate post-comuniștilor întruchipați de PSD”.

Tokes a precizat, de asemenea, că așteaptă să afle, după aproape 30 de ani, adevărul despre Revoluție dar și despre “acel martie negru din Târgu Mureș” și că speră ca și UDMR să “facă parte din acest proces de revizuire a trecutului comunist și tragerea la răspundere a făptașilor”.

“Este foarte interesant că în timp ce PSD-ul câștigă în alegeri, concomitent se pune sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu și alți foști membri ai guvernului din timpul mineriadei. La fel, procuratura militară a redeschis dosarul revoluției din 1989. Nu știu dacă guvernul Dragnea-Grindeanu va da curs acestor procese și investigări. Și, în fine, după aproape 30 de ani vom putea afla adevărul, și despre acel martie negru din Tg. Mureș. Este foarte interesantă situația actuală din România. Sunt convins că până nu se face dreptate în aceste cazuri, crime împotriva umanității ale regimului comunist, respectiv post comunist, nu se poate trece la o schimbare de regim adevărată. Sper că și UDMR-ul va face parte din acest proces de revizuire a trecutului comunist și tragerea la răspundere a făptașilor”, a precizat Tokes.

Pe de altă parte, europarlamentarul este de părere că UDMR dă actualei puteri un “un cec în alb”, fără a cere guvernanților “garanții privind revendicările comunității maghiare”.

“Este chiar ridicol că cei care s-au acuzat, în toată campania electorală, pe teme naționale, după câteva zile deja se găsesc în aceeași tabără, UDMR-ul semnând un cec bianco sprijinind guvernul post-comunist, fără garanții privind revendicările comunității maghiare. Este interesant că, în același timp, UDMR-ul se subordonează guvernului ungar, guvernului FIDESZ-KDNP, putând spune că în politica UDMR-ului s-a produs o întoarcere radicală, ceea ce este în contradicție principială cu atașamentul UDMR-ului față de guvernul post-comunist. Cred că UDMR-ul trebuie să aleagă: ori FIDESZ-ul ori comuniștii noștri. Acest joc dublu, această ambiguitate nu poate fi continuată”, susține președintele CNMT.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă