8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechKlaus Iohannis îl invită pe Dacian Cioloș să își ia un carnet...

Klaus Iohannis îl invită pe Dacian Cioloș să își ia un carnet de partid: După alegerile parlamentare vom avea un guvern politic. Cioloș trebuie să se decidă. Dragnea și Tăriceanu reacționează iritați

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că după alegerile parlamentare din acest an nu va mai desemna un premier independent, ci unul care va reprezenta un partid politic. De asemenea, membrii Guvernului vor fi reprezentanții unor partide politice, a precizat șeful statului.

„După alegerile parlamentare vom avea un guvern politic. Așa funcționează democrația”, a subliniat Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, el a susținut că nu are informații certe despre opțiunile actualului premier, Dacian Cioloș, după alegerile din această toamnă. „Eu cred că atunci când domnul Cioloș va avea o opțiune îmi va spune”, a spus Iohannis.

El a sugerat, pe de altă parte, că premierul Cioloș ar trebui să-și facă publică „simpatia” pentru un anumit politic, într-un interval de timp cât mai scurt, dacă are o asemenea simpatie politică.

În acest context, șeful PSD, Liviu Dragnea, i-a răspuns șefului statului, cerându-i să respecte Constituția și să nu se implice în competiția dintre partidele politice.

CITEȘTE MESAJUL LUI DRAGNEA ȘI TĂRICEANU AICI: Dragnea și Tăriceanu îi cer lui Iohannis să respecte Constituția și să nu se implice în competiția electorală dintre partidele politice. Șeful Senatului: Declarația președintelui este un atac direct, brutal și imediat la democrație

Copreședintele ALDE și șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reacționat la declarațiile președintelui Klaus Iohannis.

„Vinerea trecută, am propus în numele ALDE, partidelor și președintelui României un acord politic, prin care fiecare urma să se oblige să respecte verdictul urnelor din 11 decembrie. Am făcut o referire expresă la faptul că președintele României are obligația constituțională să numească drept candidat la funcția de prim -ministru persoana aleasă de partidul majoritar sau de coaliția majoritară formată în viitorul Parlament. Președintele Iohannis a etichetat propunerea mea drept <<obrăznicie politică>>. Până azi, am evitat să dau o replică, pentru ca n-am știut dacă e doar o exprimare nefericită sau o stare de nervozitate, de moment, a președintelui. Azi, după ce președintele a declarat despre premierul Cioloș: <<Recunosc că personal cred că ar face bine să continue, are proiecte bune începute, dar atunci să își declare măcar simpatia, sau adeziunea, sau preferința pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare… Atunci când dl. Cioloș consideră că trebuie să îmi spună că a luat o decizie sau că vrea să intre în vreun fel în această campanie electorală, va ști să mă anunțe>>, am înțeles că indiferent de ce vor vota românii pe 11 decembrie, președintele îl va nominaliza tot pe membrul de atunci al PNL, Dacian Cioloș”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook.

În opinia sa, declarația președintelui „este un atac direct, brutal și imediat la democrație”. „Este limpede că domnul președinte este parte a unui plan ocult împotriva poporului român și a libertăților câștigate la Revoluție. Îi atrag atenția domnului președinte, cu tot respectul datorat funcției sale, că își asumă o grea responsabilitate și consecințele care decurg de aici acum, când, într-un total dispreț față de Constituție, s-a angajat deschis într-o campanie electorală partizană”, a conchis el.

 

Actualul șef al Guvernului a evitat până acum să-și prezinte intențiile de după alegerile parlamentare de la sfârșitul anului 2016, motivând că în această perioadă sarcina lui este să conducă Guvernul, în calitate de independent.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă