12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechExpert Forum, despre alegerea primarilor într-un tur: Probabilitatea ca primarul aflat în...

Expert Forum, despre alegerea primarilor într-un tur: Probabilitatea ca primarul aflat în funcție să fie reales este de 80 la sută

Un primar în funcție care candidează pentru un nou mandat are 80 la sută șanse să fie reales, dacă alegerile vor fi într-un singur tur de scrutin, arată un studiu publicat, marți, de Expert Forum, citat de Agerpres

“În momentul de faţă, structura politică la nivel de primari a României se împarte între două partide dominante – PNL şi PSD -, care practic au cam monopolizat spectrul politic şi alegerile locale, şi zonele predominant maghiare unde se menţine UDMR. Într-un singur tur, probabilitatea de 80% este că primarul actualmente în funcţie se va realege. Am văzut după ce am făcut noi această analiză, că a ieşit un alt studiu care confirmă, care spune că în municipiile capitală de judeţ probabilitatea e chiar de 90% ca actuala conducere să se realeagă”, a declarat președintele Expert Forum, Sorin Ioniţă.

El a arătat că există o mare problemă cu politica anul acesta deoarece vor fi două runde de alegeri – locale şi parlamentare – care sunt legate prin aceea că orice actor politic nou sau chiar partidele mai mari folosesc localele ca o testare pentru alegerile generale, iar la nivelul societăţii există o discuţie asupra desfăşurării acestor alegeri într-un tur sau două tururi. 

“În plus, avem problema nerezolvată de Parlamentul României, cu cei 552 de migratori, deci practic din 3.100 (de primari – n.r.) avem 552 de migratori pe ordonanţa Dragnea, din toamna lui 2014. Curtea Constituţională, anul trecut în ianuarie, a invalidat ordonanţa şi a dat temă Parlamentului să pună în ordine – ori le ia mandatele acestora, ori schimbă legea ca să se poată migra. Timp de un an şi ceva, Parlamentul a luat o non-decizie, a decis să nu facă absolut nimic şi să ignore complet chestiunea. Parlamentul este în afara Constituţiei cu această temă şi vom merge la alegeri locale într-un singur tur, cu 552 de ‘ilegalişti’ (…) care vor organiza alegeri locale cu 80% şanse să se realeagă şi, odată realeşi, vor organiza şi alegerile parlamentare din noiembrie”, a explicat Sorin Ioniţă. 

El a arătat că este mai puţin probabil decât oricând să apară partide noi, actori noi, să se producă o reînnoire şi o întinerire a clasei politice. 

Ioniţă a vorbit despre un proiect al EFOR prin care se încearcă documentarea clientelismului în România, modul în care se mişcă politic primarii şi consilierii la nivel local şi judeţean în funcţie în funcţie de modul în care se plimbă şi fondurile. 

“În faza a doua vom corela această hartă cu mişcările de fonduri, în special alocările de fonduri pentru investiţii, pentru că întotdeauna avem probleme pe tema asta, dar trebuie la un moment dat să facem o statistică robustă în care să arătăm obiectiv şi incontestabil – are vreo legătură migraţia sau afilierea politică cu primirea de bani preferenţială sau nu? Dacă noi nici nu ştim din ce partide sunt primarii, e greu să faci o statistică”, a arătat Ioniţă. 

Expertul anticorupţie Laura Ştefan a precizat, la rândul său, că în acest an la alegerile parlamentare se va vota pe liste, iar impactul rezultatului de la alegerile locale pentru parlamentare va fi şi mai mare.

Cele mai citite

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă