7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechIoan Rus, reclamat la CNCD de Mircea Geoană

Ioan Rus, reclamat la CNCD de Mircea Geoană

PSRO, formaţiunea politică a lui Mircea Geoană a sesizat Consiliului Național al Discriminării (CNCD) referitoare la declaraţia ministrului Ioan Rus “prin care au fost jigniți milioane de români”, potrivit Mediafax.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a demisionat în urmă cu aproximativ o oră, în urma unei discuții cu premierul Victor Ponta. 

“Partidul Social Românesc condamnă declarația ministrului Ioan Rus prin care au fost jigniți milioane de români și anunță că, în acest sens, a transmis, astăzi, o sesizare adresată Consiliului Național al Discriminării. Prin afirmația făcută public de către Ioan Rus, ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta și vicepreședinte al Partidului Social Democrat, peste trei milioane de români plecați la muncă în străinătate, alături de familiile lor au fost jigniți într-un mod inacceptabil, folosindu-se, totodată, un limbaj incalificabil. PSRO consideră inadmisibil ca un membru al Guvernului României să declare despre românii plecați să lucreze în afara granițelor – pentru că statul român nu le-a oferit condițiile necesare găsirii unui loc de muncă în țară care să le permită un trai decent pentru familiile lor – că «sunt fierari betoniști, fierari și așa mai departe, lucrează în construcții, autostrăzi prin Europa», folosindu-se un ton jignitor, fără respect atât la adresa acestor oameni, cât și la modul în care aceștia își câștigă existența și contribuie substanțial la economia României prin banii trimiși familiilor lor”, se arată într-un comunicat al formaţiunii politice, semnat de Marius Dobrescu, vicepreședinte PSRO pentru Diaspora.

Citește și: Ministrul Ioan Rus și-a dat demisia, după declarațiile JIGNITOARE la adresa românilor din Diaspora

PSRO a subliniat că afirmațiile lui Ioan Rus sun inacceptabile, în condițiile în care copiii românilor care muncesc în străinătate sunt obligați să își trăiască anii copilăriei și ai adolescenței departe de părinții lor. 

“PSRO nu poate accepta cuvintele folosite de Ioan Rus la adresa copiilor acestor români, care în accepțiunea ministrului PSD «se fac golani acasă», fiind nevoiți să își trăiască anii copilăriei și ai adolescenței departe de părinții lor  Însă, de departe cea mai gravă jignire a fost adusă de vicepreședintele PSD la adresa mamelor acestor copii și soțiilor celor plecați în străinătate, apelativul folosit de Ioan Rus fiind total de neacceptat”, menţionează sursa citată.

În comunicat se mai arată că PSRO “își exprimă speranța că, vineri, parlamentarii români să dea dovadă de respect față de cetățenii acestei țări, indiferent unde au ales să lucreze, votând moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta”.

Citește și: PNL cere demisia lui Ioan Rus, după declarațiile jignitoare la adresa românilor din diaspora

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, la o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate și despre cât câștigă aceștia muncind în construcții, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că ”de banii ăștia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”.

”România are trei milioane de oameni, să zicem, din forţa activă, în acest moment, în occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia, copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”, a declarat Ioan Rus.

Joi, într-un comunicat, Rus şi-a cerut scuze ”dacă prin formularea aleasă” a jignit pe cineva, susținând că intenția sa era să semnaleze o situație gravă.

“Îmi cer scuze dacă prin formularea aleasă am jignit pe cineva, dar intențiile mele au fost de a semnala o situație gravă cu care se confruntă multe familii de români, fără să-i jignesc, ci chiar compătimindu-i. Am facut referire la destrămarea familiilor și la copiii lăsați în grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului că părinții lor au plecat să muncească în alte țări în speranța de a-și construi un trai mai bun. Nu am dorit să aduc în niciun fel atingere demnității vreunei persoane prin acele declarații, ci doar să atrag atenția asupra prețului mare pe care-l plătesc mii de români care au ales să plece să muncească în străinătate”, susținea ministrul în comunicatul transmis prin Biroul de presă al Ministerului Transporturilor.

El spune că, totodată, a dorit să le transmită celor plecați departe de casă că, în viitorul apropiat, mulți dintre aceștia și-ar putea găsi un loc de muncă în țară, pentru că ”România va avea nevoie de forță de muncă, de specialiști în domeniul construcțiilor, odată ce vor fi demarate proiectele de infrastructură prevazute de Master Planul General de Transport”.

Citește și: FOTO. Cum este ironizat Ioan Rus pe internet, după declarațiile jignitoare privind românii din Diaspora

Ulterior, în emisiuni televizate, Rus a afirmat că declaraţia sa despre românii din străinătate a fost “cu sens pozitiv, dar cu o licenţă nefericită” şi că se va gândi să demisioneze doar dacă acest lucru se va impune, explicând că mai trebuie să finalizeze procedurile pentru MasterPlanul de Transport.

Tot joi, PNL a cerut demisia lui Ioan Rus, spunând că aceste ”este obligat să demisioneze astăzi”, în urma declarațiilor despre românii din străinătate, și că dacă acesta rămâne în Guvern ”înseamnă că jignirile sale sunt asumate de întregul executiv și implicit de premierul Ponta”.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, spunea, miercuri, la lansarea proiectului “Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate”, că la nivel naţional sunt înregistraţi 82.339 de copii afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate.

“Aproximativ 49.000 dintre ei au doar un părinte plecat, ceilalţi au ambii părinţi în străinătate. Cifra pare în descreştere, însă niciodată nu suntem siguri că toate cazurile se raportează. Pare în scădere numărul şi probabil că şi evoluţia crizei economice influenţează acest lucru”, a precizat secretarul de stat de la ANPDCA.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă