9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăTechKelemen: România încalcă drepturile maghiarilor de păstrare a identității naționale

Kelemen: România încalcă drepturile maghiarilor de păstrare a identității naționale

Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrat a Maghiarilor din România  şi candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie, a declarat că "de foarte multe ori" România "încalcă" drepturile maghiarilor de păstrare a identității naționale, informează Mediafax. Kelemen mai susţine că există legi care nu sunt respectate, precum Legea învățământului sau cea privind folosirea limbii materne în Justiție.

Kelemen Hunor a afirmat că "orice om dorește să își păstreze identitatea națională", iar când a fost întrebat dacă România încalcă aceste drepturi ale minorității maghiare, a răspuns: "De foarte multe ori încalcă, nu aplică legislația. Nu aplică Legea învățământului, în care scrie cum ar trebui să funcționeze Universitatea de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș. Conducerea Universității nu respectă legea. Nu sunt aplicate prevederile legislației în ceea ce privește folosirea limbii materne în Justiție. Că tot timpul se găsesc fel de fel de motive: că nu sunt bani de interpreți, traducători și așa mai departe".

Kelemen Hunor a spus că, în timp ce "Legea învățământului nu este aplicată în totalitate de către UMF, este aplicată de Universitatea «Babeş-Bolyai» sau la Universitatea de Arte dinTârgu Mureș și nu s-a întâmplat nimic rău".

În ceea ce privește folosirea limbii materne în Justiție, liderul UDMR a spus că "se întâlnesc fel de fel de situații când nu se găsesc bani pentru traducători, interpreți", deși "este treaba CSM să găsească soluții pentru aplicarea legii, nu este treaba celui care merge la proces să aducă bani de acasă".

"În România sunt foarte multe legi unde sancțiunile nu sunt bine gândite", a spus Kelemen Hunor, care a precizat că trebuie aplicate sancțiuni și în cazul instituțiilor care nu respectă drepturile legale ale minorităților.

Totodată, el s-a referit la necesitatea "amendării Constituției", pentru că actuala "are lacune uriașe" și nu permite aplicarea nor programe ale UDMR, precum cele referitoare la autonomia culturală și regională. "Noi vrem în interiorul statului român, respectând unitatea teritorială", a amintit Kelemen Hunor, referindu-se la intențiile autonomiste.

Întrebat dacă mai poate miza la alegeri pe voturile românilor, în contextul în care promovează intens ideea de autonomie pentru județele din așa-numitul Ținut Secuiesc, Kelemen Hunor a spus că proiectul de autonomie nu lezează interesele majorității și că are încredere că va fi votat și de români.

"După 25 ani, România s-a schimbat, de aceea considerăm că relațiile între români și maghiari trebuie întărite. Sunt necesare soluții prin care maghiarii să poată spune că sunt mulţumiți cu ce oferă majoritatea, statul român. Vrem să obținem garanții reale în plus, printr-o nouă legislație plecând de la o nouă Constituție", a spus Kelemen Hunor.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă