15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechLupta pentru CCR, marea înfrângere a PNL

Lupta pentru CCR, marea înfrângere a PNL

PNL a suferit prima mare înfrângere în Senat. Deşi lăsau să se înţeleagă că negocierile cu parlamentarii independenţi şi cei de la UDRM precum şi cu gruparea Geoană vor duce, în cele din urmă, la formarea unei noi majorităţi, votul de miercuri pentru numirea noului judecător la Curtea Constituţională în locul lui Toni Greblă a arătat că noul Partid Liberal nu dispune de majoritatea necesară.

Victorie de etapă la Comisia juridică

Cu toate că la Comisia juridică din Senat liberalii au reuşit să se impună şi să dea acord pozitiv numirii Monei Lisa Neagoe, în plenul Senatului lucrurile au arătat altfel. Partidul Social Democrat a reuşit să se impună şi să o voteze pe Simona Maya Teodorescu. Ea a fost votată de 87 de senatori, în timp ce Mona Lisa Neagoe a obţinut doar 73 de voturi. Asta arată că PSD are în continuare majoritatea în Senat împreună cu UNPR, PC şi PLR cu toate că unii membri ai acestor formaţiuni politice şi-au anunţat "trecerea" la PNL deşi ei susţin că activează ca independenţi.

Cum a decurs votul

Parlamentarii PSD susţineau că pentru acest vot liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu, nu le-a mai trimis sms-uri de convocare cu sancţiuni în caz de neprezentare, în realitate lucrurile s-au întâmplat exact invers. Coaliţia s-a mobilizat exemplar. Chiar liderul UNPR, Gabriel Oprea, a venit la Senat să o voteze pe Simona Maya Teodorescu după ce PSD i-a cerut să renunţe la propunerea UNPR-ului pentru Curtea Constituţională.

Prezenţa lui Gabriel Oprea la şedintele din Camera Superioară este un lucru extrem de rar deoarece, de când a devenit ministru de interne şi vicepremier, nu prea a mai fost zărit la şedintele din plen. La scurt timp după apariţia lui Oprea, Florina Jipa, propunerea UNPR pentru locul liber de la CCR, şi-a anunţat retragerea din cursă. Semn că acum Simona Maya Teodorescu avea prima sanşă pentru ocuparea acestei poziţii.

Pe hârtie, PSD, UNPR, PC și PLR au 90 de senatori. Deci, pot să işi impună oricând votul pe orice proiect de lege. În realitatea, la votul de miercuri social-democraţii au obţinut doar 87, doi senatori PSD lipsind. Cele 73 de voturi pentru Mona Lisa Neagoe au venit de la PNL -60, de la UDMR care are opt senatori (doi au lipsit) şi alte, probabil, şapte voturi au venit la gruparea Geoană şi de la independenţi.

Racolările PNL pentru o nouă majoritate

Călin Popescu Tăriceanu nu pare surprins că rămâne fără parlamentari. Bogdan Diaconu, liderul Partidului România Unită, a declarat, miercuri, că deputaţii PLR Virgil Guran şi Paul Dumbravanu vor susţine partidul înfiinţat de fostul deputat PSD. "Au ales să vină într-un proiect politic nou, curat, care va produce schimbări în societatea românească", a declarat Diaconu. Şi tabară lui Geoană a reuşit, tot miercuri, să mai racoleze încă un parlamentar. UNPR-istul Mihai Neagu a anunţat în plen că şi-a dat demisia din partid şi că va activa ca independent şi va susţine gruparea lui Geoană. Şi liberalii au reuşit zilele trecute că readucă în partid un senator care plecase la PLR.

Nici social-democraţii nu stau mai bine. Mai toţi parlamentarii de Buzău au anunţat că îşi vor da demisia din partid dacă Liviu Dragnea va reuşi să impună la conducerea filialei omul pe care îl doreşte, scrie stiripesurse.ro. Senatorul Victor Mocanu, deputatul Adrain Mocanu, fiul său, precum şi Marian Ghiveciu au deja demisiile scrie. Chiar premierul Victor Ponta, într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune B1, a spus că ofensiva PNL este tot mai vizibilă şi că nu crede că partidul său va pierde majoritatea în Parlament, deşi traseismul politic este ceva imoral, dar nu ilegal. Ponta nu a spus nimic despre faptul că debarcarea guvernului Ungureanu s-a realizat exclusiv prin racolări de parlamentari de la Coaliţia care susţinea în acel moment guvernul.

 

Cele mai citite

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă