13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechLiderul PNL, Alina Gorghiu: Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, extrem de importante...

Liderul PNL, Alina Gorghiu: Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, extrem de importante pentru drumul european

Cetăţenii Republicii Moldova ar trebui să iasă în număr mare la urne, duminică, fiind pentru prima oară în 20 de ani când îşi pot alege preşedintele prin vot direct, iar de rezultatul acestui scrutin depinde în mare parte parcursul european al statului vecin, spune liderul PNL, Alina Gorghiu, transmite mediafax.

"Cetăţenii din Republica Moldova sunt chemaţi mâine la urne pentru alegerea preşedintelui. Este pentru prima dată, în 20 de ani, când moldovenii îşi aleg preşedintele prin vot direct. Îi invit să iasă în număr mare la vot. Scrutinul de mâine este unul extrem de important pentru menţinerea orientării strategice şi a drumului european al Republicii Moldova, în condiţiile în care candidatul pro-rus, Igor Dodon, a declarat că vrea ruperea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova şi reorientarea către Uniunea Euroasiatică, respectiv Federalizarea Republicii Moldova", a scris Gorghiu, pe Facebook.

Peste trei milioane de alegători sunt chemaţi la urne duminică în Republica Moldova, în primul scrutin prezidenţial cu sufragiu universal, favorit fiind, potrivit sondajelor de opinie, politicianul prorus Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga).

Nouă candidaţi au rămas în cursă după controversata retragere a lui Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PDM, centru-stânga): Igor Dodon (Partidul Socialiştilor, stânga, prorus -PSRM), Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate, centru-dreapta, proeuropean -PAS), Iurie Leancă (Partidul Popular European, PPEM), Dumitru Ciubaşenko (Partidul Nostru, PN), Silvia Radu (candidat independent), Maia Laguta (independent), Ana Guţu (Partidul Dreapta), Valeriu Ghileţchi (independent) şi Mihai Ghimpu (Partidul Liberal, PL).

Marian Lupu a argumentat că se retrage pentru a avantaja candidatul de centru-dreapta, dar decizia sa a fost criticată, fiind considerată o modalitate de avantajare a forţelor politice proruse.

Conform sondajelor de opinie, politicianul prorus Igor Dodon este favorit, cu 40,5%, în timp ce Maia Sandu ar obţine 13%.

În situaţia în care niciunul dintre candidaţii la preşedinţie nu va obţine 50%+1 din voturi, va trebui organizat un al doilea tur de scrutin, pe 13 noiembrie. În cadrul celui de-al doilea tur electoral vor putea participa doar primii doi candidaţi care au obţinut cele mai multe voturi în primul tur.

Potrivit sondajelor de opinie, în turul doi, Igor Dodon ar obţine majoritatea necesară pentru a fi preşedinte.

Cele mai citite

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Polonia va trimite trupe militare la Jocurile Olimpice de la Paris

Ministrul polonez al apărării a anunțat joi că țara sa va trimite întăriri militare, potrivit flashscore.ro. "Forțele armate poloneze se vor alătura coaliției internaționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă