12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechListele PNL: S-au găsit locuri pentru mama primarului Cherecheș și pentru candidatele...

Listele PNL: S-au găsit locuri pentru mama primarului Cherecheș și pentru candidatele “garantate de Băsescu”. Greii partidului fug de București. Scandal la vârful PNL

Migrarea dinspre București spre provincie, în contextul înfrângerii de la locale,  revenirea unor nume uzate din fostul PDL sau găsirea de locuri eligibile pentru apropiații liderilor liberali par să fie principalele caracteristici ale negocierilor pentru listele PNL, discutate astăzi de Biroul Politic Național.

Conducerea PNL a validat, astăzi, propunerile mai multor filialele teritoriale pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Una dintre listele cele mai controversate a fost depusă de PNL  Maramureș. Aici, locul 1 de la Camera Deputaților este ocupat de Viorica Cherecheș, mama primarului Cătălin Cherecheş, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. Lista a fost validată de conducerea centrală a PNL, după cum a declarat liderul filialei PNL Maramures, Mircea Dolha. „Nu suntem în perioada nazistă. Nu are nicio treabă mama pentru că poate fiul a greșit și dacă a greșit va plăti. Domnia sa este o doamna perfect onorabilă” a spus deputatul, care va deschide lista la Senat. Întrebat dacă relaţia de rudenie dintre Viorica Cherecheş şi primarul suspendat Cătălin Cherecheş nu aduce prejudicii de imagine partidului, Dolha a susţinut că şi premierul Cioloş are un unchi cu probleme penale (Virgil Ardelean) şi nu poate fi învinovăţit de acest lucru. O explicație similară a furnizat și președintele PNL, Alina Gorghiu. „În PNL judeci omul, nu familia, nu prietenii de pe scară. În Maramureș, ea este un om apreciat în comunitate și în lumea medicală. Da, fiul său este o persoană cu probleme, însă nu mi se pare normal să răspunzi pentru acțiunile copiilor tăi majori și vaccinați”, a declarat Gorghiu.  

Viorica Cherecheș a fost desemnată de Coaliția pentru Baia Mare și validată de conducerea locală a PNL. Coaliția pentru Baia Mare este formată din mai multe partide care l-au sprijinit pe Cătălin Cherecheș la alegrile locale, a semnat un protocol cu PNL, primind un loc eligibil pe listele liberalilor.

Parlamentarii de București se mută în provincie

Pe locul 2, în urma mamei primarului, va candida fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, provenită din fostul PDL. Promovată în politică de Traian Băsescu, Boagiu este parlamentar de București din 2000. Mai mult, ea este președintele PNL sector 2, funcție din care s-a retras, temporar, după dezastrul de la locale. Ea ar avea sprijinul lui Mircea Man, retras oficial după ce a ajuns să fie urmărit penal pentru trafic de influență.
Și din alte filiale au venit propuneri pentru locuri eligibile pe care se află actuali sau foști parlamentari din București. Cum PNL a luat în București doar 13% la alegerile locale, și alți lideri au renunțat să mai candideze în Capitală. Ultimul de pe listă este Cătălin Predoiu, clasat pe locul trei în competiția pentru Primăria Capitalei, dar care va ocupa acum locul 1 pe listele PNL Călărași pentru Camera Deputaților. Lista greilor care au plecat din București a fost deschisă chiar de către liderul Alina Gorghiu, care ocupă locul 1 la Senat în Timiș, fără ca lista să fie defintivă. Preşedintele PNL nu a dorit să precizeze dacă va candida din partea filialei Timiş, spunând doar că la nivelul acestei organizaţii lista nu este încă validată.  

Liste cu scandal
De asemenea, Mihai Voicu va candida pentru Diaspora, deși este președintele PNL sector 1. Lucian Duță, fostul președinte al CNAS, a fost propus pentru excludere din PNL de către liberalii din sectorul 1 după ce l-a atăcat dur pe Voicu pe această temă, caracterizându-l drept „șobolan” și „nesimțit”, într-un comentariu pe Facebook. Potrivit Gazeta Românească, Voicu a acordat un interviu pentru o publicație din Canada pe care l-a publicat pe pagina sa de Facebook. Duță a intrat și a comentat postarea: „Șobolanule ești atât de nesimțit! Esti președinte la sectorul 1 și tu candidezi în diaspora! Măăăăă! Nu ți-e rușine?” . Potrivit unor surse, Duță și-ar fi dat demisia din PNL după izbucnirea scandalului.

Permutări s-au petrecut și în alte județe. Fostul ministru al Mediului,  Lucia Varga va candida la Constanța, după ce nu a obținut un loc eligibil la Bihor, ea acuzându-l pe șeful organizației, Ilie Bolojan, că ar conduce autoritat filiala.

Roberta Anastase, sub sigla PNL

Sub sigla PNL ar urma să candideze și fosta șefă a Camerei Deputaților, Roberta Anastase, provenită din PDL și aflată pe locul 3 la Prahova. Pe vremuri, Anastase era principala țintă a PNL, după un scandal uriaș în care ea a fost acuzată că a fraudat votul deputaților la Legea pensiilor . Anastase a fost, de asemenea, sprijinită , în trecut,  de Traian Băsescu pentru a ocupa șefia Camerei. Conducerea PNL i-a promis un loc eligibil și Sulfinei Barbu, dar nu s-a decis, încă, filiala în care aceasta va candida.
Această listă de politicieni, supraviețuitori de la un  scrutin la altul,  nu trebuie să lase impresia că pe listele PNL nu ar fi și nou-veniți. Mara Calista, consilier al premierului Cioloș, va deschide lista PNL Teleorman  pentru Camera Deputaților. Ea a anunțat că va demisiona din Guvern. Potrivit presei tabloide, Calista ar juca un rol important – ea ar fi “ofiţerul de legătură” între Dacian Cioloş şi Alina Gorghiu, având însă și o relație bună cu vicepremierul Vasile Dâncu.  Tânăra liberală a fost în trecut consiliera Alinei Gorghiu.

Potrivit unor surse liberale, la Iași listele vor fi deschise la Camera Deputaților de Marius Bodea- directorul Aeroportului Iași, fost candidat la fotoliul de primar, respectiv de Laura Iulia Scântei, notar, fost consilier al lui Tudor Chiuariu pe vremea cand acesta era ministru al Justiției.
La Gorj, lista pentru Senat va fi deschisă de Tudor Barbu, provenit din PPDD.

 

HIGHLIGHT
Sedința a început cu un moment de reculegere pentru Radu Câmpeanu, precedat de un scurt discurs susținut de deputatul  Gigel Știrbu despre seniorul liberal

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Sorana Cîrstea, în turul trei la Madrid, după o victorie în trei seturi în fața filipinezei Alexandra Eala

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Mastersul de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe filipineza Alexandra Eala,...
Ultima oră
Pe aceeași temă