13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechIohannis caută o soluție pentru debarcarea lui Ponta

Iohannis caută o soluție pentru debarcarea lui Ponta

Președintele ales, Klaus Iohannis, pledează pentru schimbarea majorității parlamentare și a Guvernului. „România liberă“ a încercat să analizeze ce variante de combinații politice poate încerca PNL, ținând cont de structura actualului Legislativ.

Klaus Iohannis a anticipat că mai mulţi parlamentari ar putea abandona coaliţia premierului Victor Ponta în următoarele săptămâni într-un număr suficient de mare pentru a determina o schimbare a Guvernului anul viitor.

Într-un interviu acordat Reuters, Iohannis a estimat că votul prezidenţial va eroda majoritatea controlată de PSD și de aliații săi. “Toată lumea vrea să fie de partea câştigătoare. Prin urmare, este posibil ca în următoarele săptămâni sau luni să avem schimbări în Parlament”, a declarat Iohannis.

“Aşadar, este posibil ca în 2015 să avem această schimbare care să ofere PNL o majoritate, care va fi folosită pentru a schimba Guvernul”, a estimat liderul liberal.

Practic, am asistat la o schimbare de abordare după ce, inițial, Klaus Iohannis și Vasile Blaga au pus accentul pe preluarea puterii în urma alegerilor, fie anticipate, fie la termen și nu prin negocieri la nivel parlamentar. Modificarea strategiei pare legată de dorința unor lideri PNL de a valorifica victoria prezidențială prin preluarea guvernării. Pe de altă parte, potrivit unor surse parlamentare, declarația se bazează și pe apariția unor neînțelegeri în coaliția de guvernare. UNPR se opune intrării PLR la guvernare, ceea ce ce ar facilita PNL posibilitatea de a valorifica nemulțumirea oamenilor lui Gabriel Oprea.

Calendarul moțiunii

O primă dispută ar putea apărea în cazul bugetului pe 2015, când premierul Ponta va trebui să găsească un echilibru între menţinerea deficitului bugetar de 1,4 la sută din PIB şi onorarea promisiunilor făcute în campania electorală, precum creşterea pensiilor. Totuși, dărâmarea Guvernului odată cu discutarea proiectului de buget pare puțin probabilă. PNL nu are pur și simplu suficient timp pentru a schimba majoritatea până atunci.

Majoritățile s-au mai schimbat în România după prezidențiale, atât în 2004 cât și în 2009, dar în aceste cazuri situația era pe muchie de cuțit, fiind vorba de atragerea a 20 sau 30 de parlamentari. Acum, PNL numără 164 de senatori și de deputați și pentru instalarea unui nou Executiv ar fi necesare 287 de voturi. Cum experiența parlamentară arată că “defecțiunile” pot fi posibile în orice moment, ținta ar fi formarea unei majorități de aproximativ 300 de parlamentari. PNL ar atinge această cifră dacă ar atrage UNPR, UDMR, PMP, PP-DD, Grupul Minorităților și câțiva parlamentari PLR. Deadline-ul pentru formarea unei noi majorități ar fi luna martie a anului viitor când, în caz de succes, Iohannis ar urma să îl desemneze premier pe Cătălin Predoiu.

Ar putea intra în noul Guvern

UNPR. Deocamdată, partidul condus de Gabriel Oprea, care numără 54 de senatori și de deputați, pare strâns legat de PSD. Cu toate acestea, legătura nu este 100% solidă. Astfel, liderii UNPR au evitat să fuzioneze cu PSD, lăsându-și, în acest fel, o portiță pentru acțiunile viitoare. Oprea are la activ două trădări: în 2009 a părăsit PSD pentru sprijinirea Guvernului Boc, iar în 2012 s-a alăturat USL, renunțând la alianța cu PDL. Acum, UNPR are, așa cum am menționat un motiv punctual de nemulțumire, nefiind de acord cu intenția lui Ponta de a coopta PLR la guvernare. Senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu, a recunoscut, ieri, că în partid s-a discutat despre o alianță cu PNL, dar a adăugat că s-ar fi decis rămânerea alături de PSD. De fapt, deocamdată, UNPR se află în așteptare și își va formula strategia și în funcție de bătălia internă din PSD.

UDMR. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor, care are 26 de parlamentari, analizează, astăzi dacă va rămâne sau nu la guvernare. O decizie de rămânere în Guvernul Ponta nu ar fi, însă, defintivă. O recunoaște chiar fostul președinte al formațiunii, Marko Bela, care a afirmat că UDMR va discuta, de principiu, despre o nouă majoritate cu PNL și probabil în 2015 va încerca formarea unei alte majorități parlamentare. “Bănuiesc că mai curând sau mai târziu probabil că la anul se va încerca formarea unei alte majorităţi şi atunci noi înşine va trebui să vedem ce facem, dar decizia, după părerea mea, nu este a momentului”, a mai spus fostul președinte al UDMR.

PMP. Este de așteptat ca una din formațiunile care va vota moțiunea de cenzură să fie cea condusă de Elena Udrea, care se bazează pe 15 parlamentari. Această variantă nu este agreată de Vasile Blaga și de liderii proveniți din PDL. Însă, mai mulți parlamentari PNL afirmau, ieri, neoficial, că preluarea puterii este mai importantă decât animozitățile personale. De altfel, cu toate că între liderii PMP și cei ai PNL a avut loc un permanent război al declarațiilor, PMP a votat ambele moțiuni de cenzură inițiate de liberali. În plus, pentru PMP, care are programat un congres în luna martie, ar fi greu de justificat, în fața propriului electorat, refuzul de a vota o moțiune de cenzură anti-Ponta.

Sprijin în Parlament

Grupul Minorităților. Cei 17 deputați ai minorităților, altele decât cea maghiară, au o lungă tradiție de încerca să fie alături de guvernare, prin sprijin parlamentar. În 2012, ei au renunțat să mai sprijine Guvernul Ungureanu, alăturându-se USL la moțiunea de cenzură. Este de așteptat ca ei să se alăture PNL, în funcție de evoluția situației parlamentare.

PLR. Călin Popescu Tăriceanu a plecat cu scandal din PNL și este puțin probabil ca formațiunea să facă parte dintr-o coaliție alături de liberali. Însă, în Parlament se discută, neoficial, posibilitatea ca șapte-opt dintre senatorii și deputații lui Tăriceanu să revină în PNL, ceea ce ar contribui la schimbarea majorității.

PP-DD. Formațiunea lui Dan Diaconescu mai are doar 15 parlamentari și nu va fi cooptată într-un Executiv PNL, din motive de imagine. Însă, este posibil ca PP-DD să sprijine o moțiune de cenzură anti-Ponta și să susțină noul Executiv la nivel parlamentar. De altfel, lucrurile au pornit, deja, în această direcție, după ce deputații partidului s-au revolvat împotriva lui Dan Diaconescu, reproșându-i că l-a sprijinit pe Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni. Parlamentarii au anunțat că nu mai colaborează cu conducerea partidului, un prim semnal clar că voturile lor se vor număra în tabăra anti-PSD.

Cum a schimbat Băsescu majoritățile

În 2004, victoria lui Traian Băsescu în fața lui Adrian Năstase în cursa pentru Cotroceni a declanșat și destrămarea majorității parlamentare din jurul PSD. PC și UDMR au părăsit tabăra social-democrată și s-au alăturat Alianței DA, votând instalarea Guvernului Tăriceanu. Ulterior, Băsescu a caracterizat cooptarea PC în Executiv drept “soluția imorală” – cu referire la realizarea unui compromis cu formațiunea condusă de Dan Voiculescu.

În 2009, Traian Băsescu l-a învins pe Mircea Geoană în cursa pentru Cotroceni și a provocat destrămarea majorității pro-Iohannis. Mai mulți parlamentari PSD și PNL s-au înscris în UNPR, partidul condus de Gabriel Oprea, fost social-democrat, și au votat instalarea Guvernului Boc.

Toate aceste schimbări sunt provocate de articolul constituțional potrivit căruia președintele desemnează candidatul la postul de premier, după consultări cu partidele. Cu excepția situației în care o formațiune obține peste 50%, cum a fost cazul USL, șeful statului are o marjă largă de mișcare, iar parlamentarii sunt tentați să treacă de partea președintelui. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă