12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechLegăturile dintre campania USL, evaziune fiscală și ANAF

Legăturile dintre campania USL, evaziune fiscală și ANAF

Un om de afaceri, care vinde marfa confiscată de ANAF și a sponsorizat USL Constanța în 2012 cu zeci de mii de lei, este acum în arest pentru evaziune fiscală.

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii P.Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Direcţia Regională Antifraudă Constanţa, au efectuat 15 percheziţii în judeţul Constanţa, pentru probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane bănuite de comiterea de infracţiuni economice. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, persoanele bănuite, ar fi înfiinţat și preluat 6 societăţi comerciale de tip fantomă, în judeţul Constanţa, pe numele unor persoane fără pregătire şi cu situaţie materială precară, care, în schimbul unor sume modice, au acceptat să deţină calitatea de asociaţi şi administratori şi să deschidă conturi bancare în numele lor, fără a avea cunoştinţă despre activitatea economică a societăţilor. Astfel, bănuiţii ar fi emis facturi fiscale către alte societăţi, pe care le-ar fi înregistrat în contabilitate, prejudiciind astfel statul cu TVA şi impozit pe profit. Banii proveniţi din aceste tranzacţiile fictive ar fi fost retraşi din circuit prin conturi bancare sau numerar. Astfel, sumele de bani plătite prin conturi ar fi fost retrase ulterior, prin intermediul cardurilor bancare emise pe numele administratorilor, dar folosite de membrii grupării. De asemenea, persoanele bănuite ar fi transferat din conturile societăţilor comerciale în conturile personale, bani viraţi din conturile altor societăţi comerciale, despre care ar fi cunoscut că provin din săvârşirea de infracţiuni, urmate de retrageri în numerar, în scopul ascunderii originii infracţionale. Ulterior, aceste sume de bani ar fi fost predate altor persoane, care au dobândit în acest mod bunuri despre care ar fi cunoscut că provin din săvârşirea de infracţiuni. 

Totodată, unul dintre membrii grupării ar fi emis, în perioada 2011-2013, facturi fiscale pentru mai mult de 80 de societăţi comerciale, atestând operaţiuni nereale, facturi pe care firmele beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată. În urma efectuării percheziţiilor, au fost ridicate documente contabile aparţinând societăţilor de tip fantomă controlate de membrii grupării, mijloace de plată electronice utilizate la transferul banilor rezultaţi din activitatea infracţională, precum şi 3 arme neletale. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică, până în prezent, la două milioane de euro. În cauză urmează să se dispună luarea de măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând bănuiţilor, inclusiv asupra unor stocuri de marfă.

Au ajuns în arest

Patru persoane au fost arestate în acest caz. Este vorba despre Dan Titus Voitinovici, Gigi Pambuca, Erdogan Ablamit şi George Lucian Radu. Decizia a fost luată de Tribunalul București, dar nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit probelor administrate în cauză, în anul 2010, Dan Titus Voi­tinovici este cel care a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, împreună cu Gigi Pambuca şi Erdogan Ablamit. Treptat, în activitatea infracţională a fost atras şi inculpatul George Lucian Radu, împreună cu alte persoane, care au înregistrat în contabilitatea firmelor lor un număr mare de facturi fiscale emise de societăţile-fantomă controlate de Dan Titus Voitinovici, evidenţiind astfel operaţiuni comerciale fictive în scopul diminuării nelegale a obligaţiilor fiscale. Cele aproximativ 80 de firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani ar fi achiziţionat fictiv “de la produse textile până la servicii de publicitate”, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Membrii grupului infracțional organizat au recunoscut că inculpatul Voitinovici Dan-Titus a apelat la persoane interpuse, având calitatea de asociați sau administratori ai firmelor de tip fantomă, precum și faptul că circuitul financiar era unul fictiv, creat în scopul de a ascunde sau de a disimula adevărata natură a provenienței, a circulației ori a drepturilor asupra sumelor de bani transferate, cunoscând că acestea provin din săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală. 

Omul de afaceri Lucian Radu George a sponsorizat, în 2012, campania locală USL, cu 13.440 de lei în nume propriu și cu 65.300 de lei prin firma Yal Concept. Firma a declarat pentru anul 2013 o cifră de afaceri netă de 5,75 milioane de lei, dar un profit zero. În 2011 și 2012 profitul brut a fost de 89.483 de lei, respectiv 65.724 lei. Firma deţine un magazin în zona industrială a municipiului Constanţa, magazin în care se comercializează produse confiscate de către ANAF, cu care are contract din 2009. Lucian Radu George este cunoscut în Constanţa şi în urma unui scandal din mai 2011, când a scos pistolul în plină stradă, împotriva unui fost partener de afaceri, Serkan Iyibudar. Presa vremii spunea că între cei doi a existat un schimb de replici mai dure, după care
şi-au scos pistoalele şi au început să se ameninţe. Poliţiştii spun că, la un moment dat, cei doi au renunţat la arme şi au început să-şi împartă pumni în mijlocul intersecţiei.

În ceea ce îl privește pe Gigi Pambuca, acesta controlează o firmă de pază și protecție din Constanța și este și preşedintele Asociaţiei Judeţene de Lupte Constanţa.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă