17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechFratele lui Mazăre pleacă din PSD la partidul lui Mircea Geoana

Fratele lui Mazăre pleacă din PSD la partidul lui Mircea Geoana

Ruptură în PSD. Senatorul Alexandru Mazăre, fratele primarului din Constanța, a anunțat , duminică, faptul că și-a depus demisia din Partidul Social Democrat și că se va înscrie în partidul lui Mircea Geoană. Deși conducerea PSD fusese criticată recent de Radu Mazăre, gestul fratelui său vine ca o surpriză. ”Sunt de 13 ani în PSD și nu am fost la niciun alt partid. A fost casa mea politică. Nu a fost o decizie pe care să o iau ușor. Se închide un drum”, a precizat acesta pentru România liberă.

Motivul oficial al demisiei (depusă duminică la Biroul Permanent al Senatului) este că nu se mai regăsește în politica pe care o duce actuala conducere a PSD. Adevărul este că rănile adânci lăsate de pierderea alegerilor prezidențiale nu s-au închis încă. În opinia lui Alexandru Mazăre, după acel moment trebuia să fie organizate alegeri pentru a fi desemnată ”o conducere mult mai legitimă”.

Cine mai pleacă?

Întrebat dacă pleacă singur sau împreună cu alți parlamentari de Constanța în partidul lui Geoană, Alexandru Mazăre a răspuns că este singur în demersul său. ”Nu fac racolări”, a precizat acesta, fiecare face ce vrea. Să nu uităm însă că în Constanța PSD se traduce prin Mazăre – Constantinescu, lucru care poate duce și la alte plecări din partid, mai ales că sunt parlamentari de Constanța care nu mai au de ce să îi fie loiali lui Victor Ponta. Unul dintre nume este cel al Manuelei Mitrea, al cărei soț și-a dat demisia din toate funcțiile pe care le deținea și a fost condamnat recent la închisoare cu executare. Pe de altă parte, în conducerea PSD Constanța au existat două demisii-surpriză după alegeri, una dintre ele fiind a senatorului Nicolae Moga, așa că nu este exclusă o sciziune în rândul organizației județene.

Mesajul lui Radu Mazăre

Acum o lună, pe 20 ianuarie, Radu Mazăre a fost primul lider din teritoriu care i-a cerut deschis demisia lui Victor Ponta. ”Dacă mă întrebaţi pe mine, şi eu unul sunt deranjat că sunt arătat cu degetul pentru eşecul lui Ponta sau pentru eşecul lui Dragnea. Eu, dacă aş pierde alegerile la primărie, a doua zi mi-aş depune mandatul şi în niciun caz nu aş arăta spre cei care sunt şefi de organizaţii mici, locale, că ei sunt de vină pentru pierderea mea”, a declarat Mazăre, la Curtea de Apel Bucureşti. Atunci, Mazăre spunea că nu a luat nicio decizie şi că va discuta cu colegii săi din organizaţia din Constanţa. „E posibil să plece parlamentarii către formaţiunea lui Vanghelie şi Geoană. În orice caz, lucrurile nu sunt tocmai în regulă. Adică nu mi se pare normal ca atunci când pierzi nişte alegeri să dai vina pe alţii”, atrăgea însă acesta atenția Mazăre.

Probleme în justiție

Nervozitatea din rândurile PSD are la bază și faptul că DNA instrumentează dosare pe bandă rulantă și liderii partidului încep să facă închisoare, dar și cu decizia lui Victor Ponta de a reforma partidul. Acesta a anunțat deja că va propune, la congresul din martie, ca cei cu dosare penale să fie suspendați automat din partid și ca șefii de consilii județene să nu mai aibă voie să fie membri de partid. Ambele propuneri lovesc dur în echipa Mazăre-Constantinescu, care are un electorat stabil, dar și probleme în instanță. În acest moment Nicușor Constantinescu este în arest preventiv, Radu Mazăre a pierdut șirul dosarelor în care este anchetat de DNA și chiar Alexandru Mazăre are de dat explicații pentru un cont bancar din Israel, nedeclarat la ANI, în care se găseau 80.000 de euro, bani care ar fi fost virați de omul de afaceri Elan Schwartzenberg, susţine DNA. Și Radu Mazăre, și Nicușor Constantinescu au cerut în ultimii ani, în mai multe rânduri, desființarea ANI și DNA, instituții pe care le vedeau ca pe instrumente ale poliției politice a lui Traian Băsescu.

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă