15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechMacovei îl critică pe Iohannis, după numirea lui Horodniceanu la DIICOT

Macovei îl critică pe Iohannis, după numirea lui Horodniceanu la DIICOT

Europarlamentarul Monica Macovei l-a criticat dur pe preşedintele Klaus Iohannis, după ce şeful statului a semnat decretul de numire la şefia DIICOT a lui Daniel Horodniceanu. Europarlamentarul este de părere că Iohannis a picat un testul numirii la procurorului, atât din lipsă de transparență, cât și din lipsa unor rezultate notabile ale procurorului Horodniceanu, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

“Interviul de la CSM nu a clarificat aspecte din activitatea procurorului Horodniceanu la șefia DIICOT Iași, cum ar fi, de pildă, existența unui sistem paralel de “urmărire”, pus la cale de primarul PSD Nichita, așa cum au descoperit procurorii DNA. Sau de ce nu a fost anihilat în atâția ani clanul interlop al Cordunenilor”, a transmis Monica Macovei, în comunicatul citat.

Citeşte şi: Horodniceanu, numit la DIICOT

Mai mult, europarlamentarul susţine că prestația lui Horodniceanu la interviul de la CSM a fost mediocră, așa cum a relatat și presa.

“A fost îndeplinită procedura de selecție transparentă? Ministrul Justiției nu a oferit niciun motiv pentru care a fost ales Daniel Horodniceanu și nu alt procuror care s-a înscris la selecție”, a mai transmis Macovei.

De asemenea, Monica Macovei a ţinut să sublinieze că şeful statului nu pare deranjat de această lipsă de transparență, deși istoricul numirii pe funcție la șefia DIICOT ar fi trebuit să îi ridice semne de întrebare.

“Alina Bica a fost propusă de Victor Ponta fără o procedură de selecție transparentă. Nici domnul Iohannis nu a spus de ce l-a numit pe procurorul Horodniceanu. CSM dă un aviz consultativ, nu obligatoriu”, a subliniat Monica Macovei.

În acest context, ea a reamintit că prima recomandare a Comisiei Europene în raportul MCV din ianuarie 2015 este ca România “să se asigure că procedura de numire a noului procuror șef al DIICOT este transparentă și bazată pe merit”. 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul pentru numirea procurorului Daniel-Constantin Horodniceanu în funcţia de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pe o perioadă de 3 ani.

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...
Ultima oră
Pe aceeași temă