10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechUPDATE. Firea, reclamată la CNCD, după ce l-a criticat pe Iohannis că...

UPDATE. Firea, reclamată la CNCD, după ce l-a criticat pe Iohannis că nu are copii. Cum se apără senatoarea PSD

UPDATE 17.02: Purtătoarea de cuvânt a campaniei PSD, Gabriela Firea, și-a cerut scuze pentru declarația sa, susținând că ea l-a vizat doar pe Klaus Iohannis, nu și familiile fără copii, conform Mediafax.

"Mă văd nevoită să îmi cer iertare pentru ceva ce nu am gândit şi nici nu am spus, dar consider că este de datoria mea să fac acest lucru, câtă vreme au avut grijă unele persoane rău-intenţionate să pună pe seama mea o declaraţie care a afectat persoane absolut nevinovate şi onorabile. Am afirmat că voi vota un candidat care este şi părinte, pentru că eu însămi provin dintr-o familie numeroasă, am doi băieţi şi mai aştept un copil. De asemenea, am foarte mulţi membri din familie şi prieteni cu mulţi copii dar şi unii care nu au copii, din diferite motive. Am şi explicat, că nu fac nicio referire generală la toate cuplurile din România care nu au copii. Intervenţia mea l-a vizat strict pe Dl. Johannis, care în tinereţe făcea traduceri, unii spun chiar mai mult, în afaceri dubioase cu înfierea de copii români, pentru că, ulterior, în 2014, să ne informeze că, deoarece nu a investit în educaţia copiilor, a investit în imobiliare – o jignire la adresa tuturor familiilor cu copii din România, după opinia mea", se arată într-un comunicat al Gabrielei Firea remis, joi, agenţiei Mediafax.

Firea afirmă că echipa lui Iohannis a trecut la un atac furibund la adresa ei, a familiei ei, "la jigniri şi ameninţări". "Doar prin aceste metode, plus manipulări şi răstălmăciri de cuvinte, îl mai pot apăra pe Dl. Johannis, un om a cărui pasiune în viaţă par a fi casele. Aseară i s-a descoperit a 7-a. Până la finalul campaniei mai avem timp să aflăm şi de altele", se mai arată în comunicatul lui Firea.

"Încă o dată subliniez că nu m-am referit sub nicio formă la familiile din România care nu au copii, nu mi-aş permite acest lucru, înţeleg suferinţa celor care îşi doresc să aibă moştenitori şi nu reusesc, din motive medicale. (…) În mod mârşav, staff-ul domnului Johannis a denaturat sensul declaraţiei mele, pentru a se victimiza şi pentru a-i face să creadă pe românii fără copii că m-am referit la ei (eu deţin copia declaraţiei mele complete)", afirmă Firea.

Senatoarea Gabriela Firea a fost reclamată la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), de către vicepreședintele PNL Iași, după ce l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru că nu are copii, relatează Mediafax.

Liderul PNL Iași, Alexandru Muraru, anunță, într-un comunicat, că joi a sesizat în mod oficial Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, cu privire la declarațiile senatorului PSD Gabriela Vrânceanu Firea la adresa lui Klaus Iohannis.

”Luând în considerare calitatea oficială a doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, de senator în Parlamentul României, de demnitar al statului, gravitatea faptelor, amploarea lor, dimensiunea publică a acestora, precum și momentul în care acestea au fost făcute (campania electorală pentru alegerile prezidențiale), am solicitat CNCD sancțiunea maximă care coroborează amenda contravențională în cuantum de 100.000 RON, obligarea senatorului PSD să publice și să difuzeze, în mass-media (presă scrisă, audio și video), un rezumat al hotărârii prin care se constată săvârșirea contravenției, precum și solicitarea de scuze publice într-un cadru similar celui în care s-a produs fapta”, precizează Muraru.

Citește și: Firea îl laudă pe Ponta atacându-l pe Iohannis pentru faptul că nu are copii

În opinia sa, declarațiile senatorului PSD au o gravitate aparte, acestea discriminând o categorie largă de cetățeni ai României, ele vizând ”un grup de persoane sau o comunitate” (O.G. 137/2000).

El menționează că, potrivit specialiștilor din domeniul natalității, statistic, în România, aproape 25% din cupluri se confruntă cu problema infertilității.

El consideră că CNCD trebuie, de urgență, să discute și să adopte o hotărâre față de acest caz grav, în prima ședință a consiliului, pentru a descuraja, pe durata acestei campanii electorale, orice alte forme de discriminare care pot avea efecte asupra discursului public și care afectează, în mod direct, drepturile și interesele a milioane de cetățeni români.

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidențiale PSD, senatorul Gabriela Firea, a declarat a susținut marți, într-o conferință de presă la sediul PSD, că premierul Victor Ponta ”este un foarte bun familist, ceea ce din nefericire pentru el, Klaus Iohannis nu are această calitate”.

Întrebată dacă îi reproșează lui Iohannis faptul că nu ar fi ”un bun familist”, Firea a răspuns: ”Din punctul meu de vedere a fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci și a avea copii. (…) Nu ești un om complet fără să crești un copil și consider că mai ales acea afirmație pe care poate a făcut-o să spunem din greșeală, dar ea rămâne în spațiul public, și anume că neinvestind în educația copiilor a investit în imobiliare, domnul Iohannis practic a spus ceea ce gândea, că într-un fel pune mai mult preț pe investiția în imobiliare, decât în educația copiilor. M-am referit la faptul că Victor Ponta este un bun familist din această perspectivă, este căsătorit, are un băiat, Andrei, are o fetiță, Irina, și sunt convinsă că își mai doresc Daciana și Victor copii și eu le urez, ca mamă acum și al treilea deja copilaș să mai aibă și ei”.

”Nu toată lumea poate să aibă în mod natural copii, pentru că pot să apară probleme de sănătate, dar poți să înfiezi un copil, dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere. Și mai ales, din pespectiva financiară nu cred că se punea problema ca familia Iohannis să nu poată să îngrijească unul – doi copii. Eu vă spun sincer că am prieteni de familie care nu au putut avea în mod natural, biologic, copii din motive de sănătate și au înfiat (…) pentru că un părinte este mult atent, mult mai sensibil, la viața celor din jur pentru că se gândește la propri copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când crește un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt niște etape ale vieții pe care un om fără copii, un om care trăiește într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebelușilor, primii pași, primele note de la școală, nu are cum să le simtă. Și îți marchează psihologic întreaga existență acest fapt”, a mai spus senatorul PSD.

Totodată, Firea a fost întrebată dacă acesta ar fi ”un defect pentru un viitor președinte”, ea răspunzând: ”Categoric”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă