13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechLiviu Dragnea, despre posibilitatea ca președintele Iohannis să fie suspendat: Depinde de...

Liviu Dragnea, despre posibilitatea ca președintele Iohannis să fie suspendat: Depinde de ce propunere de premier va face după Crăciun

Șeful Camerei Deputaților și președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, joi, după anunțul președintelui Klaus Iohannis privind amânarea numirii unui premier, că posibilitatea ca șeful statului să fie suspendat depinde de „ce propunere va face” acesta.

Liviu Dragnea a reacționat, joi, la scurt timp după ce președintele Iohannis a anunțat că va amâna propunerea unui șef al Executivului până după Crăciun. În acest context, social-democratul s-a arătat dezamăgit, precizând că Parlamentul demarase toate procedurile pentru audierea viitorilor miniștri.

„Am luat notă la anunțul președintelui. Noi, la Parlament, ne-am organizat în așa fel încât să fie pregătite toate procedurile pentru audierea miniștrilor. Îmi pare rău că nu a fost făcut anunțul astăzi. Fiecare cu ritmul lui. Aș vrea să sfătuiesc Guvernul să nu mai facă atâta agitație cu proceduri de angajare prin ministere, de numiri”, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea, care a răspuns că a aflat de anunțul președintelui de la televizor.

Întrebat cu privire la motivul pentru care șeful statului ar fi decis acest lucru, Liviu Dragnea a răspuns: „Probabil că vrea să aibă mai multe discuții cu doamna Shhaideh”.

Întrebat dacă se poate vota premierul până de Anul Nou, Liviu Dragnea a precizat că „este fundamental pentru România” să se desemneze Guvernul până la 31 decembrie. „Am o oarecare emoție, pentru că nu a precizat în care zi după Crăciun se va face numirea”, a mai spus noul președinte al Camerei Deputaților, care a subliniat că „n-ar avea sens” ca Iohannis să propună un premier susținut de o minoritate.

Întrebat dacă se mai pune problema de o suspendare a președintelui, Liviu Dragnea a răspuns: „Depinde de ce propunere face.” Totodată, Dragnea a amenințat cu excluderea oricărui lider PSD care ar accepta funcția de premier, în cazul în care Klaus Iohannis ar propune pe altcineva.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că va amâna desemnarea unui nou premier.

„Consultările s-au încheiat după două zile, consultările cu partidele parlamentare. Am avut în cursul consultărilor două propuneri pentru funcția de prim-ministru: doamna Shhaideh și domnul Tomac. Pe de altă parte, între timp s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, formată din PSD, ALDE și UDMR. Asfel, zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun”, a spus președintele, într-o conferință de presă la Cotroceni.


Citește mai multe informații aici: BREAKING NEWS. Președintele Klaus Iohannis a amânat până după Crăciun numirea premierului. Au fost propuși doi candidați: Shhaideh și Tomac. Dragnea amenință cu excluderea oricărui lider PSD care ar accepta funcția


 

Sevil Shhaideh este propunerea făcută miercuri de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. Dacă Sevil Shhaideh va fi numită premier, va fi prima femeie prim-ministru din istoria României.

Sevil Shhaideh are 52 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice şi a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării din 2012 când postul de ministru a fost deţinut de Liviu Dragnea. În mai 2015, ea a fost numită ministru al Dezvoltării. Sevil Shhaideh a fost, timp de 20 de ani, angajată a Consiliului Județean Constanța, instituție unde a lucrat, în cea mai mare parte a acestui timp, sub conducerea baronului PSD Nicușor Constantinescu, condamnat în prezent la 15 ani de închisoare. De altfel, Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea i-au fost „nași” la cununie.

Joi, președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a susținut că Sevil Shhaideh „are o reputație excepțională în comunitatea turco-tătară din Dobrogea de unde vine (…). Are un soț care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria, dar reputația profesională a domniei sale este excepțională în comunitate”, însă a subliniat lipsa de experiență politică a acesteia.

„În același timp, doamna are experiență politică zero. Nu este conectată la nucleul dur decizional al PSD-ului și din acest motiv cred că riscul să fie doar o fațadă pentru domnul Dragnea și oamenii puternici din PSD este major. Or, România n-ar trebui să treacă la o conducere de stil islamist, cum e în Iran. E guvernul, e președintele ales, dar în spatele lui, decizia finală o au ayatollahii — acel consiliu al marilor șefi religioși din Iran”, a mai spus liderul PMP.

În acest context, PMP i-a propus președintelui un alt nume pentru funcția de premier: Eugen Tomac.

Eugen Tomac s-a născut la 27 iunie 1981, în comuna Babele (Oziornoe) din raionul Ismail, regiunea Odesa, aflată în sudul Basarabiei (azi Ucraina). A absolvit Școala Generală din localitate, a urmat cursurile Centrului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (1999) și a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității București (2003). A absolvit și un master, cu lucrarea “România în secolul XX” (2005) în cadrul Universității București. Este doctorand (2006) al aceleiași facultăți.

În cadrul Centrului de Studii Euro-Atlantice a absolvit cursul „Studii europene și euro-atlantice” (2003). Alte specializări: International Visitor Leadership Program (2006), cursul de perfecționare „Management NGO” la Washington (2007) și cursul “Managementul organizațiilor non-guvernamentale”, Institutul Român de Cercetări Economico-Sociale și Sondaje (2007).

Și-a început activitatea profesională ca redactor la Revista „Magazin Istoric” (2004-2006), apoi, a fost expert, responsabil cu relațiile cu românii de pretutindeni în cadrul Administrației Prezidențiale (2006-2007); asistent la Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (2007-2008); secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe (2009-2010); secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Guvernul României (2010-2012); consilier de stat, Cancelaria Președintelui, Administrația Prezidențială (2012).

La alegerile din 9 decembrie 2012, a devenit deputat al Partidului Democrat Liberal (PDL) ales în circumscripția electorală nr. 43 Diaspora, colegiul uninominal nr. 2. În această calitate, a fost președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării (dec. 2012—sept. 2013 și membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova (mart. 2013 — apr. 2014).

A devenit membru al PDL în 2008, deținând și funcția de prim-vicepreședinte al Organizației PDL Diaspora. A demisionat din partid la 19 iulie 2013, pentru a se înscrie în Fundația Mișcarea Populară, devenită Partidul Mișcarea Populară (PMP). În cadrul PMP a deținut funcțiile: președinte interimar (29 ian. 2014 — 6 iun. 2014), vicepreședinte al partidului și coordonator al Departamentului românii de pretutindeni (6 iun. 2014), șef de campanie pentru alegerile prezidențiale din decembrie 2014 (începând cu aug. 2014), președinte interimar (ian. 2015 — febr. 2015), președinte al PMP (8 febr. 2015 — 25 oct. 2015), președinte executiv (25 oct. 2015 — prezent).

Este membru fondator și președinte al asociației Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni (2000) și membru fondator al asociației Centrul pentru Educație Democratică (2005). În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, Eugen Tomac a obținut un mandat de deputat în București, pe listele PMP.


Sevil Shhaideh, opiniile editorialiștilor ”România liberă”

Sabina Fati, senior editor:
Shhaideh, prima musulmană șefă de guvern în UE. Va fi trădat Dragnea de PSD?
În cancelariile occidentale au fost momente serioase de stupoare, în cele din Orientul Mijlociu și Asia – de uimire mulțumită, în vreme ce în PSD s-a lăsat o liniște care nu prevestește nimic bun. Sevil Shhaideh va fi, la 52 de ani, prima femeie musulmană care va conduce guvernul unei țări din Uniunea Europeană.Citiți aici tot editorialul!


Mircea Marian, senior editor:

Slujbașii mafiei ocupă Guvernul. Deocamdată
Multe catastrofe au condus Guvernul României, dar e prima oară când un modest slujbaș al grupului infracțional organizat de PSD în județul Constanța ajunge premier. În 1992, când Ion Iliescu l-a cules din prăfuitul Comitet de Stat al Planificării, Nicu Văcăroiu era tot un mărunt amploiat. Un contabil prăfuit al regimului ceaușist. Dar nu se putea spune despre el că e crescut la curtea unei mafii locale. Citiți aici tot editorialul!


Cătălin Prisacariu, senior editor:
Sevil Shhaideh, doar un pion pentru Dragnea premier
În mai 2015, imediat ce Dragnea reușise să-și impună fina, pe Sevil Shhaideh, la Ministerul Dezvoltării, scriam că Ponta deja pierduse meciul, deși nu o știa: “Imediat ce a apărut anunțul că Sevil Shhaideh este nominalizarea lui Ponta pentru portofoliul de la Dezvoltare Regională, Dragnea a declarat că azi își va și înregistra demisia din funcția de președinte executiv al PSD. Nu, nu este doar o coincidență, a scris jurnalistul Cătălin Prisăcariu a scris, pe blogul său, despre premierul propus de PSDCitește aici tot editorialul!



Sevil Shhaideh este propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcția de prim-ministru. Este o propunere foarte controversată pentru că Sevil Shhaideh a fost șefa de cabinet a baronului de Constanta, Nicușor Constantinescu. Acesta este în prezent la închisoare, condamnat pentru fapte de corupție.

Prin funcția ocupată în subordinea lui Nicușor Constantinescu, Sevil Shhaideh, a fost în centrul grupului de interese al grupării PSD Mazăre – Constatinescu. Ulterior a fost propusă de Liviu Dragnea ministru la Ministerul Dezvoltării, după ce șeful PSD a fost nevoit să demisioneze ca urmare a condamnării definitive.

Sevil Shhaideh este și fina lui Nicușor Constantinescu, dar și fina lui Liviu Dragnea. Este de religie musulmană și de etnie turco-tătară.



Alte articole importante despre Sevil Shhaideh:

Sevil Shhaideh: A fost subordonata baronului PSD Nicușor ConstantinescuArticol de Cristian Hagi
Sevil Shhaideh a fost, timp de 20 de ani, angajată a Consiliului Județean Constanța, instituție unde a lucrat, în cea mai mare parte a acestui timp, sub conducerea baronului PSD Nicușor Constantinescu, condamnat în prezent la 15 ani de închisoare. De altfel, Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea i-au fost ”nași” la cununie. Am pus ghilimele pentru că la musulmani – Sevil Shhaideh – nu există noțiunea de naș, ca la ortodocși, ci de martori la căsătorie, deși rolul este asemănător. Liviu Dragnea a numit-o secretar de stat în MDRAP, în perioada când era ministru. Citește aici articolul!


Sevil Shhaideh, averea

EXCLUSIV. Cătălin Prisacariu: Cum a ajuns ministru, lui Sevil Shhaideh i-au crescut 400.000 RON în declarația de avere

Jurnalistul Cătălin Prisacariu, senior editor România liberă, a descoperit încă din 2015 informații interesante legate de persoana propusă de Liviu Dragnea pentru a ocupa funcția de prim-ministru și pentru a forma noul guvern PSD-ALDE. ”Cît era secretar de stat, Shhaideh deținea doar un cont bancar de puțin peste 143.000 RON, cont deschis în 2011. Inclusiv în ultima declarație de avere de secretar de stat, de pe 10 octombrie 2014, Sevil Shhaideh a menționat acest cont bancar”. Citiți aici tot articolul!


Sevil Shhaideh, numirea

Citește mai departe: Dragnea și Tăriceanu au propus-o lui Klaus Iohannis pe Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru. Este vorba de o subalternă a baronului PSD de Constanța Nicușor Constantinescu, aflat la închisoare în executarea pedepsei

„Am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile repetate ale președintelui și ale legii în vigoare. Pentru mine, Legea nu reprezintă o chestiune secundară și (…) nu aș fi vrut să solicit asta pentru mine, deocamdată. (…) Vreau să îmi dea garanția că este un om care muncește, care știe, în cSevil are am încredere totală (…) și care să urmeze, în detaliu, programul nostru de guvernare. Nu promovez un conflict inutil. Propunerea este Sevil Shhaideh”. Cititi aici articolul!


Sevil Shhaideh, reacții

Disperare pe paginile pro-PSD de pe Facebook după desemnarea noului premier: “Unde sunt românii noștri? Iar ne-a păcălit Dragnea”, “Dacă e musulmancă și dă drumul la refugiați în țară, o să aveți război”
E jale mare pe grupurile pro-PSD de pe Facbook, după nominalizarea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru, remarcă ziaristul Vlad Andriescu. Stupoarea și revolta susținătorilor PSD față de numirea unui premier de etnie turcă și de religie musulmană vin după o campanie electorală în care PSD a tot bătut monedă pe tema “strănii ne distrug țara”.
Citiți aici comentariile fanilor PSD


Sevil Shhaideh, venituri

Sevil Shhaideh, propunerea lui Dragnea pentru funcția de premier, câștiga lunar, în 2015, 25.000 lei de la stat

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu a dezvăluit, pe blogul său, în mai 2015, că Sevil Shhaideh, propusă miercuri pentru funcția de prim-ministru de PSD și ALDE, câștiga lunar  de vreo cinci ori mai mult decât un ministru și de vreo trei ori ori mai mult decât președintele României … citește mai departe aici


Sevil Shhaideh, explicația lui Dragnea

Liviu Dragnea: N-am vrut să forțez o lege pentru a cere fotoliul de prim-ministru. Propunerea mea de premier este Sevil Shhaideh. Am venit cu o singură propunere. Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte

„Am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile repetate ale președintelui și ale legii în vigoare. Pentru mine, legea nu reprezintă o chestiune secundară” … citește mai departe aici …


Sevil Shhaideh, reacții

Reacția lui Victor Ponta, după ce Dragnea a anunțat că o propune pe Sevil Shhaideh la șefia Guvernului: E femeie, e musulman, e un semn de deschidere

Fostul premier Victor Ponta susțin că propunerea PSD-ALDE pentru conducerea Guvernului, Sevil Shhaideh, este foarte bună și de nerefuzat de președintele Klaus Iohannis … citește mai departe aici … 


Sevil Shhaideh, reacții

Nicușor Dan, despre numirea lui Sevil Shhaideh ca premier: Singurul criteriu pe care Dragnea l-a susținut a fost loialitatea față de sine însuși. Numirea rezumă modul în care PSD va acționa în următorii ani

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, a reacționat, miercuri, după ce Liviu Dragnea a anunțat că o propune pe Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării, pentru șefia Guvernului. În acest context, liderul a susținut că șeful PSD a susținut un singur criteriu, cel al „loialității față de sine însuși” … citește mai departe aici … 

Sevil Shhaideh, reactii

Sociologul Barbu Mateescu susține că decizia PSD-ALDE de a o propune pe Sevil Shhaideh pentru funcția de premier este un test: A fost selectată o persoană care aparține unei minorități. Este un pic contrar valorilor exprimate în campanie

Sociologul Barbu Mateescu consideră că propunerea de premier a PSD-ALDE, anunțată miercuri, reprezintă, într-o anumită măsură, un test atât pentru electorat, cât și pentru formațiunea politică, întrucât Sevil Shhaideh „apartine unei minorități etnice și probabil și religioase”, ceea ce este „un pic contrar valorilor exprimate în campanie”. Citiți aici tot articolul!

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă