13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechLupte în PSD: Liviu Dragnea și Victor Ponta au devenit, din nou,...

Lupte în PSD: Liviu Dragnea și Victor Ponta au devenit, din nou, adversari. Cum încearcă actualul șef al PSD să-i momească pe oamenii fostului premier

Scandalul Ordonanței 13 l-a resuscitat pe Victor Ponta, care a lansat o serie de atacuri la adresa conducerii PSD. Ponta încearcă să îl atragă de partea sa pe Grindeanu, iar Dragnea oferă funcții pentru a liniști spiritele.

Erodarea imaginii PSD, ca urmare a controverselor create de ordonanța de modificare a Codului Penal, are ca efect relansarea luptei pentru putere în partid. Fostul premier Victor Ponta și actualul președinte, Liviu Dragnea, se pândesc reciproc. Ponta a avut, recent, o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu la capătul căreia a dezmințit că ar fi solicitat Ministerul Justiției. În schimb, în interiorul PSD au apărut zvonuri potrivit cărora Ponta vrea să-l convingă pe Grindeanu să devină liderul taberei anti-Dragnea.

Grindeanu s-a arătat dornic să se detașeze de Dragnea, însă nu vrea să acționeze prea repede pentru că nu are încă o bază de susținere în partid. Pe de altă parte, Victor Ponta a programat pentru  luna martie o întâlnire cu miniştrii guvernelor pe care le-a condus, cu ocazia împlinirii unui an de la înfiinţarea fundației Black Sea Regional Project, condusă de el. Dragnea a anunțat, imediat, că este și el invitat la respectiva reuniune.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea încearcă să țină situația sub control prin apropierea de oamenii lui Victor Ponta. Cel mai elocvent exemplu este cel al Rovanei Plumb, percepută mult timp ca apropiată de Victor Ponta, după ce a fost ministru al Muncii în guvernul condus de acesta. De altfel, în 2015, atunci când s-a retras din fruntea PSD, Ponta a încercat să o lase președinte interimar, dar manevra a fost blocată de Liviu Dragnea.

Ulterior, Rovana Plumb a încercat să se apropie de Liviu Dragnea, dar, aflat pe cai mari, liderul PSD a refuzat împăcarea. În aceste condiții, Rovana Plumb a eșuat în tentativa de a obține Ministerul Muncii în Guvernul Grindeanu, chiar dacă în partid se bârfea că Plumb „încearcă din răsputeri să facă uitată relația cu Victor Ponta”. La jumătatea lunii ianuarie, când a plecat în SUA, Dragnea a dat primul semnal de reevaluare, desemnând-o în fruntea Camerei Deputaților. Acum, ea a fost numită ministru al Fondurilor Europene, cu acordul lui Liviu Dragnea.

Promovări și sancțiuni

Și Mihai Tudose a obținut, din nou, postul de ministru al Economiei, pe care l-a deținut în Guvernul Ponta. Tudose are un titlu de doctor dobândit la Academia Națională de Informații a SRI, unde este și conferențiar din 2013. Această numire vine în contradicție cu afirmațiile inițiale ale lui Liviu Dragnea, care susținea că nu va plasa în Executiv oameni care au legătură cu serviciile secrete.

Pe de altă parte, Dragnea i-a oferit lui Adrian Dobre postul de purtător de cuvânt al PSD, rămas vacant de un an de zile, după retragerea din funcție a Gabrielei Firea. Dobre este secretar de stat la Ministerul Muncii, post pe care l-a deținut și în Guvernul Ponta.

În paralel, Dragnea a încercat o demonstrație de forță, prin sancționarea lui Mihai Chirica, primarul din Iași, lăsat fără funcții în partid. Mai mult, liderul PSD a anunțat, după un an zile, o presupusă excludere a lui Cătălin Ivan de către PSD sector 1.  Însă, în partid această decizie este privită drept un „avertisment” pentru nemulțumiți, chiar dacă Dragnea nu este ­dispus, deocamdată, să meargă mai departe. Potrivit surselor citate, oamenii cu greutate sunt, deocamdată,  menajați. În această categorie se încadrează atât Victor Ponta, cât și președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, bănuit că l-a sprijinit, din umbră, pe Mihai Chirica. 

Reproșurile taberei Ponta

 Fostul premier Victor Ponta a lansat, recent, noi critici la adresa actualului Executiv, un Guvern pe care îl vede condus de „patru piloţi” – Grindeanu, preşedintele Klaus Iohannis, Liviu Dragnea şi „Sistemul”. „Dumneavoastră vedeți un avion şi în cabină sunt patru piloţi care se îmbrâncesc şi ţipă unul la altul, vă mai urcaţi în el?”, a punctat Ponta.

El l-a atacat din nou pe Dragnea, despre care a spus că nu doar că a anunţat la început membrii Cabinetului, „dar îi şi coordonează direct şi prezintă public toate lucrurile pozitive – cele negative le lasă pentru bieţii miniştri”. Anterior, Ponta îl criticase pe Dragnea pentru că nu și-a asumat răspunderea pentru Ordonanța 13. „Mie mi-a plăcut exemplul cu avioanele. Poate, dacă ar fi un «copilot», ar fi mai puţină supărare”, a replicat ironic Dragnea, cu trimitere la calitatea de copilot a fostului premier.

 Ioana Petrescu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta, a criticat bugetul realizat de Guvernul Grindeanu, afirmând că este „extrem de optimist”. „Între timp, s-au întâmplat mai multe lucruri, protestele, știrile care au ajuns în ziarele internaționale și aș spune că după acele evenimente bugetul devine nerealist”, a spus Ioana Petrescu. ”Acest buget nu se uită destul spre viitor. Guvernul are responsabilitatea să se uite la pensiile de azi și la cele de mâine. Un lucru pe care nici acest Guvern, nici cel tehnocrat nu l-au făcut a fost să crească contribuția la Pilonul II de pensii. Că nu au crescut această contribuție înseamnă că noi, care suntem tineri, când vom ieși la pensie, vom avea o pensie privată mai mică”, a mai spus Ioana Petrescu.

Fostul vicepreşedinte PSD Constantin Niţă a acuzat, ieri, actuala conducere a partidului de criza majoră cu care se confruntă formaţiunea în interior. „Există un joc pentru copii numit «Simon says?», în traducere «Simon pune/decide/porunceşte…», care seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmplă în PSD în momentul actual. Există o singură «voce» răspunzătoare pentru toate deciziile majore. Restul imită şi aprobă. Cine nu se supune este eliminat din «joc»”, a scris Niţă pe blogul său personal. El menţionează că realizările Guvernului Ponta au contribuit considerabil la câştigarea alegerilor locale şi parlamentare, iar „azi prea puţini lideri din acea perioadă mai sunt promovaţi public – şi cel mai puţin Ponta!”. 
Liviu Dragnea și Victor ponta au devenit, din nou, adversari.                   
 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă