19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechKelemen Hunor a trimis o scrisoare către CE pe tema minorităților din...

Kelemen Hunor a trimis o scrisoare către CE pe tema minorităților din România

UDMR cere Consiliului Europei și instituțiilor UE specializate în protecția minorităților să acorde o atenție deosebită modului în care sunt respectate, în România, drepturile minorităților, informează Mediafax.

“Considerăm că între comunitatea națională maghiară și statul român cadrul colaborării s-a deteriorat. De aceea, cerem Consiliului Europei și instituțiilor Uniunii Europene specializate în protecția minorităților să acorde o atenție deosebită modului în care sunt respectate, în România, drepturile minorităților. Începând din 1989, UDMR a obținut, folosind instrumentele democrației, numeroase drepturi pentru minorități, au fost rezultate remarcabile, dar noi considerăm că acesta este un proces care nu a luat sfârșit. Noi considerăm că trebuie să așezăm pe baze noi relația dintre statul român și minoritățile naționale. UDMR solicită o legislație în domeniul minorităților de felul celor care sunt aplicate cu succes în alte țări membre în UE”, se arată în scrisoarea trimisă de Kelemen Hunor preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

În scrisoarea adresată lui Buquicchio, liderul UDMR reclamă că organizatorii Conferinţei de marcare a împlinirii a 20 de ani de când România a ratificat Convenția-cadru privind Protecția Minorităților, desfăşurată în 30 aprilie la Cluj-Napoca, şi la care a participat şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, nu au invitat reprezentanţii comunităţii maghiare.

“Considerăm că această abordare este absolut jignitoare și antidemocratică și pune sub semnul îndoielii seriozitatea angajamentului autorităților române față de dialogul cu comunitățile naționale și colaborarea cu acestea. Poziția noastră hotărâtă este aceea că nu statul trebuie să conchidă și să afirme că România duce o politică exemplară în sfera protecției minorităților, ci organizațiile minorităților trebuie să judece calitatea măsurilor care se răsfrâng asupra soartei lor”, susţine Kelemen în scrisoare.

Preşedintele UDMR sintetizează, în scrisoare, în 14 puncte, cazurile de încălcare a drepturile minorităților naționale din România, amintind, printre altele, despre situaţia de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș unde, de mai mulţi ani, “nu se reușește înființarea unei facultăți de sine stătătoare cu limba de predare maghiară”, despre faptul că restituirea imobilelor bisericești și comunitare practic a fost sistată şi despre “prima re-naționalizare”, care a avut loc în cazul clădirii Colegiului “Székely Mikó”, aceasta fiind luată înapoi de la Biserica Reformată, căreia îi fusese restituită legal.

“Extinderea drepturilor comunitare nu compromite integritatea statului român, autonomia și regionalizarea nu atentează la unitatea țării. Împreună cu Uniunea Federativă a Naționalităților Europene (FUEN), UDMR cere Uniunii Europene să emită o directivă cu privire la protecția minorităților, cu caracter obligatoriu pentru țările membre și a cărei aplicare să o poată verifica în mod eficient, prin intermediul unui sistem de monitorizare activă. În relația dintre stat și minoritățile naționale trebuie să prevaleze dialogul, buna-credință și încrederea, ceea ce nu s-a întâmplat la conferința de la Cluj, unde, pentru statul român, minoritatea maghiară din România a fost pur și simplu inexistentă”, se arată în scrisoare.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au participat, în 30 aprilie, la Cluj-Napoca, la Conferința internațională dedicată marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv semnarea și ratificarea de către România a convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale, organizată de Ministerul Afacerilor Externe și UBB.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă