12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăTechLiviu Dragnea triază oamenii lui Victor Ponta

Liviu Dragnea triază oamenii lui Victor Ponta

Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, ar urma să părăsească șefia grupului PSD din Senat, în contextul zvonurilor privind intenția lui Liviu Dragnea de a-l înlocui din funcție. Pe lista neagră a lui Dragnea s-ar mai afla miniștrii Eugen Teodorovici (Finanțe) și Rovana Plumb (Muncă), fără a fi însă luată o decizie privind remanierea acestora.

Ilie Sârbu ar urma să se retragă de la şefia grupului PSD din Senat, o decizie urmând a fi luată în cadrul şedinţei parlamentarilor social-democraţi la care va participa şi preşedintele interimar al partidului, Liviu Dragnea, şi care este programată pentru duminică, au precizat surse din PSD. Despre debarcarea lui Ilie Sârbu din fruntea grupului PSD din Senat s-a discutat, neoficial, de mai mult vreme, în contextul preluării partidului de către Liviu Dragnea. Acum, Ilie Sârbu pare să fi anticipat mutarea adversarilor și și-a asigurat retragerea. Fără Ilie Sârbu în fruntea grupului PSD din Senat, Victor Ponta pierde o pârghie importantă de control a majorității parlamentare.

În calitate de lider de grup, Sârbu asigura controlul voturilor senatorilor PSD, pentru a evitat încălcarea liniei stabilite de Victor Ponta. Numai un exemplu: la alegerea de către Senat a unui judecător la Curtea Constituțională, el le-a solicitat senatorilor PSD să bifeze buletinul de vot în faţa lui. Potrivit acelorași surse, Ilie Sârbu și-ar dori un post la Curtea de Conturi, și anume cel de vicepreședinte al Autorității pentru Audit, care controlează fondurile europene acordate României. Însă, pentru această funcție are nevoie de votul ­Parlamentului și rămâne de văzut dacă îl va obține, în condițiile în care PSD, cel mai puternic partid parlamentar, este condus de Liviu Dragnea, ostil cuplului Victor Ponta-Ilie Sârbu.

Agitație în grupul parlamentar

În interiorul PSD au fost avansate deja propuneri pentru șefia grupului, printre candidaţii cu şanse figurând Mihai Fifor, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie. Fifor a confirmat, deja, intenția sa de a candida pentru acest post. „Candidez la șefia grupului. Mai multe vom vedea duminică”, a spus acesta. El a fost propus şi pentru postul de ministru al Transporturilor, în locul demisionarului Ioan Rus, însă nominalizarea sa a fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis, în iulie. Un alt posibil candidat este senatorul Șerban Nicolae, care a afirmat că va intra în cursă doar dacă Ilie Sârbu se va retrage și va fi propus de unul dintre colegi. Interesant este că el a recunoscut că este posibil ca unii dintre senatorii PSD să părăsească grupul parlamentar, dacă  schimbarea se va face „pe o formulă de animozitate personală sau de conflict personal”.

Planurile lui Liviu Dragnea de a arăta că este șeful PSD nu se opresc aici. Pe lista neagră a lui Dragnea s-ar mai afla miniștrii Eugen Teodorovici (Finanțe) și Rovana Plumb (Muncă), fără a fi însă luată o decizie privind remanierea acestora. Celor doi li se reproșează faptul că nu au prezentat cifre clare în legătură cu impactul Codului Fiscal, respectiv al legii salarizării bugetarilor. Surse din PSD au susținut că o eventuală decizie privind remanierea va fi luată după adoptarea de către Parlament a Codului Fiscal. Până una-alta, simpla discuție pe activitatea acestora are menirea de a demonstra activului de partid că Liviu Dragnea împarte funcțiile în guvern, și nu premierul Victor Ponta.

Eliminarea oamenilor lui Victor Ponta este dublată, la nivel oficial, de mesaje de susținere pentru premier. „Am încredere foarte mare în Victor Ponta, este prietenul meu, este camaradul meu, este colegul meu şi are susţinerea mea şi a partidului din care face parte, totală, în fruntea Guvernului României”, a spus Liviu Dragnea. 

» Senatorii PSD se vor reuni duminică pentru a alege conducerea grupului parlamentar.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

UNSAR: 8 din 10 şoferi vor să ştie cât a fost valoarea despăgubirii achitate

Opt din zece şoferi (81%) şi-ar dori ca, în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere şi sunt despăgubiţi de poliţa RCA a...

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...
Ultima oră
Pe aceeași temă