12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechUPDATE: Camera Deputaților a amânat discutarea reexaminării Legii finanţării partidelor

UPDATE: Camera Deputaților a amânat discutarea reexaminării Legii finanţării partidelor

UPDATE: Camera Deputaţilor a decis, miercuri, să retrimită la Comisia de Cod electoral pentru o săptămâna, cererea de reexaminare a legii finanţării partidelor şi proiectul legii partidelor politice, informează Mediafax.

“Deoarece faţă de raportul discutat ieri (marţi -n.r.) în Comisia de Cod electoral şi cel prezentat nouă astăzi au apărut o serie de articole, unele dintre ele cu caracter corelativ, care nu sunt puse de acord şi care nu au fost discutate în comisie, vă solicit retrimiterea acestor proiecte la comisie”, a spus deputatul PSD Marian Neacșu.

El a precizat că aceste proiecte vor intra miercurea viitoare în dezbaterea plenului.

———–

Proiectul de lege privind înfiinţarea partidelor politice şi reexaminarea legii finanţării partidelor vor fi discutate, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, a anunţat, marţi, preşedintele comisiei de Cod electoral, Mihai Voicu, relatează Mediafax

Comisia de Cod electoral a discutat amendamentele depuse de deputaţi la aceste proiecte, care au fost adoptate anterior de Senat.

Senatul a adoptat, miercurea trecută, proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, în sensul însuşirii obiecţiilor din cererea de reexaminare transmisă de preşedintele Klaus Iohannis Legislativului, dar şi proiectul de lege privind partidele politice.

Citește și: Portițele din legea finanțării partidelor politice

Cererea de reexaminare solicită o precizare mai clară în legătură cu împrumuturile pe care le pot face partidele politice, iar comisia a decis modificarea legii astfel încât termenul de restituire a împrumuturilor nu poate fi mai mare de 3 ani, împrumuturile în bani şi restituirea se pot face numai prin virament bancar, iar împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termen de 3 ani se constituie în donaţii, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea.

O altă modificare decisă este în legătură cu donaţiile cu sarcină cu privire la imobile cu destinaţia de sedii, introducându-se un termen de doi ani, pentru a îndeplini sarcina cumpărării unui imobil dintr-o donaţie făcută în acest scop, neîndeplinrea termenului atrăgând după sine anularea exceptării de la plafonare.

Citește și: Senatul s-a conformat. A votat legea finanţării partidelor cu modificările cerute de preşedintele Iohannis

Legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale a fost retrimisă de către preşedinte Parlamentului, pe 10 aprilie, înainte de sarbătoarea de Paşte, pentru reexaminare, şeful statului apreciind că legea trimisă pentru promulgare are probleme legate de respectarea procedurii parlamentare.

Proiectul de lege privind partidele politice prevede, în principal, că un partid se poate înfiinţa doar cu trei membri.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă