10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechMaghiarii din Transilvania și-au ales candidatul la prezidențiale

Maghiarii din Transilvania și-au ales candidatul la prezidențiale

Vicepreședintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Szilágyi Zsolt, va fi candidatul formațiunii la prezidențiale, informează Mediafax.

Decizia PPMT a fost luată sâmbătă, la ședinta extraordinară a Adunării naționale a aleșilor partidului, care s-a desfășurat la Borzont, în județul Harghita, și a fost făcută publică duminică, într-o conferință de presă la Miercurea Ciuc.

Președintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat că decizia partidului pe care îl conduce de a se lansa în cursa prezidențială are ca scop să transmită "întregii societăți românești” un mesaj privind soluțiile propuse de comunitatea maghiară statului român, privind obținerea autonomiilor comunitare și așteptările maghiarilor pentru "a fi loiali” statului român.

"Statul român, prin autorităţile sale, trebuie să fie atent la soluţiile propuse de comunitatea maghiară şi să le ia în considerare în construcţiile sale pe termen lung. Noi credem că această construcţie este construcţia europeană a autonomiilor, crearea unor autorităţi care să pună în practică programele noastre pe termen lung, aceste autorităţi de autonomie, care reprezintă o soluţie europeană şi până acum nu am reuşit să avem o dezbatere în fond pe această problemă. Loialitatea statului român faţă de noi este punerea în practică şi integrarea în construcţiile statale a acestor deziderate ale noastre”, a spus Toro.

Președintele PPMT a afirmat că decizia partidului de a desemna propriul candidat la alegerile prezidențiale a fost luată și din convingerea că președintele UDMR, Kelemen Hunor, nu va vorbi despre "dezideratele strategice” ale comunității maghiare, așa cum nu au făcut-o nici alți candidați ai comunității maghiare, din 1996 până în prezent.

Întrebat ce se va întâmpla dacă statul nu va da curs solicitărilor privind obținerea diferitelor forme de autonomie propuse de liderii comunității maghiare din România, Toro a răspuns că atunci comunitatea se va "radicaliza” și va uza de nesupunerea civilă.

"Noi credem încă într-o soluţie politică, dar, în cazul în care comunitatea începe să-şi piardă răbdarea – în 25 ani nu am reuşit să atingem nimic -, atunci se radicalizează şi va folosi acest instrument democratic, de nesupunere civilă care, până la urmă dă rezultatul său. Noi credem că PPMT de aceea s-a constituit, ca să încercăm soluţii politice în dezideratele noastre”, a precizat președintele PPMT.

Candidatul PPMT la funcţia de preşedinte al României, Szilágyi Zsolt, a declarat, la rândul său, că încă de la înființare, acest partid a fost conștient că trebuie să candideze la alegeri și să facă politică.

El a afirmat că decizia forului conducător al partidului a simțit-o ca pe o "imensă responsabilitate”, dar și ca pe "șansa” de a face cunoscute idealurile maghiarilor și continuarea dialogului între membrii comunității maghiare și românii din Transilvania.

"Sunt orădean, pe jumătate secui și inima mea bate pentru Transilvania. Indiferent unde m-aș afla, la Oradea, la București, la Bruxelles, mă simt transilvănean. Cred că în cadrul european, secuii, maghiarii și românii își pot clădi o țară, o regiune, o casă mult mai confortabilă și mult mai europeană, mai aproape de normalitate. Nu este un lucru secret faptul că văd șansele României într-o reformă profundă, care să aplice modelele consacrate funcționale din Europa, inclusiv pentru minorități, inclusive pentru comunitățile naționale, deci nu este secret că partidul nostru luptă pentru acel forme de autonomie care și-au dovedit deja viabilitatea în Europa”, a spus Szilágyi Zsolt.

Potrivit acestuia, prima parte a campaniei, cea de strângere a celor 200.000 de semnături necesare, va fi cea mai grea, însă mesajul transmis de președinții filialelor PPMT prezenți la ședința extraordinară de la Borzont îi dau "energie”.

El a anunțat că echipa de campanie se va constitui în zilele următoare, la fel și calendarul electoral.

Szilágyi consideră că perioada de campanie este una "intensă de comunicare” și a declarat că se va folosi de toate mijloacele specifice ca să mobilizeze "nu numai comunitatea” maghiară, ci și "partenerii strategici”, care sunt românii din Transilvania.

Szilágyi Zsolt are 46 de ani, s-a născut la Oradea, este catolic, căsătorit și are trei copii. A urmat cursurile universitare la Budapesta, fiind licențiat în Politologie. În 1990, a fost cel mai tânăr deputat, în vârstă de 21 de ani, din Parlamentul României, al cărui membru – din partea UDMR – a fost timp de 14 ani, din care zece în Comisia de Politică Externă. În 2004 a părăsit UDMR și a devenit lector universitar la Facultatea de Politologie a Universității Creștine "Partium” din Oradea. Din 2008, de când a fost numit șeful de campanie al candidatului Tokes Laszlo la alegerile europarlamentare din 2009, și până în prezent este șeful de cabinet al acestuia, la Bruxelles. El este și vicepreședintele PPMT pe probleme de politică externă.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă