14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechLiviu Dragnea cere explicații Guvernului cu privire la campania de achiziție a...

Liviu Dragnea cere explicații Guvernului cu privire la campania de achiziție a sculpturii Cumințenia Pământului

Șeful PSD Liviu Dragnea a cerut, luni, explicații Guvernului cu privire la modul în care a fost pregătită și desfășurată campania de achiziție a sculpturii lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”.

„Solicit ferm Guvernului Cioloș să dea explicații cu privire la modul în care a fost pregătită și desfășurată campania de achiziție a sculpturii lui Brâncuși <<Cumințenia Pământului>>. Cei 100.000 de donatori care au fost trași pe sfoară și toți românii au dreptul să afle răspunsuri din partea Guvernului”, a afirmat Liviu Dragnea, într-un comunicat de presă al PSD.

În opinia sa, actualul Guvern este dator să dea răspunsuri la o serie de întrebări referitoare la achiziția „Cumințeniei Pământului” privind mandatul și membrii comisiei de negociere, experții care au stabilit valoarea sculpturii la 11 milioane de euro, „după ce expertizele anterioare au indicat o valoare de cel mult cinci milioane de euro”, cine l-a autorizat pe ministrul Culturii să accepte acest preț și dacă aprobarea a fost dată într-o ședință a Executivului.


Citește și: Premierul Cioloș îi dă replica lui Liviu Dragnea, care l-a amenințat că va plăti pentru campania “Cumințenia Pământului”: Procesul de achiziție decurge conform legii. Acest Guvern nu face lucrurile altfel și nu vrea să învețe de la PSD


„De ce s-a retras din procesul de negocieri operatorul economic, respectiv casa de licitații, permițând negocierea direct între proprietari și ministru, lucru interzis de lege? Care este temeiul legal pentru prelungirea termenului de plată până la data de 20 decembrie 2016? Care sunt prevederile ce modifică art. 4 alin. (4) din OUG nr. 10/2016, potrivit căruia în situația în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii <<Cumințenia Pământului>>, sumele colectate prin subscripție publică se restituie donatorilor?”, a mai precizat Liviu Dragnea. 

Liderul PSD a solicitat, totodată, ca Guvernul să precizeze care este conținutul procesului-verbal încheiat cu proprietarii sculpturii și mecanismul legal prin care banii strânși prin subscripție publică se vor înapoia donatorilor și care vor fi costurile și cum vor fi finanțate. 

„De ce evitați să le răspundeți românilor care, cu bună credință, au răspuns apelului dumneavoastră și au donat bani, iar acum se fac glume pe seama lor și sunt numiți <<Păgubiții Brâncuși>>? Credeți că, după acest fiasco, va mai avea cineva încredere să participe la o asemenea subscripție publică?”, a mai spus președintele PSD.

 

Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...
Ultima oră
Pe aceeași temă