12.8 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăTechUPDATE. PSD și ALDE amână discuţia despre o moţiune de cenzură

UPDATE. PSD și ALDE amână discuţia despre o moţiune de cenzură

UPDATE 14:10. Liviu Dragnea a anunţat, joi, că PSD şi ALDE nu vor iniţia, deocamdată, o moţiune de cenzură întrucât Guvernul s-a angajat să remedieze situaţia veteranilor de război şi văduvelor acestora, însă cele două partide îşi rezervă dreptul de a relua discuţia dacă promisiunile nu sunt îndeplinite sau dacă apar alte motive de nemulţumire sau se agravează altele, informează News.ro.

La încheierea discuţiilor dintre preşedintele PSD şi copreşedinţii ALDE, Liviu Dragnea a anunţat că, deocamdată, cele două formaţiuni nu vor iniţia o moţiune de cenzură, după ce au luat act de declaraţia de joi lui Dacian Cioloş potrivit căreia Guvernul va lua măsuri de rezolvarea a situaţiei fiscale a veteranilor de război, văduvelor lor şi persoanelor cu handicap.

”Am luat act împreună de declaraţia premierului Dacian Cioloş în legătură cu (…) tăierea drepturilor pentru unele categorii sociale, respectiv veteranii de război, văduvele veteranilor de război şi persoanelor cu handicap. Am înţeles că premierul intenţionează să întreprindă modificări necesare în actele normative aferente – este vorba de Codul Fiscal şi Hotărârea de Guvern – în aşa fel încât în final veteranii şi persoanele cu disabilităţi să aibă aceste drepturi garantate şi nimeni (…) să nu mai iniţieze un act normativ care să pună sub semnul întrebării aceste drepturi”, a declarat Liviu Dragnea.

În aceste condiţii, PSD şi ALDE aşteaptă ca Guvernul să-şi respecte promisiunea şi, în funcţie de modul în care o va face, decide dacă va mai depune moţiunea sau nu. ”Obiectivul nostru principal a fost acesta, am reacţionat la această nedreptate inadmisibilă. Aşteptăm în continuare ca vorbele premierului să se transforme în fapte şi să vedem ce modificări are de gând să facă. În funcţie de asta vom relua discuţia. Avertizăm Guvernul că celelalte motive au rămas în picioare: absorbţie 0, situaţia din agricultură, sănătate, educaţie”, a afirmat Dragnea.

El a precizat că subiectul moţiunii nu este abandonat de către cele două partide. ”Nu s-a luat o decizie că nu depunem moţiune de cenzură (…) Numai că am luat act de această declaraţie şi vedem care sunt urmările”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă PSD şi ALDE au majoritatea necesară trecerii unei eventuale moţiuni de cenzură, Dragnea a răspuns ironic că a observat declaraţii ale unor lideri politici “căsătoriţi de curând”, făcând referire la Alina Gorghiu, dar ţine să îi asigure că majoritatea parlamentară există.

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat la rândul său că ideea moţiunii de cenzură nu a fost “abandonată”, ci depinde de acţiunile Guvernului, urmând ca PSD şi ALDE să fie atenţi ca Executivul “să nu facă vreo nefăcută” cu privire la drepturile românilor.

“Ideea moţiunii de cenzură nu am abandonat-o, ramâne valabilă. Rămânem cu ochii pe ceea ce face Guvernul”, a spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a criticat şi faptul că observă cum miniştri ai Cabinetului Cioloş “încep să devină jucători politici”, iar ALDE “nu va trece cu vederea” acest lucru.

O altă critică a lui Tăriceanu a fost referitoare la posibilitatea ca actualul Guvern să elaboreze proiectul legii bugetului de stat pe 2017. “Unul din considerentele pe care le-am avut în vedere când am vorbit de moţiunea de cenzură a fost să nu lăsăm acest Guvern să facă proiectul de buget, pentru că este o anomalie”, a spus liderul ALDE, adăugând că nu este corect ca un Guvern “fără legitimitate politică”, care îşi încheie mandatul, să decidă în locul viitorului Cabinet, rezultat în urma alegerilor, cum vor fi împărţiţi banii în România.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat, joi, pentru ”Adevărul”, că situaţia fiscală a veteranilor şi văduvelor de război va fi remediată .

”Din ianuarie 2016, potrivit noului Cod fiscal, veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite beneficiază în continuare de scutirile de la plata impozitelor şi taxelor locale. Din păcate, soţiile, soţii acestora nu mai beneficiază de scutire pentru cota parte din clădirea sau terenul pe care le deţin împreună, pentru că un articol din vechiul Cod fiscal nu a fost preluat în noua lege (…) Este o problemă, este o nedreptate făcută veteranilor şi familiilor lor şi o vom rezolva. Daca problema de fond a domnului Dragnea este într-adevăr scutirea de taxe a veteranilor şi a familiei acestora pentru imobilul în care locuiesc împreună, am spus-o deja clar, vom rezolva această problemă. Nu prin interpretări ale ambiguităţilor din codul fiscal în norme, ci prin formulări clare ale Codului Fiscal”, a spus Cioloş.

—————

Liderii PSD și Alde discută, joi, despre posibilitatea de a iniția o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Cioloș. Întâlnirea va avea loc la sediul central al PSD din bulevardul Kiseleff, începând cu ora 11.00, informează News.ro.

 

Întrebat care sunt şansele ca, după aceste discuţii, PSD şi ALDE să decidă că nu vor depune o moţiune de cenzură, Dragnea a spus că acestea sunt „foarte mici”. „Ar conta foarte mult atitudinea premierului Cioloş. Dacă ar înţelege că şi tehnocraţii sunt oameni şi oamenii pot greşi şi nu trebuie să rămână în această greşeală sau nu trebuie să mai acopere o greşeală a unui membru al Guvernului sau a unor funcţionari din Ministerul de Finanţe şi ar recunoaşte că a fost o greşeală pe care a preluat-o fără să analizeze cum trebuie, atunci s-ar putea să mai fie o şansă de discuţie”, a explicat Dragnea la Adevărul Live.

Liderul PSD a mai precizat că, în cazul în care șeful Executivului „rămâne în această încăpăţânare” de a apăra ceea ce social-democraţii consideră a fi „modificări ilegale” ale Codului fiscal, va fi depusă o moţiune de cenzură. Dragnea a precizat însă că decizia depinde şi de raportul de forţe din Parlament, urmând a fi făcută o analiză joi.

„S-au produs mutaţii, UNPR a fuzionat cu PMP şi l-am văzut pe Valeriu Steriu spunând că nu susţine moţiunea”, a spus Dragnea.

Liberalul Mihai Voicu a afirmat, miercuri, că motivul pentru care PSD vrea să iniţieze moţiune de cenzură împotriva guvernului Cioloş este acela de a împiedica măsurile de facilitare a votului românilor în străinătate pe care le preconizează Executivul. Întrebat cum vede declaraţiile venite din partea PSD şi ALDE privind posibila depunere a unei moţiuni de cenzură, Mihai Voicu a răspuns: „Nu m-ar mira să se întâmple acest lucru pentru că rar mi-a fost dat să văd concepţii şi valori mai diferite decât între PSD şi guvenrul Cioloş.”

Un alt motiv este legat de apropierea alegerilor parlamentare. „Există un aspect practic. Cred că această moţiune de cenzură este adusă în discuţie şi grăbită pentru ca, eventual, să fie blocate măsurile legislative pe care Guvernul vrea să le ia pentru votul românilor din străinătate”, a spus Voicu.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat, vineri, la Vaslui, că social-democraţii iau în calcul serios depunerea unei moţiuni de cenzură, urmând ca luni să aibă loc discuţii cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, pe acest subiect. 

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

 

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...

Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation, acțiuni în instanțe prin care contestă sechestrul pus de autorităţile române

Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă