16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechJocurile din spatele candidaturii lui Ponta

Jocurile din spatele candidaturii lui Ponta

Alegerile prezidențiale din toamna acestui an sunt văzute în PSD ca momentul unei schimbări la vârful partidului, iar taberele social-democrate se poziționează pentru a profita de această situație.

Premierul Victor Ponta va solicita, astăzi, membrilor PSD reuniți în Consiliul Național sprijinul pentru a candida la alegerile prezidenţiale din acest an. “Voi candida. Asta e ceea ce voi cere pe 29, marţi, în cadrul PSD, pentru că am deja sprijinul oficializat al PC şi al UNPR. Voi cere sprijinul pentru candidatură, după care în septembrie avem nevoie de un congres”, a anunţat Victor Ponta, în urmă cu o săptămână, în cadrul unui interviu.

Reuniunea, care echivalează cu lansarea oficială a lui Ponta, este programată, în mod simbolic, în ziua în care se împlinesc doi ani de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Iniţial, în discuţiile informale, fusese avansată data de 1 august, dar a fost schimbată ulterior cu data de 29 iulie, având în vedere semnificaţia sa. Victor Ponta încearcă să defileze cu un mesaj anti-Băsescu, pe care să îl monopolizeze, după ce liberalii, părtași la suspendarea din 2012, au “trădat” această cauză. Mai mult, pentru a lansa un mesaj de forță, organizatorii au brevetat noțiunea de Consiliu Național lărgit, la care să participe 6.000 de oameni, în loc de 1.100 cât sunt prezenți, de obicei, la reuniunile acestui for.

Planurile lui Dragnea

Pentru ceilalți lideri PSD, candidatura lui Victor Ponta pentru Cotroceni echivalează cu plecarea sa din fruntea partidului. Dacă Victor Ponta devine președinte, potrivit Constituției nu mai poate avea carnet de partid. În cazul în care pierde, este de așteptat să fie debarcat din fruntea PSD, așa cum s-a întâmplat cu Mircea Geoană în 2009. În aceste condiții, în partid au început discuțiile neoficiale despre succesiunea lui Victor Ponta la șefia PSD. Postul este dorit de președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, care este sprijinit de baronii locali ai partidului. În plus, Dragnea țintește și postul de premier, în cazul în care Victor Ponta va ajunge la Cotroceni. Chiar dacă premierul a încercat să aibă o relație bună cu șefii Consiliilor Județene, aceștia consideră că nu i-a ajutat suficient. Principalele reproșuri: a renunțat la legea grațierii și la modificarea Codului Penal și i-a ocolit atunci când a operat schimbări în Guvern.

Pentru a contracara planurile lui Liviu Dragnea, premierul i-a cerut lui Dan Șova să se retragă de la Ministerul Transporturilor la partid. Șova ar urma să preia conducerea PSD, în cazul în care Victor Ponta ajunge președintele României. De altfel, socrul premierului, Ilie Sârbu, influentul lider al grupului din Senat, a creionat, ieri, portretul succesorului lui Ponta, dacă premierul ajunge președinte: un om tânăr, inteligent, care să nu aibă probleme cu justiția. Un mesaj de excludere a lui Liviu Dragnea, care nu mai este tânăr și este acuzat în dosarul fraudării referendumului din 2012.

Ce speră Mircea Geoană

Un alt actor al jocului din PSD este Mircea Geoană, despre care au apărut informații neoficiale că ar dori și el să intre în cursa pentru Cotroceni. Totuși, Geoană a lăsat să se înțeleagă că s-ar mulțumi cu postul de premier, dacă Ponta ajunge președinte. Un semnal în acest sens a fost dat printr-un sondaj CURS plătit de fundația lui Mircea Geoană. Geoană a ieșit pe primul loc în topul preferințelor pentru postul de premier, depășindu-l pe Liviu Dragnea.

Chiar dacă Victor Ponta nu și-a lansat oficial candidatura, UNPR a instalat în Capitală corturi pe care scrie “Victor Ponta președinte”. Reprezentanții UNPR strâng, deja, de mai multă vreme semnături pentru candidatura lui Victor Ponta, anunțând că și-au propus să atingă 1.000.000 de semnături.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă