4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechIohannis, despre afirmația că PDL ia numele PNL: Înțeleg sensibilitatea unor colegi...

Iohannis, despre afirmația că PDL ia numele PNL: Înțeleg sensibilitatea unor colegi democrat-liberali

Liderul PNL Klaus Iohannis a declarat, duminică, că înţelege şi respectă "sensibilitatea unor colegi din PDL legată de nume şi identitate", iar afirmaţia că PDL acceptă numele de PNL pentru noul partid a fost concluzia sa, "în urma multor discuţii formale şi informale", informează Mediafax.

"Cel mai puternic proiect politic al anului 2014 este unificarea dreptei, fuziunea dintre PNL şi PDL. Înţeleg şi respect sensibilitatea unor colegi din PDL legată de nume şi identitate. Nu am dorit în niciun fel să lezez această sensibilitate. Afirmaţia că PDL acceptă numele de PNL pentru noul partid a fost concluzia mea, în urma multor discuţii formale şi informale. Sunt convins că noi, PNL, împreună cu PDL, vom realiza acest proiect, redefinind astfel scena politică. Nu cred că în procesul fuziunii trebuie să introducem teme conflictuale false. Fuziunea noastră trebuie să însemne marele partid al dreptei româneşti, o construcţie doctrinară şi organizatorică solidă, capabilă să câştige alegeri. Asupra acestor aspecte trebuie să ne concentrăm", a susţinut Iohannis, într-o postare pe Facebook.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în congresul partidului, că este în măsură să confirme că "PDL a acceptat" ca noua formaţiune politică rezultată din fuziunea cu liberalii să se numească PNL.

"Vreau să vă spun ceva ce nu a spus nimeni, sunt în poziţia să vă confirm că PDL acceptă ca noua formaţiune să se numească PNL", le-a spus Iohannis delegaţilor la congresul PNL.

Declaraţia sa a stârnit reacţii vehemente din partea mai multor democrat-liberali.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a scris, sâmbătă, pe Facebook, la scurt timp după ce Klaus Iohannis a anunţat că noua formaţiune rezultată din fuziune se va numi PNL, că nu ştie ce mandat are liderul PNL să facă acest anunţ, dar pe al lui nu îl are.

El a menţionat că "acest lucru trebuia negociat la momentul potrivit în Comisia bipartită de negociere PDL-PNL". "Această manieră de a purta discuţiile este incorectă. S-a stabilit că orice chestiune se va discuta şi negocia instituţional în comisie. Nu e corect să aflăm de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse. Regret şi dezavuez această manieră care denotă lipsa de respect pentru parteneri. Cum spunea Vasile Blaga, "nu vom oferi PDL pe tavă", a mai spus Predoiu, în postarea de pe contul de Facebook.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul MEDIAFAX că PDL nu a acceptat ca noul partid care va rezulta din fuziunea cu PNL să poarte numele PNL, iar în opinia sa afirmaţiile făcute de Klaus Iohannis sunt "un pas uriaş spre eşecul fuziunii".

De asemenea, fostul preşedinte al PDL Emil Boc a susţinut că "nu trebuie şterse cu buretele blazonul şi istoria partidului", în condiţiile în care conducerea democrat-liberală ar fi acceptat ca noua formaţiune rezultată în urma fuziunii PNL – PDL să se numească PNL.

Duminică, într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat că pentru democrat-liberali denumirea de PDL este "la fel de valoroasă" ca aceea de PNL şi din acest punct încep negocierile cu liberalii, menţionând totodată că se impune "o resetare" în discuţiile cu PNL, în sensul unui limbaj care să arate respect.

Cătălin Predoiu a spus că negocierile dintre PDL şi PNL privind fuziunea vor continua luni, dar a arătat că aceste negocieri "cer o atitudine de respect reciproc".

"Negocierile dintre PDL şi PNL vor continua, discuţiile dintre cele două comisii de negociere pe tema fuziunii se vor relua mâine (luni – n.r.), de la ora 09:00, în Kiseleff. Oficial vă comunic că nu este absolut nimic prestabilit înaintea acestor negocieri. Nu a fost încă stabilit numele partidului, nu este stabilit încă numele candidatului la Preşedinţia României din partea celor două partide", a precizat Predoiu.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă