15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăTechLiderii din Covasna ai UDMR și ai Partidului Civic Maghiar au refuzat...

Liderii din Covasna ai UDMR și ai Partidului Civic Maghiar au refuzat invitația de a participa la Ziua Națională a României

Liderii UDMR și ai Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna au refuzat public invitația de a participa la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, venite, miercuri, din partea reprezentanților comunității românești, informează Agerpres.

Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este și președintele Consiliului Județean, a declarat că nu va putea participa la acest eveniment fără a vorbi despre semnificația zilei de 1 Decembrie 1918 pentru comunitatea maghiară și fără a invoca promisiunile făcute în Declarația de la Alba Iulia, în ce privește drepturilor minorităților naționale.

“Am mai fost invitat și în alți ani, dar dacă vin vorbesc, iar dacă vorbesc o să spun ceva ce cred că mulți nu ar vrea să audă (…) Dar, nu mai mult decât ce s-a promis în 1918, citind de acolo și, bineînțeles, aducând în prezent acele doleanțe ale noastre promise acum aproape o sută de ani (…) Noi respectăm ziua națională (…) dar așteptăm din partea majorității să înțeleagă că pentru noi nu e o zi de sărbătoare. Asta nu înseamnă că nu vă respectăm, dar încercați să înțelegeți această sensibilitate”, a declarat Tamas Sandor, răspunzând invitației lansate de consiliera PSD, Florentina Teacă.

Consilierul PNL Ion Deaconu l-a invitat personal pe președintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef la manifestările ce vor fi organizate pe 1 Decembrie la Sfântu Gheorghe, invocând campania “Invită-ți un prieten de etnie maghiară să sărbătorim împreună Ziua Națională”, inițiată de cotidianul local “Mesagerul de Covasna”, însă a fost refuzat.

“Pentru mine Ziua Națională este zi de doliu, nu pot accepta (…), dar oricând altădată ne putem întâlni la o cafea, la o șampanie”, a spus Kulcsar Terza Jozsef.

Discuțiile au fost purtate în plenul ședinței Consiliului Județean Covasna, în care s-a aprobat alocarea sumei de 25.000 de lei pentru organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...
Ultima oră
Pe aceeași temă