10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechLudovic Orban: Mulţi români nu cred că actualul Parlament are credibilitate pentru...

Ludovic Orban: Mulţi români nu cred că actualul Parlament are credibilitate pentru a revizui Constituţia

Ludovic Orban, deputat PNL,  a declarat, joi,  în cadrul dezbaterii cu tema “Protecţia constituţională a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor” despre procesul de revizuire al Constituţiei, că ”dacă am întreba cetăţenii români dacă actualul Parlament are credibilitatea şi legitimitatea necesare pentru a genera o revizuire a Constituţiei, este convins că o majoritate importantă ar spune că nu”, informează Mediafax.

Orban a mai spus că modificarea Constituţiei nu trebuie să fie problema partidelor politice, a Parlamentului ci o problemă a întregii societăţi, pentru că, de fapt, “Constituţia este legea de bază în funcţie de care se aşează toate celelalte instituţii, şi mai ales în funcţie de care sunt garantate drepturile şi libertăţile fundametale şi prin intermediul căreiase creează cadrul prin care să se exercite aceste drepturi ale cetăţenilor”.

Ludovic Orban a vorbit despre propunerile liberalilor privind revizuirea legii fundamentale. Ce ne interesează pe noi în procesul de revizuire a Constituţiei este modificarea sa astfel încât să garanteze exercitarea efectivă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv prin eliminarea unor articole care sunt prevăzute astăzi, cum este articolul 53, care prevede restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, pe perioadă nelimitată, într-un cadrul extrem de larg”, a afirmat deputatul PNL.

Potrivit lui Orban, PNL doreşte în cadrul procesului de revizuire interzicerea emiterii de ordonanţe de urgenţă de către Guvern, întărirea instituţiei Avocatului Poporului, dar numai în sensul capacităţii acestuia de a împiedica abuzurile autorităţilor publice şi împiedicarea exercitării efecvtive a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Despre momentul în care se va realiza această revizuire, Ludovic Orban a precizat că s-a schimbat total conjunctura politică, au avut loc nişte alegeri prezidenţiale, iar PNL, astăzi, este rezultatul unei fuziuni între două partide politice. Noi nu vrem să modificăm Constituţia numai în interesul partidelor politice şi numai prin contribuţia parlamentară. Noi dorim să modificăm Constituţia după o consultare serioasă a societăţii, după o analiză profundă a disfuncţionalităţilor care au existat în societatea românească, în funcţionarea instituţiilor statului şi abia apoi să găsim cauzele şi să venim cu modificările, pentru eliminarea acestor disfuncţionalităţi”, a ţinut să menţioneze deputatul liberal.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă