10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechLiberalii trebuie să scoată bani din buzunar ca să scape de USL

Liberalii trebuie să scoată bani din buzunar ca să scape de USL

 

Invitația liberalilor de a discuta despre desființarea la Tribunal a USL a fost declinată de liderii PSD, UNPR și PC pe motiv că PNL trebuie mai întâi să-și achite restanțele. Este vorba de banii cheltuiți în campaniile din 2012.

Sub semnătura secretarului general al PNL, Marian Petrache, liberalii i-au invitat pe foștii colegi să discute despre semnarea unui acord de încetare a protocolului USL și despre desființarea la Tribunal a defunctei Uniuni Social-Liberale. Arătând că „scopul și obiectivele alianței nu mai pot fi atinse“, liberalii i-au acuzat, totodată, pe foștii parteneri de încălcarea Protocolului USL prin formarea Uniunii Social-Democrate (USD), în condițiile în care protocolul stipula că părțile „nu vor accepta sau iniția participarea separată în alte alianțe electorale“.

Petrache și-ar fi dorit ca întâlnirea să aibă loc ieri, la fostul sediu al USL, dar s-a lovit de un refuz. Printr-un comunicat, social-democrații i-au transmis că trebuie rezolvate, mai întâi, „probleme patrimoniale“ între formațiunile care au făcut parte din USL.

Datoriile din campanie

Potrivit secretarului general al PSD, Andrei Dolineaschi, USL ar avea datorii încă neachitate către furnizori centrali și locali. „Semnarea unui acord de încetare a Protocolului USL şi de desfiinţare a Uniunii Social Liberale nu poate fi operată până când această alianţă politică nu îşi achită integral datoriile înregistrate către furnizori“, se arată în comunicatul PSD.

Petrache spune că ar mai fi de achitat circa un milion de lei reprezentând cheltuieli din campaniile din 2012 și că libe­ralii vor verifica dacă cifra comunicată de PSD este reală. Secretarul general al PNL a sugerat că există, însă, și posibilitatea de a lăsa lucrurile așa cum sunt: „Poate o ţinem aşa până în 2016, când ne-am propus toţi ca USL să nu mai funcţioneze“. Potrivit liberalilor, faptul că nu ar reuși desființarea oficială a USL nu ar împiedica, legal, cu absolut nimic înființarea Alianței Creștin-Liberale, cu PDL, deoarece prima a fost o alianță politică, a doua este una electorală.

În altă ordine de idei, dacă ne uităm la câte funcții de parlamentar sau de ales local au câștigat liberalii prin asocierea cu PSD, PC și UNPR, este ușor de înțeles, într-un fel, de ce social-democrații nu vor să-i lase să scape așa ușor de USL.

Cifrele de la AEP

Rapoartele întocmite de Autoritatea Electorală Permanentă arată că USL a ieșit datoare și din campania pentru alegerile locale, și din cea pentru parlamentare.

La localele din iunie 2012, Uniunea a dispus de venituri de 14,82 milioane lei, dar cheltuielile s-au ridicat la 21,15 milioane lei. În martie 2013, momentul depunerii raportului detaliat de veni­turi și cheltuieli pentru localele din 2012, datoriile neachitate de campanie ale USL ajunseseră la 7,96 milioane lei.

Scenariul s-a repetat și la parlamentare: veniturile Uniunii au fost de 22,85 milioane lei, dar cheltuielile au depășit 27 milioane lei. În februarie 2013, datoriile neachitate se cifrau la 4,92 milioane lei. Cu găuri substanțiale în buget au rămas PSD și PNL și după referendumul din 2012, doar că au fost depuse separat rapoarte de venituri și cheltuieli, așa că nu mai există subiect de discuții…  

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă