21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechLudovic Orban: Modificarea Codului Penal de către deputaţi ai PSD este o...

Ludovic Orban: Modificarea Codului Penal de către deputaţi ai PSD este o nouă marţe neagră

Ludovic Orban, liderul deputaţilor PNL, declarat, marţi, referitor la proiectul unor deputaţi ai PSD de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, că iniţiatorii vor încetarea luptei anticorupţie şi PNL nu îl susţine, fiind “o nouă marţea neagră”, scrie Mediafax.

“Este o nouă tentativă a unor parlamentari PSD de a modifica CP şi CPP şi conţine prevederi care arată că colegii domnului Ponta vor să înceteze lupta anticorupţie în România, să intimideze magistraţii, procurorii, ofiţerii de poliţie judiciară pe nişte prevederi care sunt extrem de grave. Nu putem accepta o astfel de modificare a legii“,  a declarat Orban.

El a arătat, referitor la prevederea potrivit căreia măsura arestării preventive nu se poate dicta decât dacă există dincolo de orice îndoială convingerea că o persoană a săvârşit o infracţiune, că atunci de ce ar mai fi necesare măsurile preventive. Orban a criticat şi modificarea propusă care prevede ca aplicarea unei măsuri preventive de către procuror şi judecător, ştiind că nu există probe concrete care să rezulte dincolo de orice îndoială că această persoană a săvârşit această infracţiune, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani cu interzicerea de a ocupa o funcţie publică.

Adică, nimeni nu va mai putea fi reţinut, nu va mai putea fi arestat, pentru că niciun procuror şi judecător, dacă se va adopta o astfel de lege, nu va mai putea lua aceste măsuri”, a explicat Orban.

El a mai criticat şi articolul din proiect potrivit căruia fapta lucrătorului de cercetare penală sau a judecătorului de a promite persoanei cercetate o situaţie procesuală, luarea unei măsuri mai blânde în schimbul căreia să denunţe persoane care au săvârşit infracţiuni se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani.

Adică, niciun procuror nu va mai putea să aibă niciun atu în faţa unei persoane anchetate care deţine informaţii privind săvârşirea unei infracţiuni de teamă că va face puşcărie. Mi se pare că se ajunge într-o zonă complet neacceptabilă, acest proiect parlamentarii PSD, care sunt convins că nu o fac de capul lor, ci o fac de o voinţă cvasi-unanimă în PSD, nu fac decât să stopeze lupta anticorupţie. Este o nouă marţea neagră, o nouă lege a amnistiei şi a graţierii pe care noi nu o susţinem şi nu putem fi de acord“, a adăugat Orban.

El a mai criticat şi modul în care a fost iniţiat acest proiect.

“De asemenea, modul în care se iniţiază acest proiect, fără o dezbatere, fără implicarea unor factori implicaţi, să vii cu un astfel de proiect de lege, aproape te transformi în favorizator al infractorilor, în complici ai celor care sunt cercetaţi pentru săvârşirea de fapte de corupţie. Nu susţinem aşa ceva”, a mai arătat Orban.

 

 

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă