10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechPNL a strâns ”toate semnăturile” pentru schimbarea șefului Senatului. Cine vizează fotoliul...

PNL a strâns ”toate semnăturile” pentru schimbarea șefului Senatului. Cine vizează fotoliul lui Tăriceanu

UPDATE 22.35: Preşedinte PSRO, Mircea Geoană, a anunţat că senatorii partidului său vor fi alături de PNL şi UNPR în demersul de demitere a lui Călin Popescu-Tăriceanu de la conducerea Senatului, precizând că acesta nu trebuia pus de la început în această funcţie. Întrebat marţi seară la Realitatea TV dacă va vota pentru demiterea lui Călin Popescu-Tăriceanu de la conducerea Senatului, Mircea Geoană a declarat: "Da, fără îndoială". 

"Nu trebuia pus de la început, pentru că a fost un troc între PSD, PC şi ALDE. A fost o încercare de a folosi o funcţie în statul român pentru a creşte un partid politic, respectiv ALDE. Este totalmente neprincipial", a spus Mircea Geoană. Acesta a mai afirmat că "nu aşa se creşte un partid nou". "Este o chestiune care a fost de la început nefirească. Este natural ca un partid important să îşi numească în funcţiile importante, pe măsura ponderii sale politice, oameni în funcţiile reprezentative. Nu poţi să pui de la un partid mic pe cineva în a doua funcţie în statul român. A fost făcută în mod deliberat de către PSD şi de către Tăriceanu pentru a crea o dificultate PNL şi pentru a ajuta ALDE să crească. Vor să crească, să crească pe picioarele lor şi nu pe fudulia scaunului pe care stă domnul Tăriceanu. Să se ducă frumuşel să muncească, să alerge şi să-şi facă partid, dacă pot să facă partid, nu pe spatele unei funcţii importante în statul român. Acest lucru este nefiresc, îl vom curma dacă vom putea şi senatorii noştri vor fi alături de acest demers", a spus Mircea Geoană. Totodată, întrebat dacă ar dori să fie din nou în funcţia de preşedinte al Senatului, Mircea Geoană a răspuns: "Nu, e pentru altă tură de lideri". 

UPDATE 20.45: PNL a strâns semnăturile pentru demararea procedurii de schimbare a lui Călin Popescu-Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului, a anunţat marţi copreşedintele partidului Alina Gorghiu. 

"S-au strâns deja semnăturile necesare pentru demararea acestei proceduri. A circulat acel tabel de strângere de semnături. Vorbeam mai devreme cu liderul grupului de la Senat, domnul Iani Popa, cred că sunt deja în jur de 50 de semnături. Este nevoie de o treime pentru a putea fi depusă solicitarea la Biroul Senatului, o treime din numărul senatorilor, depăşit în acest moment", a afirmat Gorghiu, potrivit Agerpres. 

Ea a spus că aşteaptă ca UNPR să facă publică decizia în acest caz. "Aşteptăm mâine ca UNPR să facă decizia publică, ne-am consultat şi cu domnul Steriu, vor avea o discuţie şi vor face publică această decizie. Nu vreau să anticipez, dar toate lucrurile merg în această direcţie. Domnul Steriu sau UNPR a susţinut public prin diverse voci că este necesară schimbarea domnului Tăriceanu de la Senat. Nu vreau să anticipez, dar vreau să vă spun că mâine mizez pe susţinerea UNPR pentru acest demers", a adăugat Gorghiu. 

Întrebată dacă mizează şi pe susţinerea senatorilor PSD, Gorghiu a răspuns: "Nu vreau să fac un calcul. Pentru a putea demite şeful Senatului ai nevoie de jumătate plus unu, ca să-ţi treacă. Pe mine nu mă interesează de unde vin voturile, important este să demarăm această procedură şi vom vedea la momentul exercitării votului, care este vot secret, cine va menţine în funcţie, prin votul său, un preşedinte care demult nu se mai ridică la standardele unui şef de Senat şi cine va încerca să vină cu o împrospătare şi cu o persoană rezonabilă şi raţională la şefia Senatului". 

 

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a anunțat, marți, că liberalii strâng semnături pentru a-l schimba din funcție pe șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. 

„Este un demers de bun simţ şi firesc pe care PNL îl demarează încă din această săptămână. Trebuie strâns un anumit număr de semnături. Cei care au expus în spaţiul public dorinţa de a se alia la acest demers au fost cei de la UNPR. (…) Dacă tot dorim recredibilizarea Parlamentului este o variantă schimbarea preşedintelui Senatului", a spus Gorghiu, într-o conferinţă de presă. 

Ea a susţinut că Tăriceanu „nu îndeplineşte nici pe departe standardele" pentru şefia Senatului şi l-a catalogat drept „o persoană toxică".

În ceea ce priveşte o eventuală propunere pentru funcţia de preşedinte al Senatului, Gorghiu nu a avansat niciun nume, însă surse parlamentare afirmau că, dacă Tăriceanu va fi debarcat, liberalii ar dori ca postul să fie ocupat de copreședintele PNL Vasile Blaga.

Pentru reușita acestei operațiuni, PNL ar avea nevoie de 82 de voturi. PNL are 56 de senatori și mizează pe sprijinul UNPR (21), în total 77 de voturi. Restul de voturi ar putea proveni de la UDMR (8) sau de la Independenți (8). Nu este clar dacă PSD, care are 58 de senatori, va sprijini demersul.

Relațiile social-democraților cu Tăriceanu nu sunt cele mai bune, după eșecul negocierilor privind listele comune de la Capitală. Însă, PSD are interesul ca Tăriceanu să fie vizibil politic pentru a putea „deturna” voturile electoratului PNL. În plus, PSD nu ar dori ca șefia Senatului să fie preulată de un liberal. Liderul PSD, Liviu Dragnea s-ar putea implica în demers doar dacă postul i-ar reveni social-democratului Mihai Fifor. În PSD, postul este dorit și de Șerban Nicolae, un apropiat al lui Ion Iliescu.

O variantă de lucru ar fi ca PSD să nu se implice în debarcarea lui Tăriceanu, dar să vină cu un candidat dacă operațiunea reușește și să negocieze cu UNPR sprijin pentru candidatul PSD.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă