20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechÎncepe Noaptea Cuțitelor Lungi în Consiliul Județean CLUJ

Începe Noaptea Cuțitelor Lungi în Consiliul Județean CLUJ

Disputele politice și nesiguranța riscă să ducă în insolvență cel mai important aeroport din Transilvania, deținut de Consiliul Județean Cluj. 

Bătălia politică pentru șefia Consiliului Județean și instabilitatea generată de permanenta rocadă pe postul de vicepreședinte între liberalul Mihai Seplecan, sprijinit de noua majoritate politică din interiorul Consiliului, și social-democratul Ioan Oleleu, sprijinit de prefectul Gheorghe Vușcan, sunt pe cale să destabilizeze și societățile și regiile deținute de administrația clujeană. Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca se confruntă cu riscul insolvenței din cauza blocării unui credit bancar, necesar pentru plata unor lucrări de construcție. Aeroportul este cel mai important din România, în afara celor administrate de compania aeroportuară din București, și a depășit constant în ultimii ani cifra de un milion de pasageri pe an. Acest aeroport este administrat de o regie deținută de Consiliul Județean. Lucrările la aeroport au fost executate cu aprobarea președintelui arestat al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu. Conducerea aeroportului a semnat bilete la ordin pentru a garanta plata acestor lucrări, iar până la termenul la care trebuie operate biletele la ordin conturile aeroportului ar fi trebuit alimentate cu suma de 50 de milioane de lei, prin intermediul unui credit luat de la CEC Bank. Numai că arestarea lui Horea Uioreanu pentru fapte de corupție și declanșarea anchetei DNA, care vizează inclusiv lucrările ilegale derulate la aeroport, au aruncat în aer toate aceste planuri. Nu este clar cine conduce Consiliul Județean, după ce noua majoritate PDL-PNL-UDMR a decis de două ori demiterea vicepreședintelui PSD, Ioan Oleleu, și alegerea liberalului Mihai Seplecan în postul de vicepreședinte cu atribuții delegate de președinte. Prefectul Gheorghe Vușcan, provenit din PSD, a atacat aceste hotărâri în instanță, ceea ce a dus la suspendarea lor de drept. În consecință, Ioan Oleleu a revenit în fotoliul de vicepreședinte. În aceste condiții, aprobarea creditului pentru plata lucrărilor de la aeroport s-a lovit inițial de refuzul consilierilor județeni, care nu știau dacă lucrările sunt legale sau nu. După negocieri prelungite, noua majoritate politică din Consiliul Județean a aprobat semnarea contractului de credit. Însă, culmea ironiei, dosarul a fost trimis la CEC Bank cu documentația incompletă. Această situație a dus la un nou tir de replici jignitoare între liderii PNL și cei ai PSD.

Seplecan: PSD nenorocește economia județului

 Liberalul Mihai Seplecan a dat de înțeles că liderii PSD ar dori să ducă aeroportul în insolvență, pentru că omul de afaceri Ion Țiriac, asociat cu ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ar dori să capete controlul asupra aeroportului clujean. ”Remus Lăpușan (…) mai bine ar deschide ochii la cum el și colegii săi de partid subminează economia județului încercând să pună Aeroportul Internațional Cluj în insolvență pentru te miri ce parti-prisuri politico-economice de partid. Mai bine ne-ar spune de ce l-a instigat pe prefectul zis apolitic al Clujului, Gheorghe Vușcan, să blocheze hotărârile și activitatea noii majorități din Consiliul Județean Cluj. Să ne explice, conform legii, dacă tot se dau atât de iubitori de lege, cât de apolitic este acest prefect care le face jocurile, apoi o șterge în concediu fără să îi pese de adevăratele probleme ale județului. Există indicii temeinice, să mă exprim în termeni ușor accesibili și urechilor sale, că un anumit om de afaceri strâns legat de camarila politico-economică a PSD, proaspăt venit să-și viziteze viitoarea investiție, are interes în trecerea în insolvență a Aeroportului Internațional Cluj. Iar consilierii județeni ai PSD fac tot ce le stă în putință pentru ca această trecere în insolvență să se întâmple. Au profitat de slăbiciunile colegului meu Horea Uioreanu și au încurajat suplimentarea costurilor la lucrările de la aeroport, chiar au încurajat lucrări ilegale, despre care știau că se execută ca atare, degeaba se dau acum nevinovați, apoi au inițiat un proiect de hotărâre de consiliu prin care aceste lucrări să fie plătite musai dintr-o linie de credit de 50 de milioane de euro, apoi tot ei au fost cei care nu au mai votat luarea creditului și au făcut tot posibilul pentru împiedicarea acestui lucru. Oleleu este cel care a insistat cel mai mult în această direcție. Nu mă miră că PSD Cluj tot încearcă să îl vâre la vârf în conducerea CJ Cluj, în pofida noii majorități, poate mai reușește să distrugă câte ceva. Fie urme, fie proprietatea clujenilor: Aeroportul Internațional Cluj”, a spus Mihai Seplecan.

Replica lui Lăpușan: Seplecan este somnambul!

Replica președintelui PSD Cluj, consilierul județean Remus Lăpușan, a venit în termeni la fel de duri. ”PSD Cluj constată cu surprindere că domnul Mihai Seplecan, președintele executiv al PNL Cluj, a ajuns să-și redacteze comunicatele de partid din somn. Doar în această formulă sau în cazul unei amnezii putem explica lipsa de raționament a acuzațiilor domnului Seplecan referitoare la situația Aeroportului Internațional «Avram Iancu» Cluj. Din cugetările dlui. Seplecan amintim o frază cel puțin simpatică: ›Săptămâna trecută comisia formată din funcționari ai Consiliului Județean și ai Aeroportului Internațional Cluj trebuia să trimită actele necesare acordării liniei de credit către CEC Bank, dar am informații că acestea au fost trimise incomplet». Oare săptămâna trecută nu ați deținut funcția de vicepreședinte cu atribuții de președinte interimar al Consiliului Județean Cluj? Oare în fișa postului pe care l-ați ocupat nu intra și verificarea acestei situații? Pentru ce v-au plătit contribuabilii clujeni, domnule Seplecan, în zilele în care ați «coordonat» activitatea Consiliului Județean Cluj? Sperăm că nu pentru continuarea unor blaturi politice cu amicii din PDL… În altă ordine de idei, PSD Cluj reamintește că rezolvarea problemei de la Aeroportul Internațional «Avram Iancu» Cluj este o prioritate, instituția reprezentând un obiectiv regional deosebit de important pentru Cluj, PSD Cluj susținând transparența totală în activitatea aeroportului, cât și legalitatea tuturor deciziilor din cadrul instituției”, spune Remus Lăpușan. 

Suspiciuni. De ce se tem consilierii

Con.silierii județeni au devenit extrem de reticenți în legătură cu aprobarea documentelor legate de Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca, după ce ancheta procurorilor DNA a scos la iveală numeroase ilegalități comise în legătură cu lucrările de construcție efectuate în incinta instituției. Actele din dosarul în baza căruia judecătorii au decis arestarea preventivă a președintelui Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, precum și a oamenilor de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean au arătat că firma lui Ioan Bene, Construcții Napoca, a executat, fără nici un fel de autorizație sau fără vreo licitație prealabilă, o serie de lucrări în incinta aeroportului, cu acceptul și cu știința lui Horea Uioreanu și a directorului general al aeroportului, David Ciceo. Au existat apoi presiuni asupra angajaților Consiliului Județean pentru a acoperi cu tot soiul de acte ulterioare aceste ilegalități, iar presiunile au luat sfârșit abia după arestarea lui Horea Uioreanu. ”Nu dorim să fim părtași la ilegalități, de aceea am refuzat inițial să votăm aprobarea creditului pentru aeroport. De ce să îndatorăm Consiliul Județean pentru a plăti niște lucrări ilegale, care țin de sfera penalului? Cum răspundem dacă vine DNA și ne acuză de complicitate cu cei care au construit acea platformă neautorizată?”, a spus unul dintre consilierii PDL.

Aeroportul din Cluj riscă să intre într-un blocaj total

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă