27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechLiber pentru partide la publicitate stradală în perioada dintre campaniile electorale

Liber pentru partide la publicitate stradală în perioada dintre campaniile electorale

Autoritatea Electorală Permanentă a informat, marţi, că nu există prevederi legale care să interzică partidelor să-şi facă promovare politică în afara perioadei de campanie electorală, prin orice mijloc permis de legile care reglementează domeniul publicităţii. AEP precizează că Legea alegerilor locale reglementează doar desfăşurarea campaniei electorale, publicitatea electorală din afara campaniei nefiind reglementată decât de legislaţia din domeniul publicităţii.

Potrivit News.ro, precizarea este făcută ”ca urmare a numeroaselor sesizări venite pe adresa Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi a informaţiilor vehiculate în presă prin care sunt reclamate încălcări ale legislaţiei electorale de către partide politice şi potenţiali candidaţi independenţi, prin afişarea, pe spaţiul public, a unor materiale de propagandă”.

În condiţiile în care campania electorală pentru alegerile locale începe pe 6 mai 2016, campaniile de promovare a partidelor şi candidaţilor prin bannere şi alte materiale publicitare trebuie să respecte Legea 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, iar responsabilitatea pentru amplasarea lor în spaţiul public revine doar autorităţilor locale.

”Autorităţile administraţiei publice locale sunt singurele în măsură să răspundă sesizărilor privind amplasarea materialelor de publicitate politică pe spaţiul public. AEP verifică strict legalitatea surselor de finanţare pentru activităţile de publicitate politică, conform atribuţiilor prevăzute de Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale”, se arată în comunicatul Autorităţii Electorale Permanente.

Până acum, AEP a soluţionat 50 de sesizări formulate pe persoane fizice împotriva partidelor politice şi 63 de autosesizări. ”În cazurile menţionate, au fost verificate avizele de amplasare însoţite de anexe, cererile pentru emiterea avizelor de amplasare, contractele privind producţia bannerelor, prismelor, flayerelor, facturile fiscale, extrasele de cont, ordinele de plată şi jurnalele de bancă şi s-a constatat că respectivele partide politice au repectat prevederile legale în materia finanţării”, precizează AEP.

 

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă