21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăTechManevrele cu care Sebastian Ghiță a câștigat prima bătălie cu procurorii

Manevrele cu care Sebastian Ghiță a câștigat prima bătălie cu procurorii

Deputaţii din Comisia juridică au avizat, marți, favorabil cererea DNA de reţinere a deputatului PSD Sebastian Ghiţă, dar au respins solicitarea de arestare preventivă a acestuia. Avizul comisiei este consultativ, iar decizia finală va aparține plenului Camerei Deputaților, care se va reuni miercuri.

Citește și: Deputatul 0. Sebastian Ghiță a încasat 800 de euro pentru fiecare secundă vorbită în Parlament

Din totalul de 21 de voturi exprimate, 11 deputaţi s-au pronunţat pentru reţinerea lui Sebastian Ghiţă, 5 împotrivă, iar 5 s-au abţinut. În ceea ce priveşte cererea DNA de arestare preventivă, 10 deputaţi au votat pentru, 6 împotrivă şi 5 s-au abţinut. Cum pentru formularea unui verdict este nevoie de votul a jumătate plus unu din cei prezenți (11 voturi în acest caz), cererea de reținere nu a fost aprobată. Avizul comisiei este consultativ, iar decizia finală va aparține plenului Camerei Deputaților. Dacă plenul va menține soluția Comisiei juridice, Ghiță ar putea fi salvat, de fapt, din calea procurorilor. În majoritatea cazurilor, aceștia cer reținerea pentru 24 de ore tocmai în vederea arestării pentru 30 de zile. De altfel, după aceeași rețetă au scăpat și deputații Elena Udrea și Cristian Rizea. Amândoi au scăpat de reținere, fiind puși sub control judiciar.

Sânzienele, argument

Strategia lui Sebastian Ghiță s-a bazat pe trei linii de atac. În primul rând, deputatul a anunțat că i-a trimis șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, o scrisoare în care cere anularea dosarului, pe motiv că, deși acesta are caracter secret, conținutul a ajuns pe site-ul unei jurnaliste. În al doilea rând, a susţinut că procurorul Liviu Tudose, care a fost deja arestat în dosarul său penal, s-ar fi întâlnit cu fostul premier Victor Ponta, dar nu pentru a discuta despre funcţii, ci pentru a-i da o invitaţie la un concert al orchestrei simfonice din Prahova, unde cânta fiica sa. Mai mult, Sebastian Ghiță a prezentat în comisie o copie după o invitaţie la un concert de copii, „Reflecţii de Sânziene”. Parlamentarul a mai spus că nu a participat la acea întâlnire, dar ştie despre ce a fost vorba.

Afirmațiile lui Ghiță sunt contrazise, însă, chiar de mărturia lui Liviu Tudose din dosar. Potrivit documentului, „în primăvara anului 2014, împreună cu Ghiţă Sebastian Aurelian a mers la Victor Ponta, ocazie cu care premierul i-a oferit o funcţie de conducere, respectiv director, al Departamentului pentru Luptă Antifraudă, sau o funcţie de execuţie în cadrul ONPCSB, propunere cu care acesta, în principiu, a fost de acord, dar care nu a mai fost materializată”. Miza ar fi fost un dosar de evaziune fiscală, cu ramificații până la Mircea Cosma, președintele CJ Prahova, trimis în judecată pentru corupție. Procurorul ar mai fi declarat la DNA că de-a lungul lui 2013, în timp ce un procuror din subordinea sa instrumenta dosarul privind reţeaua de evaziune fiscală Păvăleanu-Răzvan Alexe, Sebastian Ghiţă ar fi venit de mai multe ori la locuinţa sa, pentru a-i solicita furnizarea unor informaţii din dosar și, insistent, „să-l salveze pe Moşu” (Mircea Cosma), în condițiile în care cercetările din dosar duceau către acesta.

Filmuleț cu interlop

Pe de altă parte, Sebastian Ghiță a susținut că procurorii DNA urmăresc să-l forțeze să facă denunțuri împotriva lui Victor Ponta, în acest sens fiind dispuși să-l creadă pe unul dintre denunţătorii săi, Răzvan Alexe, care ar fi „în relaţie cu interlopi”.

„Construcția logică a procurorilor bazată pe denunțuri, asezonată cu denunțul unui personaj (Răzvan Alexe – n.r.) cu șase arestări, acuzat de trafic de influență, proxenetism, contrabandă cu țigări și multe alte probleme, împușcat, în relație cu toate clanurile de interlopi, care a ajuns un tip crezut”, a arătat Sebastian Ghiță.

De altfel, în faţa Comisiei juridice, deputatul a prezentat un film de șase minute, montat profesionist, în care era detaliată „activitatea infracţională” a lui Răzvan Alexe. Înregistrarea conţine colaje cu fotografii ale acestuia alături de personaje controversate din lumea mondenă, dar şi detalii despre dosarele în care este vizat, inclusiv cel în care se vorbeşte despre trafic de droguri. În acest fel, deputatul a încercat să conteste credibilitatea unuia dintre martori, deși analiza acestui subiect ar trebui să aparțină justiției, și nu Camerei Deputaților.

Dar și data aceasta datele din dosar contrazic încercarea lui Ghiță de a se detașa de denunțător. „Faptele au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul avea interesul să-i protejeze pe Cosma Vlad Alexandru (fiul lui Mircea Cosma – n.r.) şi Alexe Răzvan, implicaţi în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, se arată în referatul procurorilor. Potrivit unui martor din dosar, în vara anului 2013 „Ghiţă Sebastian s-a întâlnit cu Alexe Răzvan la restaurantul Vienna Cafe din Ploieşti, ocazie cu care i-a relatat date relevante din dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, pe care le cunoştea de la procurorul general Tudose Liviu”.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă