15 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăTechFără număr doi în PNL

Fără număr doi în PNL

Desființarea funcției de prim-vicepreședinte și renunțarea la sistemul de liste la alegerea conducerii PNL se numără printre propunerile de schimbare a statului, înaintate de președintele interimar Klaus Iohannis.
Desființarea funcție de prim-vicepreședinte echivalează cu intrarea partidului într-o nouă etapă, în care nu va mai exista un nmăr doi în partid. Funcția de prim-vicepreședinte a fost deținută până la retragerea lui Crin Antonescu de către Klaus Iohannis. De altfel, la congresul PNL din 2013, postul a fost reînființat special pentru Iohannis. Anterior, postul a existat între 2009 și 2010, când a fost deținut de Ludovic Orban, cel care l-a sprijinit pe Crin Antonescu să obțină șefia PNL în dauna lui Călin Popescu Tăriceanu. În 2010, postul a fost desființat pe fondul conflictului dintre Antonescu și Orban.

Potrivit proiectului de statut, candidaturile pentru funcții de conducere vor fi individuale, renunțăndu-se la sistemul de liste, propuse de candidatul la șefia partidului. “Am propus ca toate funcţiile eligibile să fie la alegere liberă. Deci, nu se va merge – după propunerea mea sigur – pe listă de moţiune cu o listă de persoane, ci fiecare poziţie, începând de la preşedinte, la vicepreşedinte, la secretar general, se va ocupa prin competiţie directă în cadrul partidului”, a precizat preşedintele interimar al PNL.
Toate aceste propuneri vor fi înaintate comisiei care se ocupă de modificarea Statutului PNL. Decizia privind statutul PNL va fi luată de congresul PNL, programat pentru 28-29 iunie.

Judecată amânată

O altă decizie a lui Iohannis, după preluarea interimatului în fruntea partidului a fost să amâne  analiza internă asupra modului în care au performat organizaţiile partidului la alegerile europarlamentare. Aceasta analiză va avea loc după congresul extraordinar. Practic, Iohannis a evitat să tulburea apele în interiorul PNL, înainatea unui congres în care se așteaptă să fie ales președintele partidului și desemnat candidatul liberalilor la prezidențiale. Acest respiro îi va permite lui Iohannis să nu intre în coliziune cu o serie de șefi de filiale care nu au performat la locale, dar de sprijinul cărora ar avea nevoie pentru a fi ales la congres. Liderii filialelor liberale au promis că vpr obține, însumat, 1,2 milioane de voturi, egal cu numărul de semnături strânse la depunerea listelor, dar au obținut doar 835.000 de voturi.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Tribunalul Vaslui a decis! Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a menţinut, vineri, măsura arestului la domiciliu în cazul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită. „În...

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...

6 piese de mobilier esențiale în amenajarea unei camere pentru tineret

Cu siguranță, amenajarea unei camere pentru tineret este o sarcină care necesită atenție și creativitate....
Ultima oră
Pe aceeași temă