15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechGorghiu: PNL poate continua demersurile pentru alegerile în două tururi

Gorghiu: PNL poate continua demersurile pentru alegerile în două tururi

Copreședinta PNL Alina Gorghiu a declarat, marți, că demersurile pentru alegerile în două tururi pot continua, întrucât Guvernul a răspuns la plângerea prealabilă formulată de partid, informează Agerpres.

„Veşti bune: Guvernul a răspuns astăzi la plângerea prealabilă a PNL, astfel că putem continua demersurile care deschid calea invocării excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor legate de alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Obiectivul: mai multă reprezentativitate a celor aleşi, mai multă democraţie”, a scris Gorghiu, marţi, pe Facebook. 

Citește și: Cum încearcă PNL să obțină alegeri în două tururi

Pe 12 februarie, Alina Gorghiu a anunțat că PNL a depus la Guvern plângerea prealabilă pentru organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin. 

„Astăzi am reuşit să depunem la Secretariatul General al Guvernului plângerea prealabilă pe tema alegerilor în două tururi. Este necesară această procedură prealabilă pentru a putea depune acţiunea în contencios-administrativ. Încercăm să ne încadrăm în intervalul de timp care şi aşa este foarte redus pentru a putea ajunge la obiectivul pe care ni l-am propus, anume de a avea un proces electoral în două tururi, care presupune democraţie, presupune reprezentativitate, presupune legitimitate pentru alesul local şi, de ce nu, dă liber competiţiei în România”, declara liderul PNL. 

Citește și: Continuă bătălia declarațiilor privind alegerile în două tururi

 

Odată primit răspunsul de la Guvern, liberalii se pot adresa instanței de contencios administrativ. Acesteia îi vor cere să accepte o excepție de neconsti­tu­ționalitate la legea alegerilor locale, ceea ce ar însemna că legea va ajunge pe masa Curții Constituționale (CCR). Procedura poate fi de durată: în trecut liberalii au câștigat în instanță în fața Guvernului Ponta, care a refuzat să organizeze alegeri parțiale locale sau parțiale, după vacantarea unor mandate. Decizia finală în privința localelor a venit, însă, după depășirea termenelor privind organizarea parția­lelor, astfel încât Victor Ponta nu a putut fi obligat să organizeze scrutinul.

Dacă liberalii ar obți­ne câștig de cauză în instan­ța de contencios administrativ, ar mai avea un obstacol de depășit: să convingă Curtea Constituțio­nală (CCR) că legea este necon­sti­tuțională. Chiar și în cazul unui verdict favorabil PNL, contează când va fi lua­tă decizia: CCR are la dispoziție 30 de zile pentru a publica motivarea, iar Parlamentul are la dispoziție 45 de zile pentru a o transforma în lege.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă