15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechLiberalii vor demisia lui Ciorbea, după decizia CCR privind ordonanța traseismului

Liberalii vor demisia lui Ciorbea, după decizia CCR privind ordonanța traseismului

Prim-vicepreședintele PNL Andreea Paul a cerut, miercuri, demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, după decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională Ordonanţa de urgenţă 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, din cauză că acesta nu a sesizat CCR în legătură cu actul normativ emis de executiv.

„Decizia Curţii Constituţioanle este o aşteptare mai veche a PNL. Din păcate, Avocatul Poporului, singurul abilitat să sesizeze Curtea Constituţională încă din faza adoptării de către Guvern a acestei ordonanţe, a strălucit prin nepăsare şi dezinteres faţă de sesizarea PNL privind Ordonanţa 55. Avocatul Poporului nu a mişcat un deget şi a tolerat această abatere gravă a Guvernului, care a încercat să legalizeze traseismul politic în plină campanie electorală”, a declarat Andreea Paul, citată de Mediafax.

Ea a arătat că Avocatul Poporului ar trebui să-şi dea demisia. „Este obligatorie demisia Avocatului Poporului după această decizie a Curţii Constituţionale”, a adăugat Paul.

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

Decizia Curţii Constituţionale este general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca judecătorii constituţionali să motiveze hotărârea.

Deputaţii PNL arătau, în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, că OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidele politice, lucrul interzis de Constituţie.

De asemenea, în sesizare s-a făcut referire la o serie de decizii anterioare ale Curţii Constituţionale privind interzicerea traseismului politic al aleşilor locali, dar şi la faptul că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 6 abţineri.

OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

Cele mai citite

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă