13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăTechKelemen: Propunerea lui Antonescu ca europarlamentarii PNL să adere la PPE nu...

Kelemen: Propunerea lui Antonescu ca europarlamentarii PNL să adere la PPE nu este o surpriză

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că propunerea lui Crin Antonescu potrivit căreia europarlamentarii PNL să adere la grupul PPE din Parlamentul European nu este o surpriză.

"Pentru mine nu este o surpriză această schimbare, această reorientare a PNL, fiindcă suntem membri ai PPE şi ştim ce discuţii se poartă pe acolo, oficiale sau neoficiale. Sigur, lucrurile, dincolo de o aderare individuală la grupul PPE mai poartă nişte discuţii, dacă PNL doreşte să adere la PPE, fiindcă această modalitate propusă de Antonescu este o soluţie individuală. La grupul PPE, deputaţii care nu aparţin de această formaţiune pan-europeană au posibilitatea de a solicita aderarea în mod individual", a spus Kelemen.

Întrebat dacă pentru aderarea unor noi membri la PPE este nevoie şi de acordul partidelor din ţara respectivă care sunt deja membre, liderul UDMR a spus că este o cutumă în acest sens, "dar nu o regulă scrisă că cei din ţara respectivă trebuie să fie de acord cu acest lucru".

"Dacă cere PNL ca partid, în mod oficial, eu cred că urmează şi acest pas. De obicei, dacă partidele din ţara respectivă se opun vehement, pot bloca pentru o anumită perioadă o astfel de aderare, dar foarte rar se întâmplă acest lucru şi, mai ales, foarte rar se întâmplă pe termen lung. Poate la o primă încercare, poate la primul vot, se poate ajunge la un astfel de blocaj, în niciun caz pe termen mediu sau lung, dar UDMR nu intră în speculaţii. Probabil, când această propunere va fi avansată în mod oficial, vor urma nişte discuţii cu PNL şi PDL, pentru că noi, de fiecare dată, am discutat cu PDL şi am mers în astfel de situaţii în consens", a subliniat liderul Uniunii.

Întrebat dacă se pune problema ca UDMR să se opună intrării PNL în PPE, Kelemen a afirmat că nu poate să spună acest lucru.

"Nici nu pot să spun că vom vota fără să avem discuţii. Trebuie să purtăm discuţii pentru că, din România, noi suntem membrii cu statele cele mai vechi în PPE, cu mult înaintea PDL. Suntem şi responsabili şi ştim care sunt interesele PPE, care sunt interesele noastre, care sunt interesele României", a menţionat Kelemen Hunor.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că, în şedinţa de luni a conducerii partidului, va propune ca europarlamentarii PNL să adere la grupul PPE din Parlamentul European.

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă