6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechLiderul PRU, amendat de CNCD, pentru discriminarea comunității LGBT

Liderul PRU, amendat de CNCD, pentru discriminarea comunității LGBT

Liderul Partidului România Unită, Bogdan Diaconu, a fost amendat de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu suma de 4000 de lei pentru declaraţii discriminatorii la adresa comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane transgender) din România.

Asociația MozaiQ a depus plângere la CNCD pe data de 15 martie 2016, pentru declarațiile homofobe ale deputatului Bogdan Diaconu. Liderul PRU a susținut într-un discurs public că  “În București nu vor mai avea loc parade de homosexuali! În calitate de Primar General, nu voi mai permite ca pe străzile Bucureștiului să se desfășoare parade de homosexuali. Apăr valorile creștine și tradiționale ale Capitalei și nu permit transformarea Bucureștiului în Sodoma și Gomora”.

„Bogdan Diaconu are un discurs radical în spaţiul public, care antagonizează anumite categorii sociale şi încurajează o atmosferă de ură şi teamă la nivelul societăţii. Considerăm oportună decizia CNCD şi sperăm că precedentul Diaconu va descuraja alţi candidaţi la alegerile locale să adopte un limbaj similar acestuia. Unul dintre principiile fundamentale ale oricărei democraţii este cel al protecţiei minorităţilor. Domnul Diaconu nu doar că a încălcat acest principiu, lezând prin declaraţiile sale comunitatea LGBT din România, ci a îndemnat şi la interzicerea marşului minorităţilor sexuale şi de gen, un lucru aflat în contradicţie cu dreptul constituţional al cetăţenilor la adunări publice”,a declarat Vlad Viski, președintele Asociației MozaiQ.

După aflarea acestei decizii a CNCD din mass media, Bogdan Diaconu a emis un comunicat oficial în care anunță că își menține promisiunea electorală de a bloca toate paradele comunității LGBT. Mai mult, candidatul PRU, amenință că va desființa acest Consiliu după ce partidul său va avea o prezență puternică în Parlamentul României.

„Sunt mândru că CNCD m-a amendat cu 4.000 de lei pentru că apăr valorile creștine ale neamului românesc, așa cum sunt mândru că în 2012 același CNCD, care este un Consiliu de Combatere a Națiunii Române, m-a amendat pentru că am protestat împotriva punerii stemei Ungariei Mari pe școlile din Transilvania. CNCD este o instituție anti-națională, controlată de altfel de UDMR și care este folosită de UDMR pentru a se război cu mine, președintele singurului partid naționalist din România, din cauză că PRU se opune pe toate căile politicilor anti-românești ale UDMR!”, a declarat Bogdan Diaconu.

CNCD citează în decizia sa atât Constituția și legislația română, cât și jurisprudența europeană în materie de minorități, având ca scop principal protecția demnității umane. Mai mult, CNCD “reține că partea reclamată, în calitatea sa deputat, președinte al unui partid politic și candidat la Primăria Generală, a transmis un mesaj care creează un cadru intimidant, ostil, degradant și ofensator persoanelor homosexuale” (CNCD, Hot. 326/24.04.2016, pg. 3).

CNCD recomandă în decizia sa ca “persoanele care dețin funcții publice și se exprimă public să evite comentarii care pot răspândi și conduce la creșterea intoleranței” (Hot. 326/24.04.2016, pg. 5).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă