13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechLiviu Dragnea îl atacă pe Dacian Cioloș, cu privire la scandalul diplomatic...

Liviu Dragnea îl atacă pe Dacian Cioloș, cu privire la scandalul diplomatic izbucnit de Ziua Naţională: Are o înţelegere cu UDMR pentru guvern, de ce nu a dat reacţie oficialilor ungari?

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a comentat, miercuri, într-o conferință de presă, scandalul diplomatic izbucnit între România și Ungaria, după ce ministrul ungar de Externe le-a interzis angajaților să participe la evenimentele organizate de Ziua Națională. În acest context, social-democratul s-a întrebat retoric dacă motivul pentru care premierul Dacian Cioloș nu a dat o reacție oficialilor ungari este că are vreo înțelegere cu UDMR privind formarea unei majorități, după alegerile din 11 decembrie, potrivit Mediafax.

„Am văzut reacţia oficialilor ungari, din păcate nu am văzut reacţia oficialilor români – mă refer al autorităţile statutului. Eu nu spun să luăm bâtele şi să plecăm de la Arcul de Triumf în Ungaria. De asemenea, vreau să facem o distincţie foarte clară între cetăţenii români de etnie maghiară şi statul ungar”, a spus Dragnea.

El a arătat că lipsa unei reacţii civilizate, dar ferme, nu este bună, nu este corectă şi a afirmat că orice demers, afirmaţie şi orice punere sub semnul întrebării a statalităţii României trebuie să fie taxată foarte repede. „Eu nu mă întreb câţi asistaţi social sunt în nu-ştiu-ce judeţ. Mă întreb oare de ce premierul României nu a avut nicio reacţie? Are vreo înţelegere cu UDMR pentru majoritatea parlamentară viitoare? Pentru că aritmetic vorbind, numai aşa le poate ieşi o majoriate – greu de crezut. PNL-USR-UDMR-PMP. Ăsta să fie motivul pentru care nu a avut reacţie? Sper să nu fie ăsta”, a conchis Dragnea.

Relaţiile Ungariei cu România s-au deteriorat din anul 2012, afirmă Zsolt Semjén, vicepremier al Ungariei, şi Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, oficialii ungari sugerând că Budapesta nu ar fi trebuit să tolereze unele atitudini ale Bucureştiului.

Cei doi oficiali ungari au organizat o conferinţă de presă în care au discutat despre ideea ministrului ungar de Externe, Péter Szijjártó, de a interzice participarea la manifestările de celebrare a Zilei Naţionale a României şi despre declaraţiile făcute în replică de fostul preşedinte Traian Băsescu. În acest context, Zsolt Semjen şi Zsolt Németh au remarcat că relaţiile diplomatice româno-ungare s-au deteriorat începând din anul 2012. Întrebat dacă partea ungară are vreo responsabilitate pentru această situaţie, Zsolt Semjén a explicat, potrivit site-ului Index.hu: „Eu am conştiinţa curată”. Vicepremierul Ungariei a sugerat că Budapesta nu ar fi trebuit să tolereze unele atitudini ale Bucureştiului.

„Sigur, astfel de declaraţii nu sunt, aşa cum a apreciat şi MAE în răspunsul pe care l-am dat pe 1 decembrie, în spiritul valorilor europene pe care România le apără. Am transmis foarte clar pe canalele diplomatice părţii maghiare, inclusiv prin intermediul ambasadorului Ungariei la Bucureşti, dar şi ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, i-a transmis omologului său ungar prin marja Reuniunii ministeriale a NATO, care are loc zile acestea la Bruxelles, acest lucru”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuţ Vâlcu, întrebat cum comentează MAE recentele afirmaţii ale unor oficiali maghiari potrivit cărora relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria s-au deteriorat începând cu anul 2012.

 

 

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....
Ultima oră
Pe aceeași temă