12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechUPDATE: Consultări Iohannis - partide. Ponta: PNL să se hotărască dacă vrea...

UPDATE: Consultări Iohannis – partide. Ponta: PNL să se hotărască dacă vrea revizuirea Constituției. Liberalii acuză PSD de obstrucționarea Justiției

UPDATE 18.30: Deputatul Varujan Pambuccian, preşedinte al grupului minorităţilor din Parlament a declarat, luni, după consultările de la Cotroceni, că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) trebuie să fie un ”arbitru independent” al alegerilor şi trebuie să verifice cheltuielile din campaniile electorale, potrivit Mediafax

Citește și: Ce a spus Pambuccian după consultările cu Iohannis

——–

UPDATE 13:37  UNPR vrea ca mandatele parlamentarilor incompatibili să înceteze fără vot în Parlament. Eugen Nicolicea, vicepreşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României, a declarat, luni, după consultările de la Cotroceni, că UNPR a propus ca parlamentarului incompatibil să-i înceteze mandatul, fără a mai fi nevoie de un vot în Parlament. În ceea ce priveşte integritatea şi imunităţile, UNPR doreşte modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor, în sensul în care parlamentarului incompatibil să-i înceteze mandatul, fără vot în Parlament.

UPDATE 12:31  Consultările dintre președintele Klaus Iohannis și UNPR au luat sfârșit. Președintele UNPR a vorbit, în discursul său, despre consensul presupune întotdeauna cooperare și compromisuri. În acest context, Oprea a declarat că UNPR înţelege partea sa de responsabilitate, dar aşteaptă şi de la celelalte partide politice să îşi asume această responsabilitate. Întotdeauna vom participa constructiv. Îl sprijim necondiţionat pe preşedintele Iohannis, mai ales în proiectele naţionale, proiecte ce privesc securitatea naţională a României”, a spus Gabriel Oprea.

UPDATE 12:04  Premierul Ponta a declarat, luni, la începutul şedinţei Biroului Permanent al PSD, că a avut o discuţie “mai puţin formală” cu preşedintele Klaus Iohannis despre ordinea constituţională în România şi despre faptul că în stat trebuie să existe trei puteri -juridică, legislativă şi executivă- care trebuie să se respecte, cu asigurarea independenţei, scrie Mediafax.

Am avut ocazia să discutăm, mai puţin formal, despre faptul că vreau să avem, într-adevăr, o ordine constituţională în România, în care să existe trei puteri în stat, nu una singură şi cele trei puteri să se respecte, să se echilibreze reciproc şi, din punctul acesta de vedere, eu vreau să avem tot respectul şi toată independenţa pentru justiţie, pentru Parlament şi pentru Executiv. Nu m-am oprit doar la primul punct, m-am oprit la toate trei, că aşa s-a gândit acum trei sute de ani, să fie trei puteri, şi bine s-a gândit, şi aşa trebuie să facem şi în continuare“, a declarat Ponta.

UPDATE 11:54  UNPR a ajuns luni, la 12.00, la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 10:49   Consultările Partidului Național Liberal cu președintele Klaus Iohannis au luat sfârșit. Co-președintele PNL Vasile Blaga a declarat, după încheierea consultărilor, că din punctul de vedere al PNL, Senatul poate vota trei proiecte de lege: Legea finanțărilor partidelor, legea alegerilor locale și legea partidelor politice.

”I-am transmis presedintelui ca ne-am îndeplinit promisiunile de la prima întalnire”, a precizat Zgonea. 

Cu privire la votul din Diaspora, Zgonea a transmis că PNL a depus proiectul de lege în parlament și a precizat că partidul pe care îl conduce esteadeptul votului alternativ. În acest context, a precizat că pe această lege nu vor fi probleme, întrucât și PSD are aceeași viziune.

Citește și: Vasile Blaga, despre legile electorale care pot fi adoptate de Senat

Ludovic Orban a vorbit, după încheierea consultărilor cu Klaus Iohannis, că PNL susține exprimarea votului la vedere, în ceea ce privește încuviințarea cererilor DNA pentru parlamentarii cu probleme penale. El a vorbit, totodată, și despre reducerea termenelor pentru aprobarea solicitărilor formulate pentru arestarile preventive. 

În acest context, Orban a acuzat PSD de obstrucționarea Justiției și a precizat că presedintele PSD Victor Ponta nu a participat la niciun vot legat de vreun deputat cu probleme cu legea. În acest caz, Orban a dat exemplul Elenei Udrea.

Citește și: Ludovic Orban: PNL susține votul la vedere în cazul cererilor Justiției

UPDATE 10:50  Partidul Național Liberal a ajuns a consultările cu președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 10:40  Consultările dintre Partidul Social Democrat și Klaus Iohannis au luat sfârșit. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după încheierea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că PSD susține Legea finanțării partidelor. 

Citește și: Ponta: PSD susține Legea finanțării partidelor

UPDATE: Partidul Social Democrat a ajuns, luni, la consultările cu președintele Klaus Iohannis, ce au loc la Cotroceni, informează B1 Tv.

Klaus Iohannis urmează să se întâlnească și cu PNL, UNPR, PC, UDMR și reprezentanții minorităților. 

———-

Preşedintele Klaus Iohannis va începe, luni, la Palatul Cotroceni, a treia serie de consultări cu partidele pe tema reformei electorale şi a stadiului acestui pachet de legi în Parlament, blocarea cererilor justiţiei de către Legislativ şi votul pentru diaspora, potrivit Mediafax

Administraţia Prezidenţială a anunţat că cea de-a treia serie de consultări preşedinte-partide va viza “stadiul legislaţiei electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara graniţelor”.

Citește și: Mizele consultărilor de la Cotroceni

De asemenea, pe agenda întâlnirilor se vor mai afla “discuţii referitoare la procedurile parlamentare de încuviinţare a cererilor de urmărire penală, reţinere, arestare sau percheziţie a membrilor Parlamentului, precum şi alte teme de interes public”.

Discuţiile de la Palatul Cotroceni vor avea loc între orele 10.00 şi 17.00. La fel ca la precedentele consultări, este posibil ca, la finalul discuţiilor cu partidele, preşedintele Klaus Iohannis să susţină o declaraţie de presă.

Citește și: Tăriceanu, supărat că PLR nu a fost invitat la consultările de la Cotroceni

Programul consultărilor începe la ora 10.00, când vor intra la discuţii reprezentanţii Partidul Social Democrat, la ora 11.00 vor intra cei ai Partidul Naţional Liberal, iar la ora 12.00 este programată Uniunea Naţională pentru Progresul României.

La ora 15.00, şeful statului va avea consultări cu Partidul Conservator, la ora 16.00 cu Uniunea Democrată Maghiară din România, iar la ora 17.00 cu Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă