11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăTechIliescu: Nu am cunoştinţă de închisori CIA în România

Iliescu: Nu am cunoştinţă de închisori CIA în România

Fostul preşedinte Ion Iliescu a precizat, miercuri, că nu are cunoştinţă de existenţa unei închisori a CIA în România, relatează Mediafax.

"Nu pot să comentez ceva fără documente de faţă. Nu am avut cunoştinţă de aşa ceva", a declarat, miercuri, fostul preşedinte al României, întrebat dacă au existat închisori ale CIA pe teritoriul României.

Întrebat dacă ştia de închisoarea CIA din Polonia, Ion Iliescu a precizat: "Nu m-am întâlnit cu această problemă şi comentarii pe baza unor fapte necunoscute şi fără dovezi nu pot să fac".

Senatul SUA a publicat, marţi, o versiune scurtă a raportului Comisiei de Informaţii privind tehnicile dure de interogare folosite de CIA după 11 septembrie împotriva suspecţilor de terorism, asimilate torturii, potrivit AFP.

România ar apărea pe lista închisorilor secrete ale CIA, în centrul de detenţie deschis pe teritoriul României fiind interogaţi mai mulţi prizonieri ai Agenţiei Centrale de Informaţii suspectaţi de legături cu grupări teroriste, relatează Washington Post.

În versiunea publică a raportului Comisiei de Informaţii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA sunt secretizate o serie de informaţii, inclusiv ţările în care ar fi existat închisori secrete ale Agenţiei Centrale de Informaţii, scrie Washington Post, adăugând că detalii din document permit decodarea acestor centre de detenţie.

Potrivit Washington Post, în raport sunt menţionate închisori din cinci ţări: Polonia, România, Lituania Afganistan, Thailanda, acestea fiind desemnate prin culori. Astfel, presupusa închisoare secretă a CIA din România figurează drept "detention site black", pentru Polonia este folosit albastru, pentru Lituania violet, pentru Thailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe închisori, sunt folosite patru culori.

Din interpretarea datelor cuprinse în raport, CIA nu informase Departamentul de Stat despre existenţa închisorii din România, situaţie pe care ambasadorul SUA la Bucureşti Michael Guest a catalogat-o "inacceptabilă", autorităţile de la Bucureşti cerând în 2006 închiderea centrului de detenţie.

O comisie a Parlamentului României a stabilit, în iunie 2006, că există date clare ce atestă faptul că avioanele militare americane au aterizat pe aeroporturile româneşti exclusiv din motive tehnice şi că, în România, nu există închisori pentru prizonieri supecţi de terorism.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă