23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechUPDATE: Ieșirea UDMR de la guvernare, aprobată. Kelemen Hunor: Nu putem guverna,...

UPDATE: Ieșirea UDMR de la guvernare, aprobată. Kelemen Hunor: Nu putem guverna, dacă riscăm peste doi ani să nu intrăm în Parlament

UPDATE: Consiliul Reprezentanților Unionali al UDMR a votat, cu majoritate de voturi (s-au înregistrat doar trei voturi „împotrivă“ și șapte abțineri), propunerea formulată de Consiliul Permanent al Uniunii de ieșire de la guvernare.

Printre puținii membri ai UDMR care au militat pentru rămânerea la putere, alături de PSD, UNPR, PC și, mai nou, PLR, s-a aflat Frunda Gyorgy, consilier al premierului Victor Ponta pentru minorități.

——-

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, astăzi, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că pentru Uniune „guvernarea nu poate fi un obiectiv, ci un mijloc“, atrăgând atenţia că formaţiunea nu poate guverna dacă riscă să nu intre în Parlament peste doi ani. În ședința de azi a conducerii extinse a Uniunii ar trebui să fie validată propunerea Consiliul Permanent din 27 noiembrie de ieșire de la guvernare a UDMR.

Pentru UDMR, guvernarea nu poate fi un obiectiv, ci un mijloc. Putem vorbi de modelul finlandez, suedez, unde, indiferent de ideologie, partidul respectiv face parte din guvernare. Noi am încercat să facem acest lucru, ţinând seama că majoritatea votanţilor noştri au susţinut intrarea la guvernare. Şi azi consider că a fost o decizie corectă acea propunere. Consiliul Permanent a decis, după nouă luni, să propună ieşirea de la guvernare. E nevoie de o explicaţie“, a declarat Kelemen Hunor, potrivit Mediafax.

Președintele UDMR a făcut referire la situația înregistrată în turul II al alegerilor prezidențiale. „Au participat mai mulţi maghiari decât în primul, chiar dacă niciun candidat nu a avut un mesaj pentru etnicii maghiari. (…) Maghiarii în turul II au avut un vot de protest. Trebuie văzut că s-a mişcat un strat de votanţi pe care nici noi, nici un alt candidat maghiar n-a reuşit să-i mobilizeze. Ei nu cred în noi. Doare, dar trebuie să vedem asta. S-a redus drastic numărul celor care cred în această guvernare şi care cred că trebuie să continuăm. Nu poţi guverna dacă nu eşti susţinut. Nu putem guverna, dacă riscăm peste doi ani intrarea în Parlament“, a spus Hunor.

El a adăugat că Guvernul are majoritate şi fără UDMR, a cărei principală „obligaţie“ trebuie să rămână reprezentarea intereselor comunităţii maghiare în Parlament.

Președintele Uniunii a subliniat că „UDMR trebuie să-şi continue propria cale“, adăugând că „opoziţia acum nu doreşte să guverneze“ şi unii reprezentanţi ai acesteia au încercat chiar să îi convingă pe liderii Uniunii să rămână la guvernare.

Hunor a mai arătat că, la aproape 25 de ani de la înfiinţarea formaţiunii, este timpul să se treacă în revistă ce s-a obţinut pe această cale pe care merge Uniunea, arătând că „drumul“ pe care UDMR a „construit“, alături de maghiarii din România, nu a fost unul uşor şi că există atât rezultate, cât şi eşecuri.

„Dorim stat de drept, drepturi comunitare, dreptul de folosire a limbii materne, aderarea la instituţiile euroatlantice. Acestea au fost obiectivele pentru care am luptat şi am muncit. Unele obiective au fost îndeplinite, altele încă nu. Trebuie să facem un inventar, să ştim care a drumul de urmat“, a declarat Kelemen Hunor.

Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă