13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechLiberalii vor demisia lui Ciorbea, după decizia CCR privind ordonanța traseismului

Liberalii vor demisia lui Ciorbea, după decizia CCR privind ordonanța traseismului

Prim-vicepreședintele PNL Andreea Paul a cerut, miercuri, demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, după decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională Ordonanţa de urgenţă 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, din cauză că acesta nu a sesizat CCR în legătură cu actul normativ emis de executiv.

„Decizia Curţii Constituţioanle este o aşteptare mai veche a PNL. Din păcate, Avocatul Poporului, singurul abilitat să sesizeze Curtea Constituţională încă din faza adoptării de către Guvern a acestei ordonanţe, a strălucit prin nepăsare şi dezinteres faţă de sesizarea PNL privind Ordonanţa 55. Avocatul Poporului nu a mişcat un deget şi a tolerat această abatere gravă a Guvernului, care a încercat să legalizeze traseismul politic în plină campanie electorală”, a declarat Andreea Paul, citată de Mediafax.

Ea a arătat că Avocatul Poporului ar trebui să-şi dea demisia. „Este obligatorie demisia Avocatului Poporului după această decizie a Curţii Constituţionale”, a adăugat Paul.

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

Decizia Curţii Constituţionale este general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca judecătorii constituţionali să motiveze hotărârea.

Deputaţii PNL arătau, în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, că OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidele politice, lucrul interzis de Constituţie.

De asemenea, în sesizare s-a făcut referire la o serie de decizii anterioare ale Curţii Constituţionale privind interzicerea traseismului politic al aleşilor locali, dar şi la faptul că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 6 abţineri.

OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă