10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăTechIohannis despre cazul Băsescu-Anghel: Apar acuzații care pot duce în zona siguranței...

Iohannis despre cazul Băsescu-Anghel: Apar acuzații care pot duce în zona siguranței naționale

Liderul interimar al PNL, Klaus Iohannis, prezent, joi, la Buzău, a declarat că scandalul în care este implicat Mircea Băsescu și în care apare implicit și numele șefului statului este ”o chestiune ce duce spre siguranța națională”, el adăugând că toate cancelariile lumii sunt cu ochii pe Bucureşti. "Având în vedere dezvăluirile care au fost făcute ieri, de o gravitate extraordinară, care implică numele președintelui, le-am spus colegilor că, după părerea mea, avem de-a face cu o situație care nu se mai referă la imaginea unui politician sau al unui membru din familia unui politician, ci este vorba despre o situație extrem de gravă în care apar acuzații care pot duce în zona siguranței naționale. Sunt convins că situația care a fost creată este dincolo de opinia oricărui politican din România, nu mai contează acum ce spun Traian Băsescu, Ponta sau Iohannis, suntem în situația în care instituțiile abilitate ale statului trebuie să acționeze cu maximă urgență și fermitate pentru a clarifica ce e adevărat și ce nu”, a declarat Iohannis.

Referindu-se la solicitarea premierului victor Ponta privind demisia preşedintelui Traian Băsescu în urma acestui scandal, liderul liberal a spus că astfel de acuzații "nu pot sta în spațiul public fără a primi în cel mai scurt timp un răspuns ferm din partea celor abilitați să găsească un răspuns, aceştia nefiind politicienii, ci magistrații. ”Dacă aud la TV că se vorbește de trafic de influență și bani mulți primiți de o rudă a președintelui și se afirmă că președintele a știut asta, atunci eu solicit imediat celor abilitați să spună adevărul. Eu nu pot și nu vreau să trăiesc într-o țară unde asupra președintelui planează o suspiciune de o asemenea gravitate. Chestiunea e dincolo de opțiunile politicienilor”, a spus liderul interimar al PNL. Klaus Iohannis a mai spus că, și în situația în care Traian Băsescu va demisiona, instituțiile statului tot trebuie să facă lumină în acest caz.

Antena 3 a făcut publice, miercuri seară, înregistrări audio-video din care ar rezulta că fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, a primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare şi că şeful statului ar fi ştiut despre acest demers. Mircea Băsescu a susținut că președintele Traian Băsescu nu are "niciun fel de legătură" cu relaţia sa cu membrii familiei Anghel şi că imaginile video difuzate sunt scoase din context, iar înregistrările ar sprijini starea de fapte prezentată de el în plângerea penală pentru șantaj.

Joi dimineaţă, premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să demisioneze pentru a apăra ideea independenţei justiţiei în cazul fratelui său, Mircea Băsescu, şi al familiei Bercea Mondial, adăugând că poate fi luată în calcul şi suspendarea lui Băsescu dacă s-a implicat în acest caz.

Într-o declaraţie de presă susţinută, joi după-amiază, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a precizat că nu a avut niciodată vreo discuție cu fratele său, Mircea Băsescu, privind sprijinirea lui Sandu Anghel în procesele pe care acesta le are, adăugând că fratele său nu trebuia să se implice într-o zonă cu astfel de oameni și într-un asemenea anturaj.

Traian Băsescu a mai spus că nu se va transforma în avocatul fratelui său şi că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-şi apăra fratele alege consolidarea justiţiei.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost adus, joi, din penitenciar la DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influenţă care ar fi fost comise de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui. La ora transmiterii acestei știri, el este audiat de procurori.

Procurorii l-au citat pe Bercea Mondial pentru a da declaraţii în dosarul deschis în urma plângerii formulate de fiul său, Florin Anghel, în cazul lui Mircea Băsescu, pentru presupuse fapte de trafic de influenţă. Şi Mircea Băsescu a fost citat să se prezinte joi, la ora 18.00, la DNA. De asemenea, procurorii i-au chemat joi la audieri şi pe Marian Căpăţână, precum şi pe soţia lui Bercea Mondial, Fănica Anghel.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă